• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 02:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Хранителен грунд

Започната от rakim, 08.11.2005 21:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Аз я вземам директно от саксиите на майка ми, дето е стояла поне някоко години. За избиване и дума не може да става. В пръстта винаги има доволно голямо количество микроорганизми. Както и навсякъде другаде...  ;-)

Vojda

Хора и аз си купих торф,някакъв.Добре,че още се "побутвам" с външния филтър,иначе да съм го нахакал вече в аквариума(не ,че скоро няма да го направя де).Така ,че ако някой реши да казва:"....абе ти ненормален ли си да го слагаш това,знаеш ли какво ще стане...."да казва сега докато не е много късно :lol: ,че немога да измисля нищо като за хранителен грунд.

77

торфа и пръста са две различни неща :wink: ако мислиш да го слагаш в аквариума трябва да го "кипнеш" с вряла вода :D но смятам че няма смисъл да го слагаш  защото той е беден на хранителни вещества за растенията :lol: въобще тая мода със слагане на пръст в аквариума аз не я одобрявам . имам чуството че хората са в заблуждение че не ръгнат ли пръст няма как да гледат растения upset мисля че така ще се откажат доста любители на холандските аквариуми и ще избягат в лагера на боби :lol: за да приложи методът с пръста аквариста трябва да има някакъв опит с отглеждането на растения .А хората с малки аквариуми въобще да забравят този метод,параметрите в тяхнита вода са доста нестабилни и вероятноста да се напълнят с водорасли е голяма :wink: по добре е да слагат подхранващи таблетки, а и при малкия аквариум разходите за таблетки са малки :wink: дидо преводи някаква статия за слагане на градинска пръст в аквариума ,че който все пак е решил да има представа какво да прави :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Stas

То май това с пръстта стана по-скоро модерно... :)

dido

Не става дума за мода в случая :-)

Слагането на пръст почти изцяло като хранителен грунт е подходящо за 'нискотехнологични', бавни аквариуми - без подаване на СО2 или с малко такова, без торене и умерено осветление. Пръстта съдържа минерали в голямо количество и растенията имат запас за дълги години. Особено е подходящо за растения с мощна коренова система - ехинодоруси, криптокорини, сагитария и други.

В случая с 'високотехнологичните' аквариуми - СО2 инжекция, силна светлина и торове, слагането на пръст действително крие някакъв риск от 'изпускане' на контрола. В този случай обаче въпросните растения с мощни корени също могат да се подхранват с топчета пръст около корените, макар и доста по-умерено. На местата, където няма растения не е добре да се слага.

В момента тук има хора, които са с цял слой от пръст на дъното, на новостартиран аквариум. Е, те знаят какво  правят и нямат проблеми  :lol:

Longanlon

Чак 'знаят какво правят' не бих казал, ама да чукна на дърво - проблеми наистина няма за сега.  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Ето малко по-подробна информация за пръстта като субстрат:

Обикновената пръст съдържа значителни запаси от микроелементи. Ето типичното и съдържание:

Елемент          Средна концентрация в почвата (mg/kg)

B                20
C                20 000
Ca               15 000
Cu               30
Fe               40 000
K                14 000
Mg               5 000
Mn               1 000
Mo               1.2
N                2 000
P                800
S                700
Zn               90

Както виждате от таблицата в почвата се съдържат всички важни/основни микроелемнти, необходими за растенията. И то в количество, достатъчно за период от много години. Примерно запасът от желязо е достатъчен за стандартен 200 литров аквариум за период от 330000 месеца :-) Макар и повечето от желязото да е под формата на неразтворими окиси, растенията все пак могат да се възползват от него чрез различни механизми на метаболизма си. Тези запаси ви гарантират, че няма да стигнете до една твърде често срещана гледка в аквариумите на любители на растения - жълтеещи листа, умиращи растения и т.н. Т.е. пръстта е един евтин заместител на торовете с микроелементи.

От друга страна въглеродът в почвата е главно от органичен произход и е източник на въглероден диоксид (СО2) за растенията при бавното си разлагане.

Разбира се, добавянето на почва крие различни рискове. Примерно ако киселинността на почвата или водата е твърде ниска, има опасност от отравяне със желязо поради твърде бързото му отделяне във водата. В зоните, където няма растения, е възможно да се отделя сероводород като страничен продукт при бактериално безкислородното гниене на органика. Последното ще е твърде малко вероятно около зоните на корените на растенията поради транспорта на кислород към корените и отделянето му в зоната около кореновата система.

Последен факт - 'естествения' грунт на водните растения в природата е твърде далеч от стерилния грунт в аквариума. Напротив, повечето водни растения виреят в тинести грунтове или чакъл с големи отлагания на тиня. Биологията на тези растения е приспособена към приемане на минерали чрез кореновата система точно от такъв тип грунтове. Представете си какво е съдържанието на минерали в един кварцов грунт, трикратно измит и преварен. В него не остават никакви хранителни вещества. В един новозапуснат аквариум това означава 100%-ов глад за растенията точно в момента, когато те са най-уязвими.

miTko

Цитат на: "Nemo"хубаво де ама тая пръст за цветята сигурно е третиран с нещо за да избият животинките в нея :?
Нерядко е така! Четете!
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Цитат на: "dido"Аз я вземам директно от саксиите на майка ми, дето е стояла поне някоко години. За избиване и дума не може да става. В пръстта винаги има доволно голямо количество микроорганизми. Както и навсякъде другаде...  ;-)
И аз.Хем и "промивана" многократно.Слагам топчета глина,малко бял кристалон на око и това е.Вече минаха 2 месеца и половина, значи е време да чакам "апокалипсис"  :wink: . Само да напомня, че от всичко това при мен се повиши общата твърдост, ако това е критично за вас не го правете!
Разни мои АКВАРИУМИ 

tishovsx

....да много се изписа, аз ще заложа в новия аквариум, на латерит под пясъка, чудно, но той не се размива и най важното не мъти водата!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Stas

Тишо, това звучи много по-акваристично.

Similar topics (5)

51749

Публикации: 0
Прегледи: 1884

34454

Публикации: 5
Прегледи: 2878

13065

Започната от WaTeR_bOy