• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 14:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да се захващам ли?

Започната от pgh, 02.11.2011 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pgh

Здравейте на всички,
Имам желание да имам красив и голям аквариум с растения и рибки вкъщи.

Само накратко и за информация ще кажа защо го искам: Аз съм запален до лудост водолаз - това е голямото ми хоби. Обичам да наблюдавам подводния свят и обитателите му независимо дали става дума за някой коралов риф с кристална видимост и изпълнен с цветове или в мътното и бедно на живот  Черно Море,  или пък някой заблатен сладък водоем... Снимам любителски под вода и с видеокамера и с фотоапарат за да показвам на хората, които не могат да видят този различен свят . Естествено знам, че да гледаш рибки в аквариум и в естествената им среда  е несравнимо, но смятам, че един аквариум е идеалното допълнение към дома на един влюбен във водата човек. Освен това малката ми дъщеричка много се радва на аквариуми с рибки.  

.. от няколко дни чета форума и се образовам малко по малко. Научих доста, като изчетох важните теми, но все още съм на кантар, защото все още имам въпроси, на които не съм стигнал до отговор и за да си спестя още малко четене направо мисля да ги задам:  

1. Местоположението:  Искам да ми е в хола, който е с южно изложение и съм на последен етаж - жегата през лятото е голяма. Имам климатик но не мога и да си помисля как ще държа по цял ден затворено и с пуснат климатик. Докато ни няма всичко се отваря за да се проветрява, а климатика се пуска само ако жегата не се търпи. Та въпроса:  освен охлаждането с вентилатори, което води големи изпарения има ли друг метод за охлаждане, който да не струва майка си и баща си?

2. Понеже искам аквариум от порядъка на 200-300 литра: Как се извършва подготовката на  70-100 литра вода за смяна? Четох за малките аквариуми за кофите и някъде пишеше за големите "направо с маркуча от чешмата"  =-O  това вярно ли е защото не ми звучи хич добре заради хлора?

3. Добра идея ми се вижда да взема някой употребяван готов аквариум с все оборудването, а дори с все рибите ако са такива които ми харесват. Хем може би ще ми обяснят как са ги гледали до сега, а аз само ще продължа и ще имам време да чета, докато започна да експериментирам. Но как се транспортира толкова голям  пълен аквариум, дори да се изпразни наполовина?   :buff:

4. Колко шуми всичкото възможно оборудване необходимо да действа през нощта? Ще може ли да се спи в тази стая? Не че спим там, но приютяваме гости чат пат :)

5. Само с големия, красив, направен да пасва на интериора аквариум ще мина ли или задължително трябва да имам и малък? Не ми се иска повече от един. Нито място ще има, нито ако има втори ще е такъв че да изглежда добре.

Имах и още въпроси но ги забравих докато пиша :)

Предварително ви благодаря и пак се извинявам ако някъде има отговори на въпросите ми - два дни чета и явно не съм стигнал до там :)

tomatomov197

Здравей ,  всички проблеми са сравнително лесно решими с изключение на първия ти въпрос  :-)   Най- евтино е с вентилатор , следващия вариант е да работи климатика постоянно , за специални техники явно няма да говорим , те са по няколкостотин лева . 2 .  Точно с маркуч се извършва смяната и спокойно си сменяш половината вода без последствия  :-)   3.  Това не е лоша идея , приготви си 4-5 верни другари ( и по-важно е да са силни )   оставаш 3 пръста вода на дъното и носиш .  4 .   Няма проблем със шума , освен ако не си със съмп ( едва ли ) канистрите са доста тихи , аз имам 3 различни марки и няма проблеми.  5. Не ти трябва втори аквариум по принцип .   6.  Добре , че си забравил другите въпроси  :-D
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

pgh

Сетих се един от важните въпроси:

Вярно ли е, че храните за рибките и/или изпаренията предизвиквали алергии при малките деца?

skorpi_zoo

Ако вземаш качествени храни на извесните фирми (в котиики) няма проблем. :-)
Ако го хвана тоя Мърфи...

tonino

02.11.2011 10:54 #5 Last Edit: 19.02.2018 21:48 by tonino
...

tomatomov197

Цитат на: tonino - 02.11.2011 10:54
Последен етаж,ще рече поне 3-4 под него.200-300 литров аквариум с грунт и 2-3 пръста вода е егати кошмара :'(.Не ми се мисли за бойните другари :-D.В този случай силата не е решаваща.При всички случаи след като наместиш аквата  на новото място сам ще прецениш, че трябва да я подредиш на ново. ;-)

Да , аз съм носил 260л точно по този начин .  Не е лесно , но при добър подбор на кадрите - не е и кой знае колко сложно  8-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

pgh

Още по зле е положението:  на 9-ти етаж съм  +1 партер т.е. 10 етажа нагоре.
За щастие има асансьор, но още не съм мерил потенциалния аквариум дали ще влезе в него :)

Асен Евгениев

200-300 л. щи влезе като 5 лева в гъдулка. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!