• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.06.2025 17:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

хранене през ден

Започната от getsata73, 26.05.2011 10:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

getsata73

Занимавам се с акваристика са 1 г ,като гледам живородки и сомчета в 50 л. аквариум. Периодично има жертви, като храня 1 път на ден и всяка седмица сменям по 25-30 % от водата .Наскоро в един от местните магазини ми казаха че хранят през ден и нямат жертви .Какви според вашият опит са плюсовете и минусите на двете хранения, освен че по малко ще се цапа водата ?
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Mu3epHuk

Ако става въпрос за хранене, аз храня рибките си 6 пъти седмично, веднъж на ден, въпреки, че е препоръчително храненето да е два пъти дневно, но разпределено така, че рибките да изяждат храната си в рамките на 4 минути. В последно време дори слагам повече отколкото трябва. Едва ли не ги тъпча. Преди седмица и половина стана "авария" с единия ми трихогастер. Получи сериозни травми след заклещване в глинена фигурка и се разрани жестоко. За капак някоя друга риба му бе изяла опашния плавник докато видя самото заклещване. След дни видях, че е тръгнал да се възстановява и затова храня рибките си по-обилно, за да се затвори откритата рана и плавника да достигне по-бързо до нормалния размер. Тоест давам повече храна от обикновено и нямам жертви. По-скоро при теб или има проблем със замърсяване (недостатъчна филтрация), или нещо храната не е съвсем наред (преди хранех рибките и с чернодробна, но след няколко жертви на следващия ден от храненето, вече съм я отписал от менюто), или... даваш в такива количества, че рибките ти се издуват. Прехранването е много по-вредно за рибките, отколкото при хората. Може би е по-добре да даваш в по-малки количества храна 6 пъти седмично, отколкото да ги храниш през ден. Така смятам аз. Какви грижи полагаш за филтъра (почистване)? Водата ти със силно изразен жълтеникав оттенък ли е? Чувства ли се по-силна миризма на аквариум? Ако са налице тези показатели, значи количеството амоняк във водата е по-високо, а това се дължи на повечето храна,  екскременти, повече рибки в аквариума отколкото филтъра може да поддържа ... Можеш да праснеш някоя снимка на аквариума си. Все пак не мисля че точно храната е причината. По-скоро има е нещо друго в резултат на храната. На първо време можеш да сменяш водата както каза ти 30 % през 5 дни и виж дали няма да има резултати. Аз така правя и от вече 8 месеца нямам жертви.

getsata73

Oтносно храненето давам им 1/4(на tetra ) от лъжичка за кафе и пускам  1 хапче за сомчетата.Филтъра го преплаквам на чешмата и на 2 месеца сменям активният въглен,а водата не мирише както питаш, вижда ми се бистра .
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Mu3epHuk

Така! Вече имаме резултат. Ако някой друг те прочете, веднага ще писне за миенето на филтъра под чешмата. Това е погрешно. Точно в дунапрена се съдържат бактериите, преобразуващи отровния амоняк в нитрати, а сетне в нитрити. Не е чак толкова важно да се изпада в подробности, но за да са ти здрави рибките и въобще средата в аквариума, трябва да се стараеш да поддържаш оптимално количество от тези бактерии живи. Грижата за филтъра се изразява в изплакване на дунапрена във аквариумна вода. Тоест като изгребваш от водата да речем в леген, трябва да изплакнеш дунапрена вътре в същата вода докато опадат по-едрите частици. Не се престаравай. Важното е основното замърсяване да остане в легена. После слагаш дунапрена отново във филтъра. Не е желателно да оставяш дунапрена на сухо. Така мисля аз и не го правя. Докато аз се занимавам с останалите фази от почистването на аквариума, оставям вече изплакнатия дунапрен в аквариума. Не става батак. Дори някои рибки отиват при него и си клъвват. Явно им харесва. Колкото до активния въглен, ползва се предимно в няколко случая. Когато си ползвал лекарства. Активния въглен абсорбира частиците и така вече си на чисто. Ползва се и при замърсявания на водата от химически произход. Ако от водопроводната вода, макар и престояла се окаже, че има по-високо количество тежки метали и други наднормени вещества. Чел съм, че активния въглен абсорбира и амоняка. Предполагам го сменяш веднъж на 2-3 месеца в зависимост от това колко е абсорбирал. Тоест когато си опрял до него, можеш да му изчерпиш бързо капацитета. Активния въглен избистря водата от фините частици. Недостатък за активния въглен е, че абсорбира торове и въобще хранителните вещества на растенията. Така че, ако не подхранваш растенията си по някакъв начин, може би страдат или поне не растат при оптимални условия. Не знам какъв ти е точно модела филтър, но щом има отделение за активен въглен, можеш да сложиш Сипоракс или друга керамика, в която се завъжда голямо количество от нитрифициращите (полезни бактерии). В коментарите са писали, че в някои магазини продават пръстенчета сипоракс на бройка. Моят филтър е по-голям и има две кошнички, които съм запълнил именно със сипоракс. Фабрично едната я пълнят с активен въглен и зеолит, а втората кошничка със сипоракс.  При условие, че твоя аквариум е работещ нормално, активен въглен на този етап не ти е нужен. В най-общи линии, за да ти е всичко наред, плакни дунапрена в леген с аквариумна вода и сменяй 30-те % винаги с престояла от поне едно денонощие вода. Това, че ти умират рибките е най-вече от смущения в азотния цикъл. Тоест отпадъчните продукти не се обработват достатъчно бързо и качествено до по-безвредни, с които се хранят именно растенията. Така че, ако няма да е проблем и да се заема твърде много от площта на аквариума, засади си още някое растение. Хем ще е красиво, хем рибките ще се чувстват по-добре, хем... растенията ще се хранят с крайните продукти от филтацията, а така получаваш здрави и щастливи рибки. Пример за натровени рибки са залежалите се по дъното, мудни и апатични рибки. Преди 2 години си уморих рибките от по-малкия аквариум, затова вече не бих допуснал повторение на същия сценарий.

getsata73

Голямо  благодаря за отделеното време на колегата Мизерник *privet* !Kрай с миенето на филтъра на чешмата ,пък ще пиша за резултатите!
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.

Mu3epHuk

Alexfield

Цитат на: Mu3epHuk - 26.05.2011 13:13
...миенето на филтъра под чешмата. Това е погрешно. Точно в дунапрена се съдържат бактериите, преобразуващи отровния амоняк в нитрати, а сетне в нитрити....
Колега Mu3epHuk,

нещо си объркал последователността на азотния цикъл. Прочети пак тук:
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=49
Частта: "Първа добавка информация"

Амонякът се преработва до нитрИти, а нитрИтите се преработват в нитрАти.

Миенето на филтъра под чешмата също е една много често срещана практика. Аз ги мия само под чешмата и почти никога в леген с аквариумна вода.
Как ги мия - преплаквам ги само колкото да паднат едрите боклуци с хладка вода.
Как влияе това на азотния цикъл - ами едно голямо количество от нитрифициращите бактерии се намира в грунда. Затова миенето на филтъра не оказва съществено влияние на азотния цикъл при мен. Разбира се, никога не сифонирам дъното и мия филтъра в един и същи ден..
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Mu3epHuk

Моя грешка е последователността. Не съм обърнал внимание докато съм писал и съжалявам за което. Чел съм, че именно миенето на филтъра под чешмата оказва влияние. Преди години го правех и имах проблеми със смъртност на рибките, усещащ се дъх на аквариум, жълтеникава вода. въпреки че отново съм чистил веднъж седмично с престояла вода... Бях с 22 литров, а сега с 63. Откакто съм с новия се старая повече и нямам никакви оплаквания. Нека момчето сподели след седмица или две дали наблюдава коренна промяна в състоянието на аквариума си.

getsata73

Разбира се че ще пиша как върви, още повече че снощи калихта ядеше една мъртва  гупичка а и единия анциструс от 2 дни го няма ,сигурно е умрял :-(
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.

Mu3epHuk

Ако ти се размъти водата и замирише специфично, значи рибката още е в аквариума. Огледай всички укрития. Веднъж така намерих само външната обвивка на един коридорас. Показател е именно помътняването на водата. В краен случай огледай извън аквариума. Намирал съм  трихогастер и даниота станали на хербарий... Преди много години един анциструс ми се беше наврял вътре в дунапренения филтър докато още бях с аераторна помпичка, а друг беше наистина изчезнал безследно.

Similar topics (5)

36967

Публикации: 6
Прегледи: 5892

1359

Публикации: 292
Прегледи: 184039

13265

Публикации: 7
Прегледи: 7568

31842

Публикации: 5