• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.08.2025 21:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от niki__s, 25.02.2005 14:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Като за начало можеш да се запознаеш с менюто на форума като задължително прочетеп темите напътстващи младите и начинаещи акваристи. След това ще се насочиш към съответните видове риби които те интересуват и така  няма да има повече грешки.
Относно моментния ти зов за помощ: Намери спешно познат който има голям аквариум в който да приюти рибките ти докато се научиш как да се грижиш за тях. Ако ли не рибките почти сигурно ще си отидат мърцина.

Асен Евгениев

Цитат на: galina_pencheva - 16.06.2011 19:56
подариха ми 3 златни рибки, гледам ги в аквариум 12 литра

Може да гледаш 3 бр. в това аквариумче, ама гупи. Те са добро начало. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

Спри да ги храниш. Остави ги гладни една седмица. Да, няма да умрат от глад. През това време можеш да четеш и да питаш което не ти е ясно. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kokolqja

На едната ми златна рибка са и паднали две люспи.Това нормално ли е?Тоест дали ги сменят като козината на животните или нещо такова.Инъче в поведението няма промяна.

didoman

НАй - вероятно се е ударила някъде в аквариума. Ако няма рана, значи нищо й няма. Ако има - трябва да я третираш с нещо, но нека някой от по - знаещите колеги да даде мнението си. Случвало ми се е една зл.рибка да изгуби люспите си от дясната част на корема и с течение на времето се възстановиха напълно.  :-)
Един от бедните студенти :)

kokolqja

Мерси колега олекна ми.Няма рана.Помислих си че има някаква болест.

didi2233

Златните рибки се гледат единствено със златни рибки.Не е добра идея да гледаш и други риби със златните. %)

waikiki

И на мен, както предполагам и на други, ми се случи да ми подарят златна рибка в кръгъл аквариум.Но, прочетох на много места, че тези кръглите са много непрактични и само мъчат рибата и затова го смених с 26л нормален. Купих филтър с гъба, имам и термометър– (температура е 25 градуса). Храня я 1 на ден с храна на Sera имам грунд ат камъчета накъде 2см е 1 изкуствено водорасло. Та въпросът ми е- трябва ли ми още нещо и така добре ли е на рибата? Моля ви помогнете ми, защото в зоомагазините почти всички са некомпетентни и не могат да ми кажат нищо.

Mu3epHuk

На първо време можеш да се разровиш из форума за първите стъпки при стартиране на аквариум, поддръжка, грижи за рибките. Като се стабилизира средата, можеш да вземеш още една златна или повече (ако са малки по размер), но ако държиш да гледаш златки рибки ще ти трябва по-голям аквариум (над 80л.) Обикновено златните рибки се гледат самостоятелно от другите видове, защото имат по-специфични изисквания, но като за начинаещи не са лош избор. Златните рибки предпочитат ниска температура - стайна. Ако температурата е 20-24 градуса няма да им е проблем, но ако ги гледаш в съжителство с други, трябва да поддържаш към 26-27 градуса, които са златните са в повече. С храните давай полека. Ако трябва я храни два пъти на ден, като разпределяш сегашната еднодневна порция на две части. Целта е да не остава неизядена храна по дъното, която с разлагането си да уврежда качеството на водата. Алтернативата е да я храниш веднъж дневно, но като сипваш малки порцийки храна и като видиш, че се е понаситила - спи. Така ще добиеш представа колко храна поема и няма да надвишаваш това количество. Дори е редно рибките да остават леко гладни - честото прехранване им вреди много повече отколкото честото недохранване. Разбира се с увеличаване на размера й, дажбите също трябва да се завишават. Другото съществено нещо при грижите за аквариума е седмичната подмяна на вода - 20 % от водата в аквариума се подменя с престояла денонощие-две чешмяна. Ако занемариш подмяната на водата, уверявам те, че аквариумът ти ще се превърне в блато - опасна за рибката среда и грозна гледка за наблюдаващия аквариума ти  (най-вероятно ти). Добре е да изплакваш гъбата на филтъра в извадената при подмяната вода. Примерно при изгребаната и излята 20 % аквариумна вода в леген, изстискваш гъбата няколко пъти, докато опадат по-едрите частици  (не се престаравай), защото във филтъра има полезни бактерии, преобразуващи отпадъчните продукти от рибките в такива, които са "храна" за живите растения или поне по-безвредни от необработените продукти. Добре е ако вадиш филтъра по някаква причина да не го оставяш продължително на сухо, а да стои във вода. При условие, че в момента имаш амо 1 рибка, при това малка, това с плакненето на дунапренената гъба може да става доста по-рядко в зависимост от степента на зацапване. Дори на този етап не е нужно да плакнеш гъбата, но да знаеш как се процедира. Ако имаш осветление на аквариумния капак, добре е да вземеш живи растения, но такива, които да виреят при твоите условия  - светлина, температура, обем на аквариума, грунд (каменистото дъно), подхранвания с торове и въглероден диоксид. На теб няма да ти трябват торове за растения, така че ако ти предлагат на този етап - не ги купувай! На този етап е важно да не прехранваш рибките, защото от това произтичат винаги неприятни последици и основните грешки на неопитни акваристи се крият именно в това. Второ - грижи се за чистотата в аквариума (подмяна на 1/5 от водата с престояла). Трето - ако имаш осветление, вземи няколко истински растения, но и да нямаш живи, не е голяма болка (особено при златните рибки, защото обичат да ги ядат). Четвърто - НЕ СЛАГАЙ много рибки в аквариума си или поне не такива, които стават с големи размери. Пето - продължавай да четеш във форума и статиите, за да надградиш знанията си и да направиш аквариума си Рай за своите рибки.  :-)

Genadig

Аз гледам 2 малки златни в 130л аквариум, а ти една рибка я мъчиш в кръгъл аквариум и питаш добре ли е.... прочети други теми за отглеждане  в раздела за златни...ама няма да оцелее рибката много...
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

Асен Евгениев

Цитат на: Genadig - 04.11.2011 21:21
кръгъл аквариум
Правоъгълен. Въпросът не е до оцеляването, може с години да живее в 26 л.
Но трябва да се стремим към създаване на оптимални условия за живот.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Mu3epHuk

Цитат на: Genadig - 04.11.2011 21:21
Аз гледам 2 малки златни в 130л аквариум, а ти една рибка я мъчиш в кръгъл аквариум и питаш добре ли е.... прочети други теми за отглеждане  в раздела за златни...ама няма да оцелее рибката много...

Човекът е казал, че е сменил колбата с 26 литров, нормален (паралелепипед). Осигурил е най-необходимото. Рибката в момента е само една и е малка. Определено нищо няма да й се случи. Аз съм гледал 2 златни заедно с други едри рибки в 22 литров и определено няма да умре от теснотия. Умират от замърсяване на водата и болести. Това, че ти имаш възможност за голям аквариум и гледаш само две рибки в него е много добре, но не всеки има възможността да си го позволи. Предполагам се досещаш, че един неволен акварист, като този човек в случая няма да рискува с голям аквариум. Все пак са му подарили рибката. Не е като да е решил сам да си я купи и едва след това да пита как се отглежда. Така че със здраве да си я гледа и ако реши да се развива в тази област, не смятам че някъде е сбъркал. Още повече, че е решил да попита във форума, а не да я тормози в "нерибешки" условия.

Petreto0

:'( Страшно много ви моля помогнете ми!Преди 2-3 години с взех 2 златни воални рибки.Всички си беше наред, имаха даже хайвер но го изядоха защото нямахме друг голям аквариум.Мина време и едната започна да виси неподвижна.Нищо и нямаше по тялото иначе.След 2-3 месеца умря. :( Взех си още 3 златни рибки.Две шишарки и една принцеса и 3 малки сомчета.Живяха си добре и най-старата ми(тази от първите 2) Започна и тя да плува на повърхността все едно имаше много въздух в корема.Плува устремено към дъното и като спре веднага нещо я издига на повърхността.От 2-3 седмици почна и да се обръща :( И едната ми шишарка също .Тази сутрин видях шишарката с корема на горе не мурда.Много се изплаших потупах с пръст по аквариума и тя се стресна и заплува.Старата има много забавени рефлекси :( И двете сега ги преместих в един кръгъл аквариум с престояла вода 4-5 дена сам0 нова.Като че ли са по-добре обаче пак се обръщат.
Аквариума ми е 30-35 л. Имам 4 рибки и 3 сомчета
Изкуствени водорасли.
Сложила съм малко камъчета защото мисля че от тях излизат отровни газове.
Имам голяма помпа с филтър за 30лв я взех хубава си е.Изключвам я през нощта защото ми пречи да спа  *SORRY*
Храня ги с по 1 щипка сутрин храна за златни рибки с някви витамини
Не знам какви препарати да слагам и не слагам нищо  *dontknow*
Сменям 30% от водата на 2 седмици.

Моля вии помогнете не искам да умиратт а са много злеее
:'( :'( :'( *privet*

zambo

колега , прочети целия раздел - http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/ukazatel-na-statiite-v-razdela/
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/re-startirane-na-sladkovoden-akvarium/
при теб нищо не се прави както трябва , затова и резултатът е плачевен.
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

zangievka

Цитат на: Petreto0 - 14.01.2012 15:41
:'( Страшно много ви моля помогнете ми!Преди 2-3 години с взех 2 златни воални рибки.Всички си беше наред, имаха даже хайвер но го изядоха защото нямахме друг голям аквариум.Мина време и едната започна да виси неподвижна.Нищо и нямаше по тялото иначе.След 2-3 месеца умря. :( Взех си още 3 златни рибки.Две шишарки и една принцеса и 3 малки сомчета.Живяха си добре и най-старата ми(тази от първите 2) Започна и тя да плува на повърхността все едно имаше много въздух в корема.Плува устремено към дъното и като спре веднага нещо я издига на повърхността.От 2-3 седмици почна и да се обръща :( И едната ми шишарка също .Тази сутрин видях шишарката с корема на горе не мурда.Много се изплаших потупах с пръст по аквариума и тя се стресна и заплува.Старата има много забавени рефлекси :( И двете сега ги преместих в един кръгъл аквариум с престояла вода 4-5 дена сам0 нова.Като че ли са по-добре обаче пак се обръщат.
Аквариума ми е 30-35 л. Имам 4 рибки и 3 сомчета
Изкуствени водорасли.
Сложила съм малко камъчета защото мисля че от тях излизат отровни газове.
Имам голяма помпа с филтър за 30лв я взех хубава си е.Изключвам я през нощта защото ми пречи да спа  *SORRY*
Храня ги с по 1 щипка сутрин храна за златни рибки с някви витамини
Не знам какви препарати да слагам и не слагам нищо  *dontknow*
Сменям 30% от водата на 2 седмици.

Моля вии помогнете не искам да умиратт а са много злеее

:'( :'( :'( *privet*

Здравей,1-во вода се сменя всяка седмица даже по два пъти ако ти е възможно.2-ро аквариума ти е крайно недостатъчен за 1 рибка камоли за 4 ,че и сомове при тях :duvar: :duvar:Аз имам 2 златни в 100 литра и им е малко а твойте незнам как са живи още."Имам голяма помпа с филтър за 30лв я взех хубава си е.Изключвам я през нощта защото ми пречи да спа  *SORRY*" какво значи голяма?"Сложила съм малко камъчета защото мисля че от тях излизат отровни газове" не мога да ти разбера идеята на написаното??????И ще е най-добре да направиш няколко теста на водата и да спреш да храниш поне 2-3 дни.
И най-важното ако искаш да имаш красиви и здрави риби ,който да те радват им купи подходящ аквариум.
Успех и дано да ти се оправят рибките. :-)