• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Как да предотвратя колапс на бърз аквариум по време на двуседмична отпуска?

Започната от FenZariben, 23.02.2011 20:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FenZariben

Здравейте,
Моля да бъда извинен ако дублирам някоя тема.
Много хора им се случва да оставят без подходящ надзор аквариумите си по време на отпуските си.
Имайки предвид ,че така наречените бързи растителни аквариуми се нуждаят от ежедневна поддръжка(торене ,чести смени на вода......) и  невъзможността на всеки да има някой компетентен  съсед или приятел, на който да повери аквата,би било добре да подискутираме как е правилно да се процедира,да да се предотвратят разни катаклизми в аквариумите ни.
Аз лично имам някой идейки ,но понеже съм новобранец относно аквариумите с Цо2 е добре да чуя и други мнения от професионалистите.
Благодаря на всички които ще вземат отношение по въпроса.
Поздрави.
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

rakim

Не е нужно нито да сменяш вода толкова често нито да ториш всеки ден.Имаш си таймер за осветлението,ако спираш СО2 през ноща може да го спреш и за през почивката,няма да се скапят за 1 седмица растенията без двуокис.Няма да се скапят и без торене за толкова време.
540л Южна Америка

kapacitet

Аз лично от доста месеци вече сменям водата на две седмици и не виждам да има какъвто и да е проблем. Последно по коледа ме нямаше в къщи 17 дена и също така нямаше проблем. Единствено няколко дена преди да тръгна давам на рибоците малко по често и по малко повече храна от нормално, и така си изкарват отпуската. Деня преди да тръгна правя нормално опресняване на водата, зареждам маята и хвърлям куфара в багажника.  :popcorn:

Caxapa

Да споделя и моя опит! Смяна на водата както е в дебелите книги всяка седмица. Две седмици преди деня на отплаване захранвам по малко и често(1-во, 2-ро, 3-то) меню  за да надебелеят рибоците. В самия ден или ден преди това сменям водата, правя последни проверки по релета, таймери и други техники  по и около аквариумите си. Оставям ги с мисли по тях и надежди да не се прецака нещо с бушоните(тук при нас няма как да спре тока освен гаф с бушони) и отпътувам. Като се върна преди да съм се изкъпал и свалил праха от път сменям  много малко вода да не се усети голяма разлика в параметрите. Захранвам леко и диетично. На другия ден правя по обстоен преглед на аквариумите и почва яка намеса по поправки и вкарване в нормален режим на действие.   *CRAZY* нали?
Но това е положението. Не се шашкай за две седмици. Моите ги оставих под надзора на един лаик който е виждал риби само на картинка и за два часа му нахвърлях указания как да се грижи за тях 4 седмици и пак оцеляха. Изключвам това, че ми прецака скаридите и златната рибка. Другите бяха в отлично здраве. Успехи и не се  шашкай. Две седмици са това и пропускаш сединствено една подмяна на вода. А за храна все ще намерят какво да си клъвнат из аквариума освен ако не са по-специални риби които искат повече грижи.

FenZariben

Здравейте,
за шашкане не се шашкам ,но единия аквариум мисля още да го засилвам на ултра бърз.Ще стане към 2 вт на литър осветлението поне ( лампите са Пл-л които са с много високо светлоотдаване една 24 вт свети като 2 по 24 Т5,така че все едно ще имам 4 по 24 Т5 на 50л вода).Сега както е с много малко  риби за около 3 дена се изчерпват макро елементите и се забелязват липсички от време на време.Мисля си да намаля светенето до 6 часа и респективно подаването на Цо2.За храненето не се притеснявам.Аз от както съм стартирал аквата началото на Декември не съм хранил още :-D. Скаридите(около 10 ) и Ото-тата(две) си намират какво да пасът и са дебеланковци.Сменям си водата през ден по 25%(аквариумите са малки.Знам,че не е нужно,но е желателно) и тревите много се кефят.НС-а расте с по 1см на ден.То ако стане мазало,купувам още треви садя и проблема е решен.
Поздрави.
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

borislav

Ако искаш малко да го забавиш по време на отпуската, намали и мощността на лампите. Друг вариант е да си сложиш система за автоматично подаване на торове.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

kamos

Намаляш осветлението, спираш двуокиса, храниш добре преди отпуска и сваляш температурата с 1-2 градуса.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

34569

Публикации: 12
Прегледи: 5468

3241

Публикации: 18
Прегледи: 16105

20669

Започната от jojo

Публикации: 2
Прегледи: 3402

2143