• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 23:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с трихогастери :(

Започната от eli_86, 17.10.2011 14:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

eli_86

Здрвейте, преди месец и нещо си взех аквариум 60л и пълно обурудване- филтър,нагревател,термометър,осветление. Засадих растенията, сменях водата както трябва и след 3 седминици пуснах 3 трихогастера леери и 3 петнисти. Не бяха по-големи от 3см. Единия трихогастер умря още след 1вата седмица след като ги пуснах. след още 1 седмица ми умряха 2 трихогастера за 2 дни. Намирах ги на сутринта на дъното. Водата е бистра и не мирише лошо, растенияата са доста и се развиват добре, едното е анубис другите не ги познавам като вид. Температурата в средния слой вариа от 25 до 26 градуса при вкл нагревател. Храня ги по веднъж дневно с фирмена харана на чипс. Имам калихт 4-5см и анцитрус 3-см които обират каквото остане от рибите. освен това и доста мекотели се навъдиха освен двете ампуларии, физи, мелании и планиборис. възможно ли е да е от неправилно хранене или тези гадини да са ми донесли някаква зараза (говоря за охлювите). Не знам какво става, до сега съм правила всичко както пише във форума. Моля помогнете по някакъв начин :(

Nikiengi

Ами голяма е вероятността от влошаване на качествата на водата от прехранване и от остатъчна храна, щом са се навъдили толкова мекотели! Те се хранят с остатъчна храна и броя им говори точно това!  :-)

eli_86

Цитат на: Nikiengi - 17.10.2011 14:33
Ами голяма е вероятността от влошаване на качествата на водата от прехранване и от остатъчна храна, щом са се навъдили толкова мекотели! Те се хранят с остатъчна храна и броя им говори точно това!  :-)
Докато засаждах растенията забелязвах хайвер на олжюви по тях. Махах тези които виждах но 100% съм пропуснала някои. Сменям водата редовно и им пускам толкова храна, колкота да изчезне до 3 мин.

Nikiengi

За да се размножават, трябва да има какво да ядат, значи храна все пак остава, като не е задължително това да е причината, аз само казвам, пък ти ще си направиш сметка дали може да е от това!  :-)

Георги

Остава нещо филтъра да не си върши работата нормално? Почистван ли е?

eli_86

Цитат на: Георги - 19.10.2011 11:03
Остава нещо филтъра да не си върши работата нормално? Почистван ли е?
всяка седмица го изплаквам със студена вода

tomatomov197

Прехранваш ги , пък и те не са малко за 60л. аквариум .  Колегата е прав , че охлювите се размножават като остава храна .  От многото органика се натрупва амоняк и затова умират .  Азотния цикъл би трябвало да се завърти месец след стартирането . Сменяй им по-често вода .  По 15л. през ден примерно .  И сифонирай .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

kapacitet

20.10.2011 00:58 #7 Last Edit: 20.10.2011 10:05 by kapacitet
А какво беше поведението на рибите. Обикновенно при натравяне стават малко като замаяни, крият се, течението ги носи насам натам.
Така или иначе са останали 3 риби, изчакай няколко седмици без да вземаш нови. Храни си през ден или през два и не плакни филтъра всяка седмица, а примерно на 3 седмици леко в аквариумна вода. Прави си редовни смени на водата и виж как ще се развият нещата с останалите рибоци. По- зле няма да стане, а и ако нещо не е наред с качествата на водата ще проличи и на растенията. През това време охлюветите ще изближат дъното и няма да има вече гниеща храна.
И моя първи аквариум беше 60 литра, и едно аверче докато ме нямаше 10 дена така добре ги е хранил, че не остана жив рибок. В момента храня през ден, даже понякога през два и от доста време всичко си функционира супер.

eli_86

Цитат на: kapacitet - 20.10.2011 00:58
А какво беше поведението на рибите. Обикновенно при натравяне стават малко като замаяни, крият се, течението ги носи насам натам.
Така или иначе са останали 3 риби, изчакай няколко седмици без да вземаш нови. Храни си през ден или през два и не плакни филтъра всяка седмица, а примерно на 3 седмици леко в аквариумна вода. Прави си редовни смени на водата и виж как ще се развият нещата с останалите рибоци. По- зле няма да стане, а и ако нещо не е наред с качествата на водата ще проличи и на растенията. През това време охлюветите ще изближат дъното и няма да има вече гниеща храна.
И моя първи аквариум беше 60 литра, и едно аверче докато ме нямаше 10 дена така добре ги е хранил, че не остана жив рибок. В момента храня през ден, даже понякога през два и от доста време всичко си функционира супер.
Мерси много за инфото.. мисля, че намерих къде е проблема.

Caxapa

Дай снимка на аквариума ако може!  И сподели къде намери проблема и как го реши.Това ще помогне на много колеги със сходни неприятни случки. *bg*

Similar topics (5)

29415

Започната от nchokoev

Публикации: 0
Прегледи: 3645

16608

Публикации: 1
Прегледи: 3988

52800

Публикации: 0
Прегледи: 2638

10963