• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на Sera Marin Precision Biotop Cube 130

Започната от svetlxo, 11.04.2011 13:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marrio31

пожелавам ти успех,имал съм такъв куб на сера,в едно от отделенията влиза минифлотор на аквамедик с лека доработка,загледаи се в пластмасовите прегради и ще видиш на една от тях една хоризонтална 4ерта на 2-3см на долудо там се реже за да влезе минифлотора,Емил etg беше пуснал и снимки..в последното отделение сложи още една помпа за по-добра филтрация :-) с тези доработки аквариума си става добър,осветлението ще ти е слабо за спс според мен..но ти си далеч още,така че успех,нагоре гледам са ти дали много ценни съвети от каде да купуваш камани,за съжаление когато аз стартирах не знаех за тези хора и леко се набутах..ама както и да е :-) за солта ти препоръчвам дупла

svetlxo

Кратък отчет за нещата които благодарение на вас избрах и вече закупих:
- Аквариум Sera Marin Precision Biotop Cube 130
- Шкаф за аквариум Sera Biotop Cube 130
- Помпа Tunze nanpostream 6045
- Скимер Aqua Medic Miniflotor
- Комплект тестове Salifert
- Salinity Refractometer 0-10% ATC Aquarium Salt Water - някакъв китаец, дано става.
До тук - 1044 лв. а още не съм започнал  :buff:

Предстоят:
- живи камъни 10-15 кг. за начало
- плочи за основа на камъните (и те ли трябва да са живи или има други подходящи? Под тези камъни слага ли се някаква подложка или се редят направо върху стъкленото дъно?)
- пясък, грунд (трябва ли да е жив, рифов и той или става друг? колко едър да е? препоръчайте ми нещо конкретно)
- сол Tropic Marin Pro Reef (10 кг. ли да взема или 25 кг?; въпросът е за трайността му, а не за цената)
- RO/DI филтър (сега търся някой който да става и за полване в домакинството - и така ще давам пари, поне да е за нещо което ще прави и вода годна  за пиене).

За последното ако имате идеи дали наистина има подходящи филтри ставащи и за морския аквариум и за питейна вода, помагайте. Гледам, че има 4, 5, 6-степенни, с премахване на миризми и дори минерализация в последните фази, с допълнителни помпи и малки 10 л. резервоари, но дали ще стават за морската вода чак с такива екстри?

Решил съм едва когато събера всичко необходимо и след изготвяне на подробен план за развитие, тогава да стартирам аквариума. Предполагам ще стане някъде около началото на май най-рано. До тогава се надявам на вашата помощ всичко да е правилно планирано за да няма фал-стартове.
Признавам, че все още не ми е ясна цялостната концепцията на проекта - колко и какви корали и риби ще има, на какви етапи ще ги добавям, какъв трябва да е реда на добавянето им, съвместимост на видовете, как да са подредени и т.н.
Продължавам да чета.  :-)

iek

Плочите (уточнявам- плоските камъни) ще ти послужат за поставка на коралите, нещо такова:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2Ft8701s.jpg&hash=a9e9e497005fb4369a66637394a4a8141cbda8c0

Подреждаш камъните и после сипваш пясъка, по-напред съм ти дал едно предложение-  Tropic Eden Tonga Miniflakes, някои го комбинират с flakes (по-едрата фракция), други използват само последния (по-малък риск течението да го вдига от дъното).

Без да е обогатена с минерали, RO водата не е подходяща за питейни нужди, е, можеш да си сипваш в кафе машината например, така че ти си прецени с какво разклонение и кранче да вмъкнеш минерализиращата фаза, за да можеш в един момент да получаваш 0ррм, а в следващия- вода, годна за пиене.

Тефтерчето със сметките не го вади повече и го забрави най-добре, освен ако нямаш здрави нерви.

По принцип е най-добре да купуваш толкова големи разфасовки сол, че да разтвориш цялото съдържание на един път, така ще е сигурен постоянния състав на водата, която приготвяш. Така че въпросът не е толкова до трайността, а до еднаквите резултати, разбира се в началото малки отклонения няма да са от значение, затова бих ти препоръчал да си вземеш по-голямата опаковка, защото обикновено цената на килограм е по-ниска.
Не забравяй и помпа за въздух за този скимер, по немските форуми гледам ползват eheim 400, като сменяват дървеното камъче максимум на 2 месеца. При всички случаи нещо над 300л/ч ще ти върши работа, въпроса е да е надеждно и безшумно.

svetlxo

Посъбрах оборудването (включително и за ъпгрейда на куба) и понеже днес очаквам живите камъни, реших да забъркам малко солена вода и да измеря показателите. Реших, че е по-добре да знам какво ще имам в аквариума ми преди да го напълня целия.
Резултатите от измерванията са следните (тестове Salifert):
PH - 8
KH - 7
Ca - 270
Mg - 850
PO4, NH4, NO2, NO3 - 0
Доста тревожни стойности на калция и магнезия... Твърдостта и тя май е на долна граница?

Какво ще ме посъветвате - да пълня ли аквариума използвайки тази сол (Tropic Marin Pro-Reef), като явно параметрите ще са подобни или да търся начин да сменя солта?
Трябва да реша бързо защото ще получа живите камъни днес и трябва да ги съхранявам някак ако не напълня.
Ако след напълването показателите са същите, необходимо ли е добавянето на калции и магнезий и ще реши ли това проблема? Щом тези два елемента са на 60% от нормалното, може ли да се допусне че и другите които не измервам ще са на същите нива?

Искам да отбележя, че правих тестовете 3 пъти и забърквах солена вода на два пъти.
Първият път сол бях взел от повърхността на опаковката и за да съм сигуен, че не е заради окисление на повърхността на солта, вторият път задълбах по-надълбоко. Резултатът беше идентичен.
Солеността я измервах с рефрактометър, калибриран на нулата с дистилирана вода и потвърдена калибрация още веднъж с RO/DI  вода.
Ако греша нещо помагайте, защото трябва бързо да се решава какво да предприема.

hanuman

Нали знаеш, че солта не се разтваря за 2-3 часа както трябва. Имай търпение, тропик марин имат доста добра сол, според мен просто не се е разтворило всичко както трябва. Щом днес очакваш камъните трябваше малко по от рано да забъркаш солта, но и прясно забъркана сол пак няма да има пречи така или иначе са били доста часове на сухо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

ludiqdoctor

Може и аз да се намеся в спора за тестовете? Макар че не мисля че това е най-правилното място. Така и не можахте да вземете няколко фактора при правенето на тестовете. Изброявам:
1. Срок за използване след отваряне.
2. Замърсяване на "посудата" с която се правят тестовете.
3. Замърсяване на самите реактиви.
4. Условия при които се прави теста( визирам най-вече светлината). Хората не случайно са упоменали че отчитането става само и единствено на РАЗСЕЯНА ДНЕВНА СВЕТЛИНА и след ОПРЕДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ!
5. Срок на годност на теста!!!
Със сигурност има и други за които не се сещам в момента. А и не на последно място опита на човека който ги прави тестовете. Лично аз се научих как точно се прави теста за Стронций на Salifert  едва  на четвъртия път.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

камен чочев

Сложи си солта и не се притеснявай. Разтворена е добре едва след като се избистри водата ( на втория ден). Ползвам същата сол и от три месеца се опитвам да сваля Ca от 500 и Mg от 1500 и не мога ( мерени са с три различни теста).  Успех със старта!

svetlxo

Благодаря на всички за отговорите.
Малко уточнения по темата:
- солта я разтворих вчера и до днес, когато правих измерванията след почти 24 часа, предполагам че се е разтворила добре. Така че тази причина отпада.
- тестовете ми са абсолютно нови, току що отворени, някои от тях пробвани с референтни разтвори.
- измерванията са направени точно по указанията, като е спазвано всичко до последно - последователност, секунди на разбъркване и т.н.
- всички съдове и спринцовки са измивани по няколко пъти преди и след всеки тест.
Сега надявам се няма съмнения в резултатите от тестовете, освен ако Salifert за зле, но по-добре да не започваме пак тази тема. :)

Какво предприех - смених солта с абсолютно нов пакет от същата марка и от същия човек, за което му изказвам огромна благодарност за разбирането и търпението. Сашо е голям пич и след това отношение вече съм му клиент.  *thanks

Явно първата сол която пробвах беше загунила част от качествата си. Опаковката не е съвсем херметично затворена и предполага, че калция е бил окислен с времето. Новата сол имаше показатели в нормата и вече е сложена в аквариума.

Освен това преди малко си купих и първите живи камъни, thanks to Мишо. Малко помощ няма да ми е излишна по въпроса с тези камъни - трябва ли нещо да ги почиства или лекувам преди да ги сложа в аквариума? За тази нощ съм ги потопил в стандартно подготвен солен разтвор като аерирам постоянно водата с помпа за въздух. Утре ще пусна малко малко снимки да видите как изглеждат камъните, но има доста следи от живот по тях според мен и сякаш не са лекувани.

iek

Цитат на: svetlxo - 11.05.2011 00:50
Новата сол имаше показатели в нормата и вече е сложена в аквариума.

Малко помощ няма да ми е излишна по въпроса с тези камъни - трябва ли нещо да ги почиства или лекувам преди да ги сложа в аквариума? За тази нощ съм ги потопил в стандартно подготвен солен разтвор като аерирам постоянно водата с помпа за въздух. Утре ще пусна малко малко снимки да видите как изглеждат камъните, но има доста следи от живот по тях според мен и сякаш не са лекувани.
Какви са показателите според последните измервания, просто ми е любопитно. По принцип, за да са меродавни резултатите, трябва да се разтвори цялата опаковка наведнъж.
За камъните- нямаш избор- слагай ги направо, помпата с въздух не върши никаква работа, пусни им една помпа за течение за ден два, колкото да изпадат умрелите по пътя.

Не всеки рефрактометър, калибриран към дестилирана вода, ще ти показва вярно соленост около натуралната- 35PPT, затова или си правиш референтен разтвор, или купуваш готов.
Ползвам същата сол и на 30-та минута се е разтворила напълно, без следи, като водата е напълно бистра, всичко това по визуална преценка, ако някой представи доказателства, че точно тази сол трябва се бърка 24ч, ще го имам предвид следващия път.
И не се тормози толкова с тези тестове в началото, все пак камъните са оцелели 3 дни, увити само в мокри вестници. Като стигнеш до първите SPS-и може да вземеш по-насериозно нещата, освен ако не си решил да стартираш по бързата процедура на zeovit.

svetlxo

Ето я обещаната снимка на 2 от камъните:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2Fdc3mdy.jpg&hash=88bb25a4ae37d320c6674cc132ca682d35529173

Точно на тези двата камъка има някакви зелени завити водорасли. Трябва ли да ги махам преди да ги сложа в аквариума?

hanuman

Слагай ги, имам камъни от предния внос със същите водорасли и няма проблеми, прилича на хетоморфва.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

svetlxo

Цитат на: iek - 11.05.2011 01:40
Какви са показателите според последните измервания, просто ми е любопитно.
Измерихме само Ca - 400, Mg - 1300, KH - 10, но разтвора беше на двайсетина минути. След 24 часа се надявам да се вдигне калция и магнезия.

Цитат на: hanuman - 11.05.2011 16:30
Слагай ги, имам камъни от предния внос със същите водорасли и няма проблеми, прилича на хетоморфва.
Аз ги сложих вече, но още не е късно ако трябва да ги поостържа от камъка. Въпросът ми е дали са полезни за системата или се смятат за напаст и трябва да се махат докато е време.

hanuman

Ами ако бях напаст мислиш ли, че щях да ти кажа да ги слагаш?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

svetlxo

Намерих първите двама стопаджии:


Едното е някаква скаридка.
Другото прилича на някакво червейче с рошави крака отстрани. Беше залепнало на стената.
Има още 2 подобни скаридки. Да ги пускам ли в аквариума и тях?

M_I_T_A_K_A

Скаридката прилича на амфипод а другото прилича на CHITONS. Тоя сайт може да ти е от полза за определянето на бъдещите гадинки и израстъци по камъните: http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Similar topics (2)

33683

Публикации: 78
Прегледи: 27196

41445

Започната от bgfero


Публикации: 1
Прегледи: 2693