• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.06.2025 19:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

За няколко дена всичко ТУШ ...

Започната от drakool, 23.05.2011 17:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

drakool

Здравейте колеги ... сигурно пиша малко късно ама ми трябва помощ. Аквариумът ми е 65 литра, имах чифт хелери, 2 мъжки молинезии и 1 женска, 1 коридорас и 1 анциструс. Хелерката ми се окоти и малко след това се появиха проблемите ... Първо забелязах как женската молинезия се "влачи" по дъното и не мърдаше, и на следващия ден умря. И така всеки ден ми умира по една рибка, докато ги гледам жизнени да плуват и всеки ден има по 1 на дъното ... незнам от какво е, но до сега ми умряха женската молинезия, женската хелерка (която се окоти), 1-та мъжка молинезия, а сега и 2-рата е на дъното. Преди ги лекувах, защото бяха хванали Ихтио и сега реших да повторя процедурата ама явно няма полза. Не знам от какво са болни, така като ги гледам на външен вид няма видими следи, но забелязвам че хващат нещо като мъхче по плавниците, а ако бяха болни от Ихтио или Гъбички би трябвало да даде някакъв резултат лечението с Нистатин, но и толкова бързо за 1 ден да умира е малко съмнително ... Моля помогнете, мога да прикача и някакви снимки, които направих, но едва ли ще помогнат. Благодаря!

salamandar

Нищо ти качи снимките да се вижда.Филтър,смяна на водата,хранене,храни.Имаше една бланка която се попълва в тоя случай.

ico

Снимките няма да помогнат особено, както и лекуването. Рибите се скапват заради лошите условия и неадекватни или недостатъчни грижи. С "последното" лекуване си омазал още повече положението.
Хубаво е да прочетеш статиите от изскачащото меню в ляво. Така сам ще разбереш от къде са проблемите. Ако пък бързаш или не ти се чете - попълни тази бланка и колегите ще посочат точно какви грешки има.
Като начало започни с чести смени на водата по 20-30%,  с темперирана и по възможност престояла такава.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

drakool

Храната незнам каква е, някаква на SERA, даде ми я един приятел, имам я от 3-4 месеца, имам вътрешен филтър със 1000 л/ч дебит MAX иии водата я сменям всяка седмица по 1 път, около 10-12 литра сменям

Caxapa

Гледам рибката поумряла малко. Гледам растението-лимончето като засадено преди малко или най-много преди няколко дена. Гледам пясъка под камъчетата и си мисля за морето но не и за аквариум. Като цяло виждам недобро подържане на аквариума+ голямо съмнение за натравяне с амоняк което ще рече, че няма завъртян Азотен цикъл.

Mirobg

Колегата е прав, Азотния цикъл едва ли се е завъртял.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

stilista

Цитат на: Caxapa - 23.05.2011 18:34
Гледам пясъка под камъчетата и си мисля за морето но не и за аквариум.
Че какво му е на пясъка? Ситен е ,но не мисля че ще има проблеми .
.............
Проблема според мен е че е ползвал лекарство без да знае от какво са болни рибите .
ПС:Те докторите лекуват нас и децата ни понякога без да са сигурни какво ни има и става... *CRAZY*
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Caxapa

Цитат на: stilista - 23.05.2011 18:57
Че какво му е на пясъка? Ситен е ,но не мисля че ще има проблеми .
.............
Проблема според мен е че е ползвал лекарство без да знае от какво са болни рибите .
ПС:Те докторите лекуват нас и децата ни понякога без да са сигурни какво ни има и става... *CRAZY*
А случайно да си забелязал(то аз и без очилата го видях) наслоените отпадъци по листата на токущо засаденото лимонче?  Това говори много.  Говори ми, че няма къде да се промъкне детрит и остатъчна храна в грунда. Прекалено е ситен пясъка. А това вече е една голяма прдпоставка за липса на цикъл и натравяне.

wwladoo

Добавям и това,че е упоменато,че се сменя по 10-12л на седмица,което в случая е малко-- 30 проц. са около 21л за 65л аквариум,този ситен пясък затлачва грунда на аквариума, и води до повишаване на отровите,които растенията не могат да преработят,не стигат до корените им.Смени си пясъка с грунд речен или кварцов със р-р 3-4 до 5мм.И друго, какво значи някаква храна на Сера,даде ми я един приятел--тя може да не е подходяща за твоите риби, а и друго--при теб е от 3-4 месеца тази храна, а колко е седяла и при него--я и виж срока на годност  и по колко пъти храниш на ден и по какво количество.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

drakool

Азотния цикъл ? Че аз ги гледам тези риби от близо 2 месеца в този аквариум и до сега нищо нямаше, а сега изведнъж, а и когато чаках азотния цикъл в началото минаха около 4-5 дена + това че слагах Sera Nitrivec, колкото до пясъка под камъчетата (грунда) знам че направих грешка като го сложих ... ако направя рестарт на аквариума и сложа само такива камъчета за дъно ще е добре ли ? Прощавайте ако съм сбъркал с термините малко.

ico

И въпреки всичко не описа подробно картинката, а явно имаш доста грешки. Пък за азотния цикъл и чакането 4-5 дни... по начина който поддържаш аквариума и след още няколко месеца пак няма да имаш някакви нормални, стабилни и полезни процеси в аквариума.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

drakool

Обем на аквариума: 65 литра

Височина: 41-42 см

Грунд
Дебелина на дъното: 3 см в предната част на аквариума и около 6-7 см в задната част на аквариума
Размер на камъчетата: отдолу има слой ситен речен пясък, а отгоре има слой камъчета около 1, 1.5 см размер

Осветление: 2x18 W луминисцентни лампи

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): Не
Аераторна помпа (с гъба): Не
Вътршен филтър л/ч: Shark 1000 л/ч MAX
Външен филтър л/ч: Не
Система за СО2: Не

Филтрите работят(непрекъснато), изключвам го само когато сменям водата за да не пръска извън аквариума

Дата на стартиране на аквариума: Март, 2011 година

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
Не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Нистатин, защото имах съмнения за Ихтио

Вода
Сменям по 10-12 литра (процента) на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура около 18-19 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 24-25 градуса.

Храна
Видове храна: Както казах, когато си взех първия аквариум (17 литра) от един приятел ми даде храна, видях че кутийката е на SERA, а и той гледа хелери и молинезий както и аз.
Колко често храните рибките си: Всеки ден
За колко време рибките изяждат порциите си: Около 3-4 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: Около 70%
Колко % от дъното са бързо растящи: Около 30% (не знам със сигурност)
Колко плуващи: Имам писция и паричка

Риби:
Полово зрели(видове, брой): В момента 1 хелер, коридорас и анциструс
Млади риби(видове, брой): 2 малки хелерчета на около 2 седмици
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): Закупени - Не

drakool

Как мислите, дали малко по малко мога да изсмуквам пясъка отдолу и постепенно да го махам като сменям водата ? Инече за сега да чукна на дърво нямам вече жертви ама то не ми и останаха рибета почти... не знам хелера сякаш си е изградил имунитет, а сомовете са ми ясни, че са "Die hard", не че искам да умират  *JOKINGLY*

Caxapa

Източваш водата в един съд-кофа или бидонче. Рибките и растенията + филтъра и той да работи пак там в бидона.  Махаш всичко друго и застилаш с новия грунд-камъчета. Засажаш растенията и наливаш внимателно водата обратно в аквариума. Връщаш филтъра отново в аквариума и го пускаш да работи. Пускаш последни рибките и си готов с рестарта. Това  е цялата гимнастика която се иска. Успех!

drakool

ОК, мерси :P Ще пиша като го направя

Similar topics (5)

8652

Публикации: 48
Прегледи: 21507

28199

Публикации: 9
Прегледи: 6520

24758

Публикации: 4
Прегледи: 3686