• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
15.05.2024 11:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с налагянето на механична CO2 система

Започната от Arrakis, 22.07.2011 23:48

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Arrakis

Здравейте!


Наскоро си купих алуминиева бутилка (общо 3.3килограма) с всичките необходими вентили и неща.Бутилката не е напълнена догоре (около 2кг) и цялата система е проверена за всякакви течове,като съм напълно сигурен че не пропуска от никъде.


Системата съм я свързал към брояч на балони и оттам към реактор.Проблемът е че когато пусна някакво количество балони (да речем 1 балон/секунда) в рамките на няколко часа започва да намалява като постепенно започват да излизат изключително бавно.Играх си много с налягането и със силата на подаването,но осъзнах,че проблема не е там.Сега в момента са доста сериозни жеги и се замислих дали това не играе някаква роля върху цялата система.Реших да пробвам нещо драстично и набутах бутилката в хладилника и в рамките на 20 минути балоните тръгнаха с невероятна скорост.


Искам да помоля за съвет какво да направя,така че когато бутилката е в стаята,където е доста топло,да мога да подържам бутилката охладена или поне промените в температурата на стаята да не играят такава роля върху бутилката.Ако имате някакви други идеи за решаване на този проблем ще съм ви благодарен.


Поздрави. 

Nikiengi

Имам 2 бутилки, с редуцилвентили и броячи на мехурчета и т.н. пълен комплект, и двете са на топло и не съм имал проблеми. Може бе ако оставиш системката да поработи известно време и да компенсираш разликите, които получаваш от налягане и скорост на излизане на СО2, ще стигнеш до стабилно подаване! Така поне беше при мен. А тези планове за охлаждане на бутилката ....... *dontknow* :duvar:!

Arrakis

Това с охлаждането го отписвам.

Проблема е,че в един момент системата ще пуска 1 балон/сек,в друг ще пуска 0.5б/сек.Така нямам стабилност в подаването на CO2,та идеята е,ако има начин,някак си да го стабилизирам.Може би проблема се крие някъде във вентилите,които използвам?

discus

Вземи си иглен клапан(вентил) с който да регулираш балончетата в минута, явно редуцир вентила не се справя със задачата в момента.

tonino


bluefire

нищо не се заледява  аз  съм само с редуцил  вентил и си работи без никакви проблеми проблема е друг мисля че редуцил вентила нещо прави проблемите,с един или два манометъра  е ?

discus

Цитат на: bluefire - 23.07.2011 10:22
нищо не се заледява  аз  съм само с редуцил  вентил и си работи без никакви проблеми проблема е друг мисля че редуцил вентила нещо прави проблемите,с един или два манометъра  е ?
Не всеки редуцир вентил може да поеме финно регулиране на подаването, особено тези които са за заваряване, те са предвидени да работят с доста по голямо количество газ , отколкото се ползват за нашите цели. Затова е хубаво да се ползва клапан(винтил) за финно регулиране. Не си правете излишни експерименти с които да си изтребите обитателите в аквариума. При ползване на промишлен редуцир(за заваряване) винаги съществува възможност за самопромяна в подаваното към аквариума количество газ.

Nikiengi

Това, което ти написах е при условие, че аз приемам, че имаш иглен вентил (дросел), за регулиране на количеството СО2. Ако нямаш по-добре не си прави експерименти с рибките!  *NO*

Arrakis

Ами с 2 монометъра съм.Мисля,че имам и иглен вентил (не съм сигурен на кое викате така).Ето снимка да видите как изглежда.
Въпроса е,че изхода е дебеличък и съм използвал голям маркуч,който,чрез преходник,съм свързал към стандартен малък маркуч за CO2.Да не би тук да се крие разковничето?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F34hb8m0.jpg&hash=e2955c5efdacf7a7e5012a749e92ec8eb25a610d

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F2v0z8sp.jpg&hash=ee864274c64893d07e922ed4e8ed0701d3665f7c

Nikiengi

Ми прилича да има иглен вентил, не знам тогава какъв е проблема, опитай с по-финно регулиране т. е. съвсем леко завъртане на регулатора, като му оставиш време да се стабилизира, после (след да речем 1 час) броиш мехурчетата и ако се налага - компенсираш и т. н. и т. н. При мен беше около 3-4 часа за да постигна 60 мех./сек. Интересно, но с игления клапан на Камоци беше по-лесно.  :-)

Arrakis

Ами да ти кажа честно,след доста време игра,от 1 ден и нещо изкарва стабилно 35-40 балона/сек,което ме устройва перфектно.Така че мисля,че въпроса е бил просто на доста фина настройка и търпение.Благодаря все пак на всички за помощта  :-)

Nikiengi

Утре може би пак ще се наложи да го пипнеш и това ще е! *THUMBS UP*

discus

Това ми прилича на някакъв мини сферичен кран. Ако съм прав с него финно няма да стане. Щом неможете да настроите подаването за 10 мин значи нещо не правите като хората, ако имате и иглен клапан след редуцира.

aznavur

Здравей,колега!Моето мнение най-много се доближава до това на discus.Не съм запознат с новостите на пазара-моята конфигурация е доста стара.Редуцила ми е поне на 15 години другите неща са по-нови,но регулирането е както се казва перфектно.С игления регулатор пускам балончета колкото си искам и остават постоянни във времето.Виж ги.Реда е от горе на долу:редуцил,електрически вентил и иглен вентил.Ако ти помогне нещо...

sadechev

Здравейте,може ли за преход от вентила на бутилката към редуцир вентила да се ползват тези,които са за вик?

Similar topics (5)

5890

Започната от totko


Публикации: 11
Прегледи: 4453

34153

Публикации: 4
Прегледи: 2904

58431

Публикации: 3
Прегледи: 2710

28489

Публикации: 43
Прегледи: 14595