• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.07.2025 14:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моето второ творение

Започната от FenZariben, 31.01.2011 18:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FenZariben

Здравейте,
малко ъпгрейд и на този аквариум.Разкарах Rotala macrandra( нещо не се развива добре на това място и нямам къде да я сложа) и Нимфеата която направо полудя и много засенчва другите растения.Изместих Елеокхариса на втора линия пред камъните,за да се получи малко терасиране с Хемиантуса ,който е на първа линия.Набодах още криптокорина около корена(нямам нерви да я чакам да расте) и още Alternanthera reineckii 'Pink на мястото на Роталата ,и сега имам един доста плътно залесен с нея участък и не знам дали ще устиска да е много на гъсто,но ако почне да замира ще я управя с ножицата :-D.Торенето го понамалих малко.Спрях желязото,Ада Ека (че почнаха за зеленясват камъните) и Тропика Плант Нутришън е само един път седмично 3 мл.Utricularia graminifolia нещо не ще да пълзи и като цяло расте доста вяло.Четох ,че нещо не обичала аквасоил и по добре си расте в чакъл,така че сам боцнал няколко листа на голото и ще видим какво ще стане.Апогетоните стават малко големи и може да ми е малък аквариума за тях и да ги подаря на някого,но това времето ще го покаже.С нетърпение чакам да подкарам системите за ЦО2 под налягане,да видим каква ще е файдата за тревите и дали  ще избия рибите :-P.
Пуснах преди седмица и риби ,които за момента са:
Ред чери скаридки- 4
Ото-та -3
Псеудомугил Фуркатус - 20 (сега са малки по 2 см и тъкмо се оцветяват,като дръпнат малко ще ги намаля на около 12-14)
То е горе долу  основното.Ако някой има идеи за някакви промени ,които не са свързани със хардскейпа да споделя.
Ето и снимките.

Поздрави на всички.
*DRINK*
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

xD

За мен е перфектен   *privet*

bigbeer

Много празно ми се вижда в дясно.  *DRINK*

paolo6481

Ми то такава беше и първоначалната идея.Да е празно вдясно за да има място и за рибетата да плуват. *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

bigbeer

Цитат на: paolo6481 - 14.02.2011 00:25
Ми то такава беше и първоначалната идея.Да е празно вдясно за да има място и за рибетата да плуват. *DRINK*

Лошо няма. Важно е, че има идея. В ляво защо тогава е толкова претоварено? Бомба е танкот иначе. Интересно ще ми е как ще изглежда след 5-6 месеца.  *THUMBS UP* *DRINK*

mb4life

може би трябва време за развитие на ливадата
The Usual Suspects

FenZariben

Здравейте,
От вчера съм с нови лампи.Смених двете Т5 с незнайната марка с две J5 НО Плант Про на Аркадия 30Вт,че са малко по-дълги и силни.Разликата е голяма и много съм доволен от покупката.Не знам дали се продават лампи на Аркадия в Бг ,но ако има който си ги купи няма да съжалява.
Този Апогетон зад камъка почна да ми вади очите нещо и май без него ще е по добре,но още не мога да се реша да го разкарам.
Какво че кажете  по тоя въпрос..
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

iek

Най-малкото можеш да го преместиш в левия ъгъл.

FenZariben

17.02.2011 18:11 #23 Last Edit: 18.02.2011 05:17 by FenZariben
Аз си мислех да разсадя Лудвигията към ъгъла или нещо ,което да държа по ниско.Още не знам какво ще правя.Идеята беше да имам нисък план отпред и в десния ъгъл и гъст масив от ляво зад корена и камъните,и да се получи един вид триъгълен скейп. Цветовете на камъни и корени в аквариума си е червеничък и понеже сами по себе си ,и камъните и корена са с доста силна визия си мисля ,че добре ще се получи ако задният ми план е от червени растения за да смекчи малко излъчването им ,и да ги слее. Пък и аквата е малко ниска само 30см ,а апогетона не е почнал още с големите листа,другият апогетон беше пуснал листа по 90 см преди да го рестартирам.
Да не забравяме ,че сам още новобранец в акваскейпинга и всички мои усилия са върху поддържането  на растенията в определени форми.Веднъж  като  се понауча как точно трябва да ги кастря ,че да растат точно както искам ще се концентрирам и върху  правилната им подредба в аквариума.
Винаги съм отворен за идеи и съм готов да експериментирам.
Поздрави.

iek

Май говорим за един и същ ъгъл, имам предвид този от страната на Коралия-та. Разбираемо е, че все още не можеш да се отървеш от колекционерския етап и ти се ще да опиташ от всички растения. Само един съвет- гледай да не се образуват групички растения, като на зеленчукова сергия, а естествено да прехождат едни в други.

FenZariben

17.02.2011 23:39 #25 Last Edit: 18.02.2011 05:19 by FenZariben
Олее каква сам ливада,чак сега си прочетох предния пост.Щом не мога да се оправя с ляво и дясно вече ,работата не е добре.В този левия ъгъл  има апогетон ама някакъв друг вид дето не го знам какъв е,но не е излязъл още на светло ,че е доста здраво засенчен и нагревателя му е отгоре.Ще го изчакам още няколко седмици дали ще се покаже  и ще го изместя малко по на светло,че той малко червенее и ще се върже по добре с останалите треви.Това за колекционерския етап взе да отминава вече.Аз всички растения от каталога на Тропика съм ги гледал вече през последната година.Сега вече едно засаждам друго изваждам от водата.Идеята е да оставя само едно растение отзад но незнам още кое,ЛимофилаЛудвигия Грандулоса или Alternanthera reineckii Pink.ЛимофилатаЛудвигията расте доста добре и сега даже я резнах за първи път.От друга страна Alternanthera reineckii Pink  е като датчик за липси и излишъци на хранителни вещества,първо тя реагира дори на слаби промени.
Поздрави.

iek

Цитат на: FenZariben - 17.02.2011 23:39
Лимофила Грандулоса или Alternanthera reineckii Pink.Лимофилата расте доста добре и сега даже я резнах за първи път.
Може ли една снимка на тази лимнофила, да не е Ludwigia grandulosa?

FenZariben

Цитат на: iek - 17.02.2011 23:48
Може ли една снимка на тази лимнофила, да не е Ludwigia grandulosa?
Прав си отново. :-[ :-[ :-[ :-[
Извинявам се за което.
След няколко 14 часови работни дни и само 2-3 часа сън на нощ вече на зная къде съм и какво говоря(пиша).Време е да направя една 48 часова риболовна сесия другата седмица и да си почина(разтоваря).
поздрави.

камен чочев

*THUMBS UP* Много готина визия. Браво.
А дали си се замислял за смяна на фона - някак няма дълбочина ( не е критика ).

FenZariben

Цитат на: камен чочев - 19.02.2011 18:57
*THUMBS UP* Много готина визия. Браво.
А дали си се замислял за смяна на фона - някак няма дълбочина ( не е критика ).
Здравей,
фонът е добре ама трябва да  вкарам осветление зад аквата,че да го активирам.Този фон се ползва от много скейпъри  с голям ефект.Прави дифузия на светлината  и тогава илюзията за дълбочина се отключва.

Similar topics (5)

33471

Започната от peter_m

Публикации: 14
Прегледи: 7530

28026

Публикации: 5
Прегледи: 5112

19549

Публикации: 13
Прегледи: 5397

10264