• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.07.2025 00:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Моля помогнете!!

Започната от stuny, 08.02.2011 13:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stuny

Моля помогнете!!Значи имам една женска плата,видях,че е надебеляла и разбрах,че скоро ще ражда.Вчера я отделих,сложих я в родилката и поизчаках около час(час и половина наи-много).Не роди и я пуснах отново в аквариума,да не се стресира.Днес сутринта около 9:30 станах да нахраня рибките и нея я нямаше.Потърсих я и я намерих за помпичката,по дупето имаше кръв,веднага я извадих и я сложих на лист хартия и видях,че диша и през 20-25 сек. плюе вода,но пусна ли я във водата веднага потъва.Не съм за парите,но искам да разбера от какво е умряла.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ *HELP* *HELP* :( *mda* *mda*  МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!! :-) :)

Асен Евгениев

Не може да роди и умира.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

macipis

Ако бях на твое място, щях да натисна малко дупето и да се опитам да спася някои рибки, ако наистина е била бременна. Имала съм такъв случай с плата. Иначе нямам идея от какво може да се е получило така, след като не е и прехранена...., но кръв по дупето доколкото знам е бактериална болест, затова най-добре смени веднага 50 процента от водата, за по-сигурно.

За по-опитните - ако нещо съм сгрешила в съвета, моля да ме поправите, но се опитвам да помогна с каквото мога, според добития ми опит :).

Caxapa

Идентичен случай но с молинезия. Бременна, ще се пукне по шевовете. В аквариума имам ричия и не се притеснявах за раждането на малките. Други риби преди нея са раждали  в аквариума и са оцелявали. След работа се прибирам и е видях "бучната" в ричията. Скокнах веднага и е извадих но мъртва..Цезарово сечение..но късно. Бебетата бяха  недоразвити. Още ден най много два е трябвало. И много, над 40 бройки  преброих. Случва се понякога. От прекалено много бебета да се притисне някой орган, да получи вътрешни разкъсвания и прочие.
При теб случая е друг. Рибата е имала зор да ражда. Другите риби(обикновено мъжкарите) почват да преследват бремената рибка и да е побутват с муцунка по дупето. Тя горката бяга и се чуди къде да се скрие. Накрая се е заклещила зад помпичката и там е умряла. Жалко но е така самата действителност. Стреса е бил местенето в родилката и после пак обратно в аквариума.

wwladoo

Цитат на: stuny - 08.02.2011 13:09
Моля помогнете!!Значи имам една женска плата,видях,че е надебеляла и разбрах,че скоро ще ражда.Вчера я отделих,сложих я в родилката и поизчаках около час(час и половина наи-много).Не роди и я пуснах отново в аквариума,да не се стресира.Днес сутринта около 9:30 станах да нахраня рибките и нея я нямаше.Потърсих я и я намерих за помпичката,по дупето имаше кръв,веднага я извадих и я сложих на лист хартия и видях,че диша и през 20-25 сек. плюе вода,но пусна ли я във водата веднага потъва.Не съм за парите,но искам да разбера от какво е умряла.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ *HELP* *HELP* :( *mda* *mda*  МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!! :-) :)
То не става така, да я отделиш за час два и да роди веднага и ако не роди хоп обратно в аквата-само я стресираш--отдели рибката в родилката да се успокои ден два, че и три и ако и е дошло времето да роди, а пък може и седмица да стои в родилката не и пречи отколкото да я притесняват мъжкият или мъжките в общият аквариум и както е станало в стремежа си да се скрие се е притиснала.Другият път да знаеш бременните женски живородки понякога от стрес и преждевременно раждат и резултата понякога е плачевен-- недоразвити малки със злъчни мехурчета или направо мъртви  :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

stuny

Чудно,че платата дишаше и не се беше заклещила,но както съм споменал по горе,като я пусна в водата тя потъваше.А когато стинснах коремчето от там излязоха около 30 рибки,но мъртви и недоразвити за съжаление.Благодаря все пак *thanks *privet*.Все пак всички се учим от грешките си.  :-)

wwladoo

Понякога и се и запушват женските--това се случва при живородките и при някои видове хайверни рибки и умират преди да родят или да хвърлят хайвер.Правилно колега,няма място за обида ,човек цял живот се учи независимо колко опит има--написал съм го в профила си. :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ