• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.06.2025 07:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Растенията ми гният, появиха се и точици по листата

Започната от funny_bunny, 11.08.2011 14:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ico

Сега видях, че става дума за двайсетина литра вода с каракуди... То там толкова отпадък се генерира, че няма как да не се размножава и кастриран охлюв. Но пак по никакъв начин тия охлюви не вредят. Те само ПОМАГАТ в борбата с органиката, като усвояват някаква част от нея.
А дали каракудите не се пробват на младите връхчета?  И после охлювите обират нараненото... *CRAZY*
Аз съм имал толкова гладни аквариуми, ама гладни без никакво хранене, само торене на растенията и как пък един охлюв не се престраши, да гризне някое младо връхче?  *dontknow*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Nikiengi

Цитат на: ico - 09.09.2011 15:11
Сега видях, че става дума за двайсетина литра вода с каракуди... То там толкова отпадък се генерира, че няма как да не се размножава и кастриран охлюв. Но пак по никакъв начин тия охлюви не вредят. Те само ПОМАГАТ в борбата с органиката, като усвояват някаква част от нея.
А дали каракудите не се пробват на младите връхчета?  И после охлювите обират нараненото... *CRAZY*
Аз съм имал толкова гладни аквариуми, ама гладни без никакво хранене, само торене на растенията и как пък един охлюв не се престраши, да гризне някое младо връхче?  *dontknow*

Потвърждавам казаното от ico. Ако растението е здраво, охлювите не го закачат. Може би, ако имаше Ампуларии и растение от вида Ричия, тогава е възможно да го опасат, но тук случая е друг!  :-)

funny_bunny

ka4ulatiq, ами то в Лактофол-а гледам, че има желязо, има и азот, но не знам колко е NPK съотношението. Да взимам ли него или да взема Хортигроу? :-)

Какво мога да направя по отношение на азотния цикъл?

ka4ulatiq

Цитат на: funny_bunny - 09.09.2011 22:45
ka4ulatiq, ами то в Лактофол-а гледам, че има желязо, има и азот, но не знам колко е NPK съотношението. Да взимам ли него или да взема Хортигроу? :-)

Какво мога да направя по отношение на азотния цикъл?

1. Ами аз ти казах, че можеш да ползваш всеки тор, важното е да можеш да докараш минералните вещества в подходящи за аквариума пропорции :) аз ти казах как трябва да стане за единия.
2. Така NPK съотношението значи следното - съотношение на усвоими от растенията минерални соли на N(азот):P(фосфор):K(калии). Като азота да речем може да е в амидна, нитратна и други форми. Същото важи и за другите. Обикновено на съдържанието на торовете за удобство ги дават така NPK 5-5-40. та този тор който има NPK 20-20-20 е крайно неприемлив за ползване в аквариуми, защото има твърде много фосфор, че и азот.
3. По отношение на азотния цикъл - просто не му пречи. сменяш водата с престояла, в твоя случай нещата са лесни защото ти стига една туба от 10 литра, дори е много. когато миеш филтрите ползваш вода от аквариума (която изхвърляш) или престояла. грунда същата работа.
Трябва да знаеш, че ако не сменяш водата все пък с престоява убиваш всички бактерии до крак. ВиК слагат адски много хлор именно с тази цел, да дезинфекцират водата.
Хайде ако имаш още въпроси питай :)

nikka

Ами какво ще кажете за това?Този охлюв едва ли се е покатерил дотам заради гледката!? *NO*Не съм много сигурна дали като е на някое листо непременно трябва да го яде.Кажете вие? *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquaportal.bg%2FPlants%2FPlantPhotos%2F38_2.jpg&hash=6406cd5963a6b28c1bfc25d0e0aa10b6d7bdab37 И се извинявам на отворилия темата,за разводняването й!  @}->--
Нямам умение,но имам търпение! :)

Nikiengi

Ако листата са здрави, той не може да им направи нищо, а е там да яде разни хранителни отпадъци залепнали по някакъв начин по листата.  :-)

paolo6481

Е видях мнение на колежка от форума че охлювите перфорирали листата на растенията.Щях да падна като го прочетох.За някои явно всички проблеми по растенията са свързани с охлювите.Та явно затова и тази колежка пита за същото нещо.Горките  охлювчета.Игуанодонтите в аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

ico

При мен пък се качват по стъклата, щом не е за гледка, то дали търсят края им, за да ги захапят по-лесно..? *UNKNOWN*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

nikka

Ами може би просто им се услажда това растение,което е мноого тънко и явно лесно се дупчи.Пък и май  сте си прави...перфорирани бяха само долните листа.Та в такъв случай,това че видимо им няма нищо не значи задължително,че са здрави..така ли?И въпреки това,каквато и липса да са имали листенцата,изглеждаха добре преди наместа на изгладнелите охлювчета.Точно това ме накара да ги гледам отделно! :-(Е,сега поне ги храня. :-P А здравите листа,които пострадаха бяха от новите на бакопата,които не бяха дупчени,а смачкани.Просто охлювчето висеше отдолу,като се държеше на върха на листенцето и го сгъна.Листото така и си остана,сякъш беше всмукано(може би с цел да се задържи,незнам). *dontknow*
И все пак някой ще ми каже ли дали има начин за отглеждането им в аквариум,без да се навъждат още и още?Да речем по един малък,докато порасне??Т.е. горе-долу на какъв размер започват да снасят?
А отностно въпроса на Ицо..според мен се катерят,за да се харанят с насъбралото се по стъклата. :-)
Нямам умение,но имам търпение! :)

funny_bunny

ka4ulatiq, аз така си сменям водата - с престояла. Нямам намерение да си убивам лабеото :-) Филтър нямам, имам само помпичка с гъба, а нея съм мила два пъти, но наистина с течаща, а не с престояла вода. Но това е два пъти, откак съм стартирала аквариума - вече поне 3 месеца. А грунта изобщо не съм го и вадила да го мия, мисля че още му е твърде рано за такова нещо.

Виж, с чистенето на водата нещо може би не се справям достатъчно добре... Сифонирам дъното, докато сменям водата, изсмуквам от между камъчетата гадост, колкото мога, поразбутвам ги дори. Само че като налея после чистата вода, от под камъчетата пак се вдига гадост. Завчера се загледах и ми се стори, че има и остатъци от храна, та в момента съм намалила дажбата на лабеото, макар винаги да се спуска лакомо към пуснатата. Предполагам, че не успява да изяде всичко и то пада и се разпада между камъчетата. Аз така и не мога да преценя колко да му давам, защото никога не изяжда всичко за минута-две. Хапва, върти се, после пак... До скоро му давах по 5 или 4 гранулки от най-малките на Tetra за тропически рибки, сега ги намалих на 3. Мисля другия месец да взема пак анциструсче, да обира остатъците (предишното "мигрира" от аквариума...). За сега чистя по 2-3 пъти на седмица и положението е като че ли малко по-добре.

Similar topics (5)

6354

Публикации: 6
Прегледи: 5284

47626

Публикации: 16
Прегледи: 7175

25571

Публикации: 15
Прегледи: 11048

15307

Публикации: 8