• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 04:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за рамирези

Започната от striker, 22.03.2011 15:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

striker

Здравейте! Знам, че има много подобни теми, но въпросът ми е малко по различен. Имам бременно рамирези и смятам ги отделя с мъжкия в друг аквариум, защото една от другите женски гони постоянно бременната и ми се струва, че не отиват на дорбе нещата. Вода от общия аквариум ли да взема и какво друго да сложа освен лампа и едно растение евентуално за подложка на хайвера?

trupai

Сложи грунд и няколко камъка! Копаят дупки в пясъка и там полагат хайвера.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

rgeorgieff

Вода от общия аквариум и може да сложиш плосък камък. Моите много ги обичат. Може и да не ги местиш докато не хвърлят. Обикновено преди хвърлянето не прояват голяма агресия, просто "чистят" територията. Виж, след това определено може да има поражения - при мен редовно някои апистограми остават без части от опашките...

striker

Благодаря много за съветите. Преместих двойката в другия аквариум, но малко след пускането мъжкия полудя нещо и започна да обикаля аквариума много бързо и след време застанаха и двете на едно място и  така си седят на едно място, само перките им се мърдат.. това нормално ли е?

}|{opukc

Цитат на: striker - 22.03.2011 15:08
Имам бременно рамирези и смятам ги отделя с мъжкия в друг аквариум, защото една от другите женски гони постоянно бременната
Ти как разбираш че, рибата е бременна???

striker

}|{opukc, ами както и при другите риби.. беше прилично дебела и когато минеше в по горните слоеве на водата и лампата я освети добре си личат топченцата хайвер :).
: 04.04.2011г 12:12ч
Рибата хвърли хайвер снощи късно, но е на гадно място и мисля да го оставя в общия аквариум. Дайте ми съвети, ако се излюпи там как да постъпя? Не съм изключвал лампата цялата нощ, защото знам че ако е на тъмно родителите изяждат хайвера от страх да не го изяде някой друг. Мъжкия пази  без грешка, не дава да премине риба в голям периметър около хайвера :). От всички зърна има 4-5 бели(демек мухлясали) другите са си добре. Моля ви дайте ми съвети, ако се излюпи в общия аквариум как да постъпя.

rgeorgieff

Конкретно при мен - на повечето ми двойки им трябваха няколко хвърляния, за да се излюпи хайвера. Иначе го пазеха два-три дни и край. След това се научават. Поне моите станаха особено грижовни. Усетят ли заплаха - мъжкият взема ларва по ларва и ги преняся на друго място. Обаче - имай предвид, че ако се излюпи хайвера, родителите стават изключително агресивни към другите риби. Въобще не се притесняват да нападат по-големи видове и винаги има скъсани опашки и плавници. Ако имаш по-скъпи риби в аквариума или искаш да ги развъдиш, то хубаво е да махнеш хайвера. Ако все пак ги оставиш, 4-5 дни след излюпването ларвите почват да щъкат около двамата родители (по-често мъжкият е грижовен) и може да ги извадиш след 3-4 седмици в друг аквариум. Но няма да можеш да ги захранваш, което силно намалява шансовете.

striker

Ами да ти кажа аз не съм сигурен, че ще се излюпи, просто да съм подсигурен в случай, че това стане :). А колкото до агресивността, те от сега са си още агресивни, от както го пазят.. мъжкия бие всичко - имам 2 калихта по  7-8 см и не му дреме напада наред.. а женската напада предимно другата двойка рамирези и общо взето се редуват - единият напада другия виси над хайвера, после обратното и така потдържат голям периметър около хайвера. След 2-3 часа ще се навършат 24 часа от както го хвърлиха, кога трябва да започнат да се появяват черните точици(ембриомите)?

marta

След 48 часа се излюпват, но все още не мърдат и до 5 дни вече са активни! Късмет!

}|{opukc

Цитат на: striker - 04.04.2011 12:56
}|{opukc, ами както и при другите риби.. беше прилично дебела и когато минеше в по горните слоеве на водата и лампата я освети добре си личат топченцата хайвер :)
Хубаво.. :-). Женската в зряла полова възраст винаги има хайвер. Може и да не е дебела. Когато са готови стават много наситени цветово и женската прави много характерен червен корем.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi100.photobucket.com%2Falbums%2Fm15%2FBlairo%2FGRamFemale1.jpg&hash=59861bae866a6124084de22da158ade9ecaa0a43

striker

така е да, но тя беше бая дебела и в последните дни обикаляха с мъжкия и чистеха листата на анубиаса и то беше ясно, че в най-скоро време ще ги изтропа :). И в крайна сметка хвърли хайвера на корена  *ROFL*

irka_s

На мен 3 пъти двойки рамирези са ми хвърляли хайвер до сега. Първя път отделих листото на което беше хайвера в друг аквариум без родителите. Сложих само вода от големия аквариум, нагревател и помпичка- от тези с гъба и камъче. Не съм слагала грунд, нито лампа. На следващия ден в аквариума имах хайвер от другата двойка, но той беше на груда и нямаше как да го извадя. Изядоха го буквално за часове, независимо, че родителите си го пазеха. Та отделения хайвер се излюпи за 48 часа. Малките проплуваха на 4-5 ден и тогава ги захраних. Първоначално давах сух жълтък от зоомагазин. Понесоха го добре- имах десетки малки активни рибета. Хранех на 3 часа по много малко. После опитах със Сера Микрон, но много зацапва и повечето рибки измряха. Накрая заложих артемия и от нея си похапваха доволно, но оцеляха само 4-5 рибки и достигнаха размер на едричка скоро родена гупа. Всичко това се разви в рамките на месец- два. С артемията вече хранех сутрин и вечер. Обаче като забравих да ги нахраня една сутрин преди работа и вечерта беше останала само една жива. Мъжът ми предложи да я пуснем в общия аквариум и там тя се превърна в храна на майка си.

Преди месец още една двойка хвърли хайвер в аквариума. Този път преместих с листото и родителите. От стреса обаче рибките зарязаха хайвера и така и не разбрах какво се случи с него (вече имаше грунд в малката аква и не можеше да се види нищо). След 4 дни като върнах родителите в големия аквариум мъжкия от другата двойка не можа да приеме "новите" рибки и буквално ги уби.
И така вече се отказах да развъждам рамирези. Дано поне да съм полезна със скромен опит...

striker

irka здравей. Преди да започна да пиша в тази тема прочетох много други такива във форума. И от всички, които прочетох свързани с хайвер и въобще с размножаване на рамирези, твоята беше най-изчерпателна по отношение на моите въпросителни :), даже преди да напиша тази тема мислих да потърся връзка с теб, но не бях сигурен дали се занимаваш още. Жалко, че си се отказала от тези прекрасни рибки. Сега гледаш ли някакви?

irka_s

Здравей! Благодаря ти за хубавите думи. Радвам се ако съм била полезна. И сега имам рамирези- 2 женски и 1 мъжка. Но от доста време не са хвърляли хайвер. При мен така се получава, че щом си купя женска и тя хвърля хайвер, но не повтаря. Може би условията не ги удовлетворяват... Иначе рамирезите си делят 114л силно залесен аквариум с 9 клиновидни разбори, 4 неонки, 2 анциструса и 2 кулита. Какво се случва с твойте бебета? Излюпиха ли се, захрани ли ги?

striker

Нямаше ме в последно време за това не писах. Иначе хайвера  не се излюпи и според това, което знам и което съм чел тука е нормално първия хайвер да не се излюпи. И сега чакам тези дни втория вече и дано да е успешен :)

Similar topics (5)

42105

Започната от sexamir_86

Публикации: 4
Прегледи: 2538

29451

Публикации: 6
Прегледи: 5637

9331

Публикации: 10
Прегледи: 6059

2172