• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

11.07.2025 13:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с женски анциструси

Започната от skDn, 17.11.2011 20:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skDn

Здравейте
в един 60 литров аквариум имам 6 половозрели анциструси - 3 мъжки и 3 женски. От скоро забелязох, че коремчетата на женските започнаха лека полека да се вдлъбват. Температурата е 25-26 градуса, за филтрация ползвам 4 големи гъби с камъчета(доста силна струя въздух) храня ги с едни люспи на тетра и понякога с малко чернодрбна 1 път на 2 дни. Сменям водата на 2 седмици по 1/3. Та имам ги от около година и до преди 1-2 месеца нямаше такива симтоми .. даже едната двойка хвърли хайвер. Интересното е, че се проявява само при женските . Коремите на мъжките са си добре. Та въпроса ми е има ли някакъв начин да се оправят женските. Дали е заради храненето, че е 1 път на 2 дни или ги е фанала някаква болест. Някой ако може да помогне  *HELP*
Поздрави
Няма невъзможни неща, има пропуснати възможности

Mirobg

С тази чернодробна какъв мислиш , че ще е резултата?
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

skDn

е добре 8 месеца нищо им няма и ей така от месец.. месец и нещо е започнала да ги прецаква..

Mirobg

Това което не ни убива ни прави по-силни?
: 17.11.2011г 21:09ч
;)
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

skDn

ivotri

Може да не остава храна за тях, не е от чернодробната. Имах един пангас и анциструс. Анцитроса ядеше само чернодробна и стана голям 15 см и живя докато не го продадох след 2-3години. После незнам

VDO

Не знам това оказва ли влияние относно проблема,но 60л  е малко тесничък за 6 анциструса според мен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

skDn

забелязал съм, че първо 3-те женски усещат като дигна капака и отиват на мястото където пада храната и те първи си хапват... дали е щото ги храня през ден по 1 път ... просто рибите не са при мен .. скоро ще ги местя при мен (в два 50 литрови ще ги разделя албиноси и обикновени) и дали има шанс ако ги храня нормално и им взема храна каквато трябва ще се оправят коремчетата..

Bolta

Цитат на: skDn - 17.11.2011 21:57
.. дали има шанс ако ги храня нормално и им взема храна каквато трябва ще се оправят коремчетата..
Струва ми се, че си дал отговор за решението на проблема! *THUMBS UP*
Между другото не искам да те плаша, но имах един Анциструс - мъжки обаче... хранеше се, но корема му хлътваше все повече и един ден просто го намерих мъртъв. :-( Така и не разбрах, защо стана така. *dontknow*

slayerp5

Колега, купи си една краставица, срежи я на две и я даи на анциструсите, ще ти бъдат много благодарни. А мангров корен има ли в аквариума?

skDn

няма корен .. във фризера имам замразени кубчета краставица ще извадя и довечера ще им дам . Те лятото почти сяко хранене домашни красвавички си хапваха ама сега като свършиха...

slayerp5

Купи и един мангров корен, че обичат да го остъргват, а и е много полезен за тяхното храносмиляне. Краставичките трябва да ги закрепиш така че да стоят на дъното  ;-)

skDn

не храня за първи път .. но това не решава проблема с коремчетата.. ще ги изместя при мен в 2-та 50 литрови и ще ги захраня с тубифекс и някаква друга спец за анциструси на JBL(не си спомням дали беше novopleco или novotab) и ще видим дали ще има подобрение ..

slayerp5

skDn

здравейте отново ..
от 2 седмици на анциструсите им давам jbl novopleco, но забелязох, че като им пусна таблетката и те се насочват към нея .. но нали дъното ми е голо и те само я бутат с муцунки известно време  и се отказват и се махат .. освен ако не я закарат до някой ъгъл, че да няма къде да мърда и чак тогава се наместват огоре и почват да хапват, но това не винаги става. Питам ви това дали им пречи на яденето, защото не мога цял ден да ги наблюдавам да видя дали я изяждат или тя сама се разпада. Дали има някакъв начин да я направя да не мърда  :-D  *DRINK*
Поздрави