• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.07.2025 01:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болен ли ми е сома? Промяна на окраската

Започната от Direktora, 01.11.2005 02:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Direktora

Здравейте пичове!
Абе днес следобед като си гледах сомчето и рибетата видях, че сома ми е много блед.. Чак много не, ама като че ли на места е по-светъл и бие към тъмно кафяво, то не само на места, ама в някои части като че ли е повече.. :roll:
Иначе си е ексра, засмукал е едно камъче и не го пуска. :D  :P
Но се притеснявам да не би да му има нещо, не мисля че е някаква зрителна измама, откакто съм го взел не ми е правило впечатление да е толкова светъл, даже при долната част на опашката му цвета почти може да се слее с точките..
Дано не е нещо сериозно, кажете може ли да е болен нещо ала-бала, утре може да пусна една снимка да видите за както иде реч.. :roll:  :?:

:oops:

NO CARRIER

Здрасти. Вероятно сомчето ти е анциструс и е нормално да си променя цвета в зависимост от околното осветление, храна, атмосферно налягане и други фактори. Потърси, имаше още едно питане като твоето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Direktora

Благоадаря ти, пич!
Непременно ще потърся, проблема е, че им е малко осветлението, нямам специално определена лампа за рибите и от голямата каквото им свети и това е, но скоро мисля да им взема нещо.. :)
Значи няма повод  да се притеснявам. :?:

NO CARRIER

Ако имаш само риби, може да караш без осветление, но ако имаш и растения - тогава трябва пак да четеш, има доста статии и коментари. Няма универсално решение.  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Direktora

Имам растения - изкуствено водорасло :D
Само рибии сомчето са ми.. Днес като, че ли е по-добре откъм цвят.. :roll:

jelo

Щом нямаш живи растения нямаш и нужда от специално осветление.

penchod

С тея златни рибки и сомчета, скоро ще имаш и естествени водорасли, освен ако вече нямаш де.

Direktora

Е те са в аквариума от 2 дена :D  Иначе кога би трябвало да се появят. :shock:
И къде трябва да очнат да растат да гледам, надявам се няма да има по камъните.. :)  :?:  :shock:

kokal

Penchod какво общо имат златните с появата на водорасли?Защото имам тоя проблем.

NikolaV

Цитат на: "kokal"Penchod какво общо имат златните с появата на водорасли?Защото имам тоя проблем.
Много ядът и както може и да се сетиш много серът...
За това при гледане на златни прасета трябва и много сериозна филтрация.

penchod

Точно, а иначе ще се появят и по камъните, ама най-гадното е , че ще се поселят по изкуствените, ще ги переш като луд, докато се скапят окончателно, после ще ги изхвърлиш. Дотук пиша от личен опит, защото съм гледал Дискуси(друг популярен вид лайновози(с извинение)) и сомчета с изкуствени растения.

jelo

Аз също съм имал аквариум с изкуствени растения и водата много бързо засмърдяваше на блато :?

Direktora

Сутринта като ги храних беше блед като платно, почти се сливаше цвета с точките. :shock:

Хубаво, че беше засмукал стъклото, че нямаше да го различа и щях да го взема за някакъв камък :shock:

Нормално ли е такова нещо, че взех да се притеснявам, бях в шок като го видях, в момента си изглежда нормално иначе.. :shock:

Similar topics (5)

50243

Започната от harи3581

Публикации: 1
Прегледи: 2062

33120

Публикации: 3
Прегледи: 3842

54855

Започната от zdravkoHv

Публикации: 1
Прегледи: 2025