• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 23:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

660 литровата ми система

Започната от камен чочев, 13.03.2011 20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Цитат на: angelchosh - 10.06.2011 20:37
*BRAVO* Супер снимки и аквариум!!! Браво колега, аз тепърва тръгвам по твоя път, макар и доста по-скромно, дано да имам поне на половината на твоя успех!!!  *DRINK*
Само желание да имаш  :-) и време да се занимаваш. Успехи в начинанието!

Coral Master

Камене, какво направи ти бе човек! Толкоз много SPS-и на един път да ги сложиш всичките ...  *JOKINGLY*
Слагай добавките непременно и тествай постоянно за КН и калций, докато установиш по колко си усвояват коралите. При мен 3-4 дни след добавянето на нов корал и вече забелязвам нов растеж, а полипите се отварят обикновено веднага. Нов растеж на толкова нови корали, означава вече съвсем различен разход на карбонати и калций в системата.
Стилофорите са най-лесни. Каквото и да правиш с аквариума си, искаш или не, след година и половина, най-много две, те ще станат грамадни. С акропорите можеш да видиш повече зор ...

Ако видиш растеж през първия месец, това обикновено означава, че си успял да ги захванеш. Ако започнат да отмират в основата и след това се стабилизират, ще е най-добре да ги отрежеш до живо и да ги залепиш отново, защото на мъртвите участъци веднага тръгват алги. Стабилизиран корал означава ясно видим нов растеж в основата. По върховете се забелязва много по-трудно, просто няма как да го измериш и трябва да порастнат повече, за да се забележи.

Хубаво е, че аз нямам нито един от новите ти корали. Това предполага, че ти пък нямаш като моите. Ако ги захванеш успешно, и ако стигнеш до фрагване, ще можем да си ги менкаме ...

Стискам ти палци и ти желая успех! https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fforum.palmi.bg%2Fimages%2Fsmilies%2Fsmiley20.gif&hash=8a9f9e190e86ace74c9f1eef766ee2880988d20e
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

12.06.2011 22:19 #107 Last Edit: 13.06.2011 23:17 by камен чочев
Ами следя всички параметри: ОРП -370, Са 430 , Mg  1400, pH 8.2, kH 6 -7, NO2 < 0.05 , NO3 < 10 , PO4 0.30. За съжаление прехранвам и нитратите и фосфатите са високи. А и не съм забелязал, че филтрите са намалели дебита си многократно, Днес подмених и карбона и смолата и се надявам за два три дни фосфатите да паднат до 0. Бях намалил и осветлението в съмпа и сега отново го върнах на 24 часа и се надявам и нитратите да успея да ги намаля. Намалявам и храната. Ще изключа и UV - то, според мен влияе зле на нитрифициращите бактерии. Добавям трипъл буфер, микроелементи ( А- и К+), както и реминализатор на осмозната вода. От днес започвам и био Са и био Mg ( всичко на Tropic Marin). Поръчал съм и Reef Aktif. Както и в момента проучвам компютрите. Решил съм абсолютно всичко да го автоматизирам, както и да включа озонатор и калк реактор.  За фрагването нямаш никакви проблеми. Едната монтипора ( не съм я снимал ) ми е много голяма и ще си оставя фраг - ако искаш останалото - имаш го. Коралите наистина са 10, но 6 от тях са фрагове. От едната акропора също имам и фраг, така че след като се съвземе може да я трампим, ако искаш ( и него не съм го снимал). А и не се притеснявам да сбъркам - опита учи. Засега по моя вина нямам загуба, но и да се случи продължаваме напред.

svetlxo

Минерализатор на осмозната вода прието ли е да се ползва? На моята система за обратна осмоза имам последен минерализиращ етап, който въобще не посмях да сложа. Ако е полезна тази фаза обаче, ще я сложа с удоволствие защото ползвам филтъра и за питейна вода.

камен чочев

Цитат на: svetlxo - 13.06.2011 23:08
Минерализатор на осмозната вода прието ли е да се ползва? На моята система за обратна осмоза имам последен минерализиращ етап, който въобще не посмях да сложа. Ако е полезна тази фаза обаче, ще я сложа с удоволствие защото ползвам филтъра и за питейна вода.
Не, не такъв минерализатор. Това е добавка на Tropic Marin. Слага се в осмозната вода, за обратна минерализация, но съдържа само необходимите за това минерали.

изгубеният рай

*BRAVO* Браво колега,много добре изглежда аквариума въпреки че е заселен против всички писани правила за морска акваристика...още едно потвърждение на поговорката 'това което се пише по книгите,го няма по нивите'.
Успех и занапред.
END!!!

hanuman

Какви са тези писани правила за заселване на морски аквариум, че аз не съм запознат *dontknow*. Аквариума на Камен е един от най-бързо развиващите се и красиви соленоводни аквариуми във форума. Какво му има на заселването?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

изгубеният рай

"2. Аквариумът не е "узрял" достатъчно за пускане и отглеждане на обитатели
Преди добавянето на обитатели е необходимо биологичния филтър в аквариумът да съзрее, т.е. време да се развият полезните, нитрифициращи бактерии, превръщащи амоняка в нитрити и нитритите в нитрати (т.нар. Азотен цикъл). За да сме сигурни, че това се е случило е необходимо от самият старт да следим с тестове нивата на амоняк и нитрити, да проследим техният пик (максимална стойност) и след това спад до 0. Тогава можем да сме сигурни, че този тип бактерии се е появил и развил до оптимални количества и цикъла е приключил. Този процес може да отнеме до дългите 28 дни за по-нетърпеливите, но е начинът даващ най-добри резултати.
Могат да бъдат използвани и Живи култури на нитрифициращи бактерии, които могат да бъдат закупени от магазин, за по-бърз старт, но това не е препоръчително, защото в дългосрочен план може да доведе до проблеми."

Цитат на цитат публикуван от колегата Чочев...има и др.,но неискам да спамя
затова още веднъж му пожелавам успех
END!!!

marrio31

браво *DRINK* и аз съм кандидат за фрагчета :popcorn:

камен чочев

Благодаря на HANUMAN за комплимента, но не мога да се съглася, че не съм се съобразявал с правила - напротив. На 10-ия ден сложих два LPS и един непретенциозен SPS, както и един дамсел с явното съзнание, че рискувам да ги загубя. Коралите са избирани да са от най-издръжливите, както и рибока, разбира се. Бяха сложени точно с тази цел, да бъдат индикатор за евентуални проблеми. Истинското заселване започна точно един месец след старта, при следене на показателите. След натоварването на системата стана ясно, че въпреки около 90 кг живи камъни, нитрифициращите бактерии не са достатъчно и се наложи добавяне на допълнителни култури с такива и нещата се стабилизираха. Последния експеримент беше с вкарването на 4 SPS корала и 6 фрага SPS, като всички са "много слабо агресивни" и 90% от храненето е фотосинтеза. От към страна на техниката не съм пестил изобщо и ще продължавам да не пестя. Единствените допускани грешки, според правилата са от страна на търговците. Или с други думи некарантинирани и незахранени риби. Така, че си направете сами изводите.

Здравков

Колега поздравления за прекрасния аквариум! наистина е страхотен.   *DRINK*   
П.С. А за форумните тролове нямам думи.

камен чочев

terahz

Браво! Само на 3 месеца е, а вече изглежда като приятен млад риф. Искрено се надявам да е достатъчно стабилен за да не го загубиш.

Мандаринчето яде ли? Знам, че повечето се хранят само с жива храна, но от време на време някое се научава да яде и замразена.

Не забравяй, нищо хубаво не става бързо в рифовите аквариуми.

Coral Master

Аз добавих една мандаринка в моя аквариум когато беше вече узрял. Вече близо две години тази риба не яде от храната, която добавям. Може би 2-3 пъти съм я видял само да опитва от замразената артемия. Предполагам, че се храни с копеподи (от които има много), защото вече е заприличала на Джаба от Междузвездни войни  *JOKINGLY*.
Мандаринката и Coral Beauty са двете ми риби, които сами се изхранват в аквариума и никога не ядат от храната. И двете изглеждат наистина много дебели.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Цитат на: terahz - 19.06.2011 01:13
Браво! Само на 3 месеца е, а вече изглежда като приятен млад риф. Искрено се надявам да е достатъчно стабилен за да не го загубиш.
Мерси. И аз се надявам да не го загубя и си мисля, че е достатъчно стабилен вече. Водата е кристална, всички алги от съмпа  и преливника изчезнаха. Всички корали  ( и новите ) се отварят и растат с доста бързи темпове - еуфилията от три глави вече е с четири; стилопората от Петя е с около двоен габарит, зоантидите са удвоили броя на полипите, двете анемони също са горе долу двойни. Сън корала е увеличил цветовете два - три пъти. Брейновете се чувстват прекрасно, а тридакната е изкарала едни уши... Параметрите също са стабилни, ОРП то е около 370, рН 8,2, кН 7-8, Са 450, Mg 1450, NH4 - 0, NO2 - 0,01- 0.025, PO4 - 0, NO3 ~10.
Рибоците също се чувстват супер. Мандарина (мъжкар е) яде всякаква замразена храна, но от камъните, както и по цял ден чопли по камъните. Лъва е станал двоен, но не знам от какво - по цяла нощ лови нещо. Велиферата прилича на шаран ( угоен), немовците са тройни, дамсела е с уникален цвят, попа прехвърля по 2 - 3 кг пясък, змиорката прояде замразена храна, жълтото гоби се чувства перфектно с новите корали, всички скариди и раци поне по два пъти смениха обвивка, като и два пъти имах малки скаридки. За съжаление обаче двата пом-пона мъкнат малки аиптазии, а не анемонки.
Вортеците работят перфектно в EcoSmart Anti-sync режим, но като всичко американско вече не са така безшумни. Новия скимер Tunze 9021 се оказа прекалено голям за аквариума и понеже представлява два 9011 залепени, сега работи само единия ( поне си имам един резерва).
Скоро ще има нови попълнения и от към рибоци и от към корали. И се надявам всичко да продължи добре.

Similar topics (5)

41259

Публикации: 50
Прегледи: 19373

44187

Публикации: 12
Прегледи: 6563

56493

Публикации: 6
Прегледи: 4176

42364

Публикации: 86