• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 02:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

som4eto mi vleze v gubata i ve4e zlatnata go napada?

Започната от nikka, 10.07.2011 21:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

wwladoo

Това растение се казва Микрозорум,колежке и не се сади,т. е. корените му се остават плаващи,захваща се за корен или камък като се привърже за него със конец или корда,не се заравя във грунда изобщо!!!Така като си го пристиснала с камъните го остави и си е добре,за него в грунда няма какво подсилващо да слагаш,ако само това ти е растението,защото не се сади,ако искаш някакъв течен тор вземи който се дозира във водата,но не е задължително!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

nikka

Мерси много,така и не бях разбрала името му правилно,а много ми харесва(неиска почва)..даже ми се иска още едно такова.Аз почти така направих.Хванато е с ластиче за по-малко камъче и просто лекичко поставено,големите само крият камъка и корените му. Струва ми се,че се чуства по-добре,въпреки че беше много прорасло в саксийката и корена му се счупи на две по-големи части. незнаех и леко ги боднах,но сега е направо супер. *THUMBS UP*

П.С.  Пък ако някой си коси тревичкитее  :-[ веднага ще дойда(е...около Цариградско).Може да трампим за Салвиния,ако има навити.  ;-)
Нямам умение,но имам търпение! :)

wwladoo

По мои наблюдения,Микрозорума се чуства добре, ако е по близо до филтърчето,в случая гъбката(мнението ми не е меродавно за всеки,от личен опит е),там се завъртат повече утайки от изпражненията на рибите или леки остатъци от храна,а то се храни от тях,понеже коренчетата му са плаващи!!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

nikka

Мерси.За сега не е имал това удоволствие,но планирам по-голям аквариум и мисля там да го удостоя с "честта".Сега обаче изникват по-сложни въпроси и първия е:

С какви съставки бих могла да забъркам подходяща почва,за под грунда??

И да питам също,докато съм на море(10дни) как да оставя лампата..включена или изключена?

nikka

И да питам също,докато съм на море(10дни) как да оставя лампата..включена или изключена?

ico

Има таймери по 4-8 лева, вземи си един и няма да се занимаваш с пускане и спиране на осветлението.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.arowana-im.com.ua%2Fimages%2Ftaymer_mehanika.jpg&hash=85f42af21ee3521745be2a1cd8eb76d7b654f8ba
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

nikka

Цитат на: wwladoo - 18.07.2011 07:09
По мои наблюдения,Микрозорума се чуства добре, ако е по близо до филтърчето,в случая гъбката(мнението ми не е меродавно за всеки,от личен опит е),там се завъртат повече утайки от изпражненията на рибите или леки остатъци от храна,а то се храни от тях,понеже коренчетата му са плаващи!!!! ;-) :-)
Нека ви информирам как се развива ситуацията с микрозорума(който не е този от снимката),като същевременно ще се възползвам пак да питам.Таа от както го имам си върви криво ляво(по-скоро криво),но при скорошното подместване нещо се сдуха! Учудване Друг път преди да го върна в аквата все му миех корените.Може това да е фактор,незнам!?Това ми е първи аквариум(30л.18в.)и неподготвена си купих най-убитото цвете(и от най–убития продавач на пазара)и са се чуда как да го оформя нормално.Има едни такива дълги листа,тук таме с кафявичко(за старите говоря)и едни супер малки..и то във всички посоки от многото местене(3-4пъти от май).  Кажете пък за него,дали ще е добре да резна всички по-дълги листа и да оставя малките да се развиват на китка..а не на клонест храст.Хм,сега се сещам и че последния път отчупих един корен две части,от дълги и къси листа(по 3–4бр) и сега гледам че листата са като намачкани? И то май не само тези. И са...да режа ли да чупа ли?  До филтъра ли кво ли?(между другото не съм забелязала разлика в моя малък акварим)Не знам Ще се радвам да ми кажете??  *privet*

: 28-09-2011, 15:03:28
И съжалявам,ако трябвало да пусна нова тема!?  O:-)

Caxapa

А защо си местила толкова пъти растението?  Все едно някой да ти оскубе косата за да почисти  например пърхута и пак да е "насади" по теб..Не го приемай като обида но за друг пример не се сещам който да е така образен. Всяко растение си изисква определени условия на осветеност и параметри на водата. Та като се вземе като цяло какви растения имаме в аквариума и къде е най-удачно да се засадят си правим примерен план и едва тогава ги садим но  не местим после понеже нарушаваме кореновата им система и те в повечето случаи загиват.

nikka

Ами защото си го купих без никва идея и план и се оказа прекалено дълго. Аз тогава дори незнаех,че се вади от саксийката и го бутнах настрани(беше само то),като скрих саксийката с камък.Тва беше 28май. После след малко четене и питане му махнах саксията и го нагласих според корените(в грунда). След това разбрах,че нетрябва да е в грунда, извадих го и пак го подредих.А сега вече пък ме дразни резултатът на тва местене.Листата са във всички посоки и височини,някои даже към върха си допълнително се разклоняват на 2 или3(само от старите).Типичната грешка на начинаещ...взимай без да мислиш!...та досега такаам! Кажете сега от това положение как да стане горе-долу оформено? Ужасно седи.  *thanks
: 28-09-2011, 18:28:36
Става дума за ето това растенийце: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ft3.gstatic.com%2Fimages%3Fq%3Dtbn%3AANd9GcTDQa98LsbPdF2xNbCPiUh_goa3yBf-sZNjqm1TM2m3MQU8unSVHQ&hash=be5b6d09a740b837f2ac9a0286a8a984eec587a2