• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Разходка в планината

Започната от anasarka, 01.09.2011 10:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

anasarka

И така след като дадох обещание на батя ви Митко да отида до Райското пръскало та да не го бъркам вече, с жената стегнахме багажа и айде и ние на баира. Е разбирасе тръгнахме рано сутринта нали уж така правят планинарите :-D Първо се отбихме до златните кубета в (май вече град) Шипка

След като разгледахме се насочихме към Калофер от където ще почва нашето катерене.
Та след като се отбихме от главният път в дясно и минахме табелата обозначаваща влизането в град Калофер, бяхме вече в града. Това е най-автентичният град в който съм ходил сборно от всички улици в града да има не по-вече от лопата лопата и полувина асвалт останал като топъл спомен в сърцата на калоферци от едно време. Там запърви път видях в дупката да има дупка а в нея познайте   :duvar: дупка. Викам си абе неможе да е толкова зле сигорно са майнали асвалта че ще са домакини на офроуд, ама съм се излъгал. Та отидохме до центъра за 30мин. с колата, вярно бяха 300-400м до там  ама кой ти го брои *CRAZY*.
Отиваме ние до информационният център та да си купим карта на местноста и о прелест родна те били почивали във вторник и сряда, познайте кога отидохме ние *ROFL*. Както и да е това не ни оплаши и без карта може.

: 01.09.2011г 10:10ч
После отидохме до паметника на адаша

Викам си ще отидем до някоя книжарница да си вземем карта, та влизаме в един гараж и човека ни обяснява че само в инф. център си ги продавали и не давали той да продава. Викам си брей че роден гот за два лева печалба да обречеш младите неопитни туристи да пукясат изгубени в пущинака, но и това не ни отказа :-)
Викам му аз абе Боко метро ли е почнал да ви прави, а той ми казва не бе това е дупка на пътя. Кой да предположи че пътните дупки били като ями барабар с тротоарите :-D

Както и да е тръгнахме и се почна едно катерене

Тук вече стигаме парк централен балкан

вървим, вървим, вървим и така два часа докато стигнахме табелата на резерват Джандема

Та на входа на резервата има една табела какво да правим ако срешнем мечка, нещо като инструкции. Малко ми пресъхна гърлото като видях табелата ама айде няма да се връщаме я заради некви си мечки :-D

Та навлизаме в гората и то хладно приятно тук таме чешмички мосчета а да и мечки

И след като минахме едно бая зорлем изкачване излязохме от гората и зърнахме праскалото

Та стигнахме ние до хижата и си викаме а ейго отзад пръскалото да вземем да се качим до него, е това качване ми е.а мамата

но си заслужаваше частите от белият ми дроб които изплюх по баира

Та слязахме обратно до хижата да отдъхнем

И Хижаря ни настани в най-малката стая само вданайсет легла

Леглата бяха тип детска конфекция щото ми бяха полувинта крака извън тях :-D Ако се вгледате се вижда как желанието на хижаря да има повече места го е поттикнало да сложи по-вече легла дори и те да затискат прозорците които разбирасе неможеш да отвориш. Но на кого му е нужен въздух нощем нали това са само дванайсет потни хора в десетина квадрата стая *dontknow* Тук иде готиният момент ноща. Не бях ходил до тогава в дърводелна ама поне звуково го докараха, тоя неравноделен ритъм от заформени квартети, жалаещи да покажат качеството на планинското ехо. Та дойде най накрая сутринта и на мен ми хрумна идеята да се качим с жената на връх Ботев, така и така сме там.

Минахме през тарзановата пътекана която в началото беше написано на една скала да сме преминели на първа скорост. После разбрахме за какво иде реч. Както и да е качихме големия зор и почнахме да пъплим по наклонената поляна към върха

Това на горната снимка уж трябва да е вечната снежна пряспа на ботев която захранва райското пръскало, ама уви озона отдавна е на дупки

И ето го и върха след две тениски пот по баира

Тука пием чай на върха в станцията, най-хубавия чай който съм пил, май имаше борувинки вътре

а ето ги и тях слязохме долу в хижата с лилави устни от боровинките ама нали сме като невидели. И така слязохме после и наобратно към Калофер, и после към вкъщи. Вярно два дни ни боляха краката и пришове имахме ама изживяването си заслужава.
Най-точно е написано горе на ботев на един паметник "Опознай родината си за да я обикнеш още по-вече." И е много вярно имаме страхотна страна, отидете и вие няма да съжалявате :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

miTko

А така!  *THUMBS UP*
Големи оптимисти сте щом тръгвате да търсите карта в последния момент. Тоя номер става в чужбина, но тук трудно.  И следващия път по-рано, да не пъплите по жегата.
Не видях снимки от към Малкия Калоферски купен, там е класическото място за снимане на района на хижата.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Nikiengi

Браво! Чудна разходка сте си спретнали и времето е хубаво.  *BRAVO* Ей това си е - почивка с приключение! А там в станцията на Ботев ми се виждаш мааалко уморен, ама нищо  :-D!

anasarka

Бате Митко, кой да предположи че почивните дни на Калофер са вторник и сряда а бях се ровил два дена преди това в сайта им да видя кое кога работи.  *dontknow* Другото е че можеш само от информационните центрове туристически да си купиш такава карта на местноста с патеки местности и маркировката, по обикновенните книжарници ги няма. Мислех си на узана да отида да питам там дали продават, ама се отказах. Викам си все пак това е място където трябва да работи всеки ден да упътва туристите да дават карти и информация, ама пак забравих каде живеем :-D Малкият купен е зад снимката с табелата х.Рай ама не отидохме до там, да се чуди човек що. Може би заради 4-те часа ходене преди това. :-D
Ами ние рано тръгнахме ама то пустият му път дълъг и се изпекъхме, после колегите ме питат "на моренце си ходил ти не ни лъжи".  :-D

Това е срещу малкият купен скалите противоположно на хижата

Това е и малкият копен в далечината
Nikiengi ами бая зор видях по тоя баир, умората е леко прикрита зад усмивката ми :-D
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (3)

18235

Отговори: 3
Прегледи: 6787

15989

Започната от Raven

Отговори: 8
Прегледи: 4518

43181

Отговори: 4
Прегледи: 3575