• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на Sera Marin Precision Biotop Cube 130

Започната от svetlxo, 11.04.2011 13:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamenov

Май е вид коралин, имал съм такова и наистина на актиник светлина свети много интересно ;)

svetlxo

Амонякът и нитритите все така са около нулата, а нитратите постепенно се качиха и днес са вече около 10.
Казвам около нулата защото от тестовете на Salifert този за амоняк става само леко мътен, но не става жълт а по-скоро само губи бистротата си, а този за нитрити има съвсем леко загатнато розовеене, но по картата не го хваща дори като 0.1.

Сега се сещам, че в края на първата седмица от стартирането бях за 4-5 дена в командировка и напълно възможно е да съм пропуснал пиковете на амоняк и нитрити ако въобще е имало такива.

Както и да е, по всичко прилича, че вече наистина имам готовност да направя първата си смяна на вода и да започна постепенно заселване.
Но първо до дни предстои формирането и пускането на cleanup crew който ако нещо не се промени ще включва за начало:
2 blue legged hermits
2 redlegged hermits
1 emerald crab
3 Astrea snails
3 Trochus snails
5 Nassarius snails
1 Turbo brunneus
1 Lysmata amboinensi
1 Lysmata debelius

Има доста алги по камъните и мисля, че ще има храна за всички :)

камен чочев

Екипа чистачи ти е прекалено голям, според мен. Моят е наполовина и общо взето няма какво да ядат. Хермитите 4 са страшно много. Аз имах три, като най-големия успя да убие единия и се опита да убие и другия и в момента е в съмпа. И общо 4-5 охлюва са достатъчни. Като не е лошо да помислиш за една пясъчна звезда и една с по-дълги пипала - много успешно се справят с всички остатъци от храна. Теста за амоняк на салиферт и аз не го ползвам, както и този за нитрити. Ползвам на JBL. А имаш ли алги? И мина ли кафява фаза?

svetlxo

Имам малко алги по камъните и съвсем малко по стъклата.
За кафявата фаза не съм сигурен защото при мен, както вече писах, нещата не протичат по нормалния начин. Поне не по този който описват в стандартния азотен цикъл - амоняк и нитрити до сега не съм откривал въобще, но нитратите ми нарастват от около седмица. Пясъка ми стана кафяв на отделни участъци ако това може да мине за кафява фаза. Започват вече и малки зелени зони да се появяват с микро алги. Може би това ще да е зелената фаза, знам ли - не съм го преживявал до сега. :)
Каквото вие ми помогинете това е. Чета доста из нета, но опита си е незаменим...
За чистачите също четох доста примерни CUC в западните форуми и общо взето това е доста стандартен набор от охлюви дори за по-малък от моя аквариум - около 24 галона.
Ако се сбият ще ги разкарвам после хермитите - тях май не ги препоръчват много и  някои дори въобще не ги слагат, но мен ме кефят и вече са поръчани, така че ще решавам по-нататък в зависимост от поведението им какво да ги правя.

Не знам защо, но много малко хора пишат мнението си по темата, а я четат доста сякаш. В същото време не са кой знае колко активните теми в раздела за морски аквариуми.
Как да има развитие на морската акваристика ако няма такива теми, в които опитнките помагат и насърчават новаците?
Изключение правят няколко човека, на които съм благодарен за съветите от самото начало.

камен чочев

Това, което мога да ти кажа е, че наистина в БГ има хора, които имат хубави аквариуми и разбират доста, но поради една или друга причина не пишат тук ( наистина с малки изключения, за което съм им благодарен и аз ). Но четем и се справяме. Това, което имах предвид за количеството в екипа чистачи е, че умре ли някой, поради малките размери  и все още нестабилния аквариум може доста да се сбъгне. Не искам да ти се бъркам, но поне в началото ползвай някой, който да те консултира - ти сам го каза "опитът е най-важен". Относно кафявата и зелена фаза от огромно значение е това, как светиш. Някои предпочитат да намалят кафявата фаза с по-малко светене, но аз лично мисля, че е по-добре да я изчакаш да отмине сама, без да намаляваш времето. Вкарай и някоя рибка за да може да се завърти и цикъла. Когато има органика ( храна, отпадъци ), тогава можеш да очакваш амоняк, нитрити и нитрати. И ако нивата са им прекалено високи, можеш да добавиш допълнително култури бактерии. Аз нямам опитът на някои колеги, но спазвам някои основни правила и за сега мисля, че нещата вървят. Със смяната на вода със сигурност ще избързаш, а и е безмислено, при положение, че нямаш нищо живо ( достатъчно голямо ). Също така, самата смяна на вода за мен е безмислена. Много хора ще спорят с мен, но нека се обоснова. В момента добавям около 4 л вода на ден. За един месец това прави около 120 л или  20 %, което е напълно достатъчно . Добавям и реминерализиращи добавки, трейс елементи  ( А- и К+) и следя соленоста, рН, кН, Са и Мg. Ако се наложи добавям нещо за тези показатели ( буфери , билдери, елементи ) и единствено сменям вода като сифонирам дъното в съмпа (до 10 литра). Ако натовариш много системата, тогава да - смяната е препоръчителна. Пак казвам, нямам много опит, но ако всички обитатели се чувстват добре, значи се справяш добре. И продължавай с въпросите, може пък и някои хора да се събудят, а и да се сетят, че и те са били начинаещи! Успех

Coral Master

И аз съм буден ... , но Камен е казал достатъчно.
Мога само да те посъветвам, ако ходиш до някое море в скоро време, да си хванеш 2-3 риби, които да ползваш за началото, поне са безплатни. С едно голямо кепче навсякъде ще хванеш лесно скариди и различни видове кученца. А може да хванеш и иларии. Ако са от Черно море, трябва да ги привикнеш в отделен съд за няколко дни към по-високата соленост. Аз ползвам шише от 10 литра минерална вода и помпа за въздух.

А да, аз също мисля, че е по-добре да имаш всякакви алги. Ако са много, можеш да ги чистиш. Като изхвърляш алги, изхвърляш преработената от тях органика извън аквариума и на теория намаляваш шанса да се появят нови алги. На практика това обаче зависи от органичното замърсяване, от спектъра на светлината и др. Но ако не осветяваш и нямаш алги, това не означава, че водата ти е много чиста, а това е по-скоро бомба със закъснител.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

M_I_T_A_K_A

Корал мастара те посъветва, ако ходиш на някое море, да си хванеш някой рибок от там, но ако нямаш ходене към море, също може да минеш ефтино. Вземаш няколко молинезий и ги аклиматизираш към тази соленост... аз така завъртях моя цикъл и след това пратих аклиматизираните молинезий на друг колега да си завърти и неговия и така вече близо 6 месеца въпросните молинезий си живеят безгрижно в солената вода. След това пак спокойно си ги връщаш към сладка вода или правиш като мен и ги даваш на някой друг, който тепърва прохожда в соленото.
Поздрави
Димитър.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

svetlxo

Благодаря на всички които писаха по темата и опитват да помогнат.
Явно смятате, че цикъла не е минал при мен и ще трябва да го стимулирам за да търгнат да се случват нещата.
Съжалявам, че не си донесох някоя рибка от Гърция, но може и от тук да купя нещо за да завъртя колелото.
По форумите четох препоръки за възбуждане на цикъла с мъртва скарида и дори си бях купил малко бланширани скариди, но преди да я пусна в аквариума пак почетох и намерих някои отрицателни мнения за този метод - имало опасност да се внесе някаква бактерия със скаридата и да си навлечеш доста неприятности в бъдеще. Затова скаридите отидоха в салатата и си останах без източник на амоняк...
Май ще си купя утре някоя по-евтина рибка и ще видим как ще се задвижат нещата.
Ако е молинезия дълго ли трябва да се аклиматизира, че доста почаках и започнах да ставам нетърпелив вече.:)
Ако е морска рибка коя е най-евтината, подходяща за случая? Не бих искал да жертвам рибки, но наистина вече искам нещата да започнат да се случват, пък и чистачите вече са поръчани и всеки момент ще дойдат.

камен чочев

Не знам какви рибки си решил да гледаш, но дамсел или клоун са достатъчно евтини и ефектни. Понеже си с малък аквариум всяко място ти е ценно, за това не прави компромиси. А и все пак не я взимаш за курбан. Тя ще си оцелее и ще те радва и за в бъдеще. При подбора внимавай и с характера - по правило първо в акавариума се пускат най-деликатните и миролюбиви рибки.

Coral Master

Камен пак ме е изпреварил, послушай съветите му!
А относно молинезиите, и аз го знам тоя начин, даже съм го опитвал няколко пъти, но все ми умираха в солената вода, въпреки че бавно ги приспособявах в продължение на няколко дни. Може би има различни молинезии?
Иначе с черноморските обитатели нямам никакви проблеми с по-високата соленост, да е жив и здрав Коле99 от Несебър!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Цитат на: Coral Master - 07.06.2011 00:06
Камен пак ме е изпреварил, послушай съветите му...
Не е нарочно  ;-) . А иначе с удоволствие и аз се вслушвам в съветите ти  *DRINK* . Имаш и едно раче при мен (е вече не е точно раче - расте си, ама...).
Sorry за спама.

M_I_T_A_K_A

За молинезийте... аз мойте доста ги капах (2 дена), но още са си живи животинките и все още си живеят в соленоводен аквариум, но във Варна. Съвсем обикновенни черни молинезийки си бях взел. Капката беше нагласена на около секунда. Наистина си е доста ефтин начин да си завърти цикъла човек (по около левче са все пак) а и после лесно се хващат.
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

iek

Червените хермити, като че ли са най-миролюбиви, но това не им пречи да убиват охлюви, ей така за спорта. Не разчитай на каквито и да е CUC да ти поддържат аквариума свободен от водорасли, единствено бих ги препоръчал, ако има определен интерес към тях, мен, специално, никак не ме вълнуват тия твари.
Обезпокояващи са обаче тези нитрати (~10), не знам как ще ги вкараш в нормата, но ако искаш рифов аквариум, ще трябва да насочиш усилията си в тази насока.
*offtopic В последните 2-3 години станахме свидетели на доста разтурени соленоводни аквариуми поради една очевадна причина- недобре направени предварителни сметки, и явно има все още много хора, коите не разбират, че тази част от акваристиката изисква добре подплатена база, разбирайте го както искате.
За да не се възприеме като негативен постта, бих искал да кажа, че аквариума се развива много добре,  поздравления за търпението на  @svetlxo и на всички, които внасят кураж в темата и като цяло в соленоводната акваристика.  *privet*  *DRINK*

камен чочев

Цитат на: iek - 07.06.2011 22:58
....поздравления за търпението на  @svetlxo и на всички, които внасят кураж в темата и като цяло в соленоводната акваристика.  *privet*  *DRINK*
Е, общо взето се броим на пръстите на едната ръка... Но наистина - доста хора се отказват напоследък, което е много тъжно  :-( . Но пък има такива, които сега започват, което е добре. Все ще има с кой да споделиш  *DRINK* .

svetlxo

Ще пускам рибка скоро, това е ясно. Но първо очаквам чистачите до ден-два, защото вече се появиха алги и по стъклата.

Писах до reefcleaners.org да видя какво ще ми препоръчат и те за CUC конкретно за моя аквариум и ето техния отговор:
20 Dwarf Ceriths - small effective cleaners
9 Nassarius
9 Florida Ceriths
6 Blue Legs
3 Large Nerite and 3 Small to medium Nerites

4-5 nerite аз имам вече вътре от Гърция.
Nassarius-и съм поръчал 5, синьокраки съм поръчал 2 (и 2 червени).
Само Ceriths нямам поръчани, но пък очаквам 3+3 от типа Astrea, които са доста хвалени като перфектни чистачи на живите камъни от всякакви алги.
Изглежда не са чак толкова много чистачите които ще слагам, а ако рачетата ако палуват прекалено, ще има правосъдие :)

Similar topics (2)

33683

Публикации: 78
Прегледи: 27196

41445

Започната от bgfero


Публикации: 1
Прегледи: 2693