• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.07.2025 03:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Пазач на дома

Започната от Flober, 12.12.2010 20:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ancitrusa

Цитат на: 77 - 24.12.2010 23:57
Марияне,то климата в Германия е същият като нашият ...
Който иска послушно неагресивно и безстрашно куче ,му препоръчвам ротвайлер.
БОК е сравнително нова порода в която е вливано кръв от санбернар и кавказка овчарка и от това което съм виждал не е от най послушните кучета.Имам повече от 15 години по парковете и доста кучета съм видял.
Няма значение каква порода ще се вземе ,важното е да се видят родителите и те не трябва да проявяват страх или агресия.
Такива кучета от едрите породи са опасни.Пазач не означава че като те види кучето трябва да къса синжира за да те докопа...пак казвам за голямо куче това е твърде опасно! Абе много дълга тема...
: 24.12.2010г 20:08ч
гледал съм точно 2 броя източно европейска овчарка.според мен лично по добро куче от немската овчарка.сега ще ти кажа и защо...
след  втората световна война естествено са останали немски овчарки и в бившата източна германия. селекцията за следващите 40 години тръгват в различни посоки...западно германците създават това което днес е признато като стандарт.източно германците не държат на толкова ниската задница но създават едно тясно специализирано куче за нуждите на милицията и на гранични войски.те търсят смело и безтрашно куче което лесно се възпитава и същевремено екстериорно работят по здравата костна система.тези кучета визуално се различават от западно германските роднини с по здравата си косна система (демек по широка глава и лапи)и не толкова паднала задница(но в никакъв случай по висока от холката)интересното е че след 1990 готина в германия разрешават и решават да използват такива кучета в селекцията на най добрите развъдници за немски овчарки.
не малко такива кучета се вкарват в ръзвъдника на мвр в берковица между 1980-1989 година.имено от там през 1992 година си взех женско кученце.
това е основно за източноевропейското овчарско куче тип ГДР.
другият тип е руската разновидност...там има кръв и от местни руски породи с цел повишаване на размера на кучето ...но това е друга бира.лошото е че много мелези които на нищо не приличат още се представят за източно европеска овчарка.
: 24.12.2010г 20:08ч
казал един мармот...моите деца като бяха бебета го яздеха ротвайлера и той не смееше да стане защото те падаха от него с главата надолу.
Кой ти каза че  БОК   е нова порода я виж това- Кратка историческа справка: Българското овчарско куче се среща във всички региони на България. Първостепенната роля на овцевъдството в обществено-икономическия облик на българския народ от най-дълбока древност и до днес е извикало остра необходимост от създаването и стабилизирането на такава порода кучета. Най-старите българи – прабългарите, имащи държава в Централна Азия, разположена в Памир и Хиндукуш, наречена Старата Велика България, са отглеждали овце и овчарски кучета, с които са дошли на Балканите, което е описано от древногръцките хронисти. През цялата многовековна история на България овцевъдството е основен поминък на българския народ и не липсват исторически факти и документи за съществуването на овчарски кучета. Днешното овчарско куче в България е живо потвърждение на историята.Аз доколкото си мисля БОК и Каракачанското Овчарско Куче са една и съща порода? .А  Каракачанското  Куче е автохтонната българска порода

77

да, каракачанското куче и БОК  са едно и също куче .преди 20 години това куче е било запазено в 3-4 малки района на България.
защо ли? защото след  1944 година е имало няколко епидемии на бяс у нас ,тогава са се избивали всички кучета наред.
а по мое време ... питай родителите ти дали преди 1989 година са виждали някъде голямо куче,независимо каква порода.
за това мога само да гадая , но изглежда комунистите не са разрешавали да се гледат  кучета от едрите породи.
да това което пишеш е точно така,бок е старо куче . но в наши дни с кратка селекция,а селекцията на една работна порода включва  не само екстериор но и работни качества.а не мисля че това е възможно за 15-20 години.
може би трябваше да кажа че е стара порода с  нова селекция.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

ancitrusa

Цитат на: 77 - 25.12.2010 13:12
да, каракачанското куче и БОК  са едно и също куче .преди 20 години това куче е било запазено в 3-4 малки района на България.
защо ли? защото след  1944 година е имало няколко епидемии на бяс у нас ,тогава са се избивали всички кучета наред.
а по мое време ... питай родителите ти дали преди 1989 година са виждали някъде голямо куче,независимо каква порода.
за това мога само да гадая , но изглежда комунистите не са разрешавали да се гледат  кучета от едрите породи.
да това което пишеш е точно така,бок е старо куче . но в наши дни с кратка селекция,а селекцията на една работна порода включва  не само екстериор но и работни качества.а не мисля че това е възможно за 15-20 години.
може би трябваше да кажа че е стара порода с  нова селекция.

Да виждал съм през  комунизма    каракачански кучета само при каракачани, помаци и гагаузи който ги гледат с стадата си

zlatna_ribka

кавчаска овчарка
Ако човек не открие нещо, за което си струва да умре, той не заслужава да живее

ico

Цитат на: zlatna_ribka - 16.01.2011 22:54
кавчаска овчарка
Нова порода?  *CRAZY* 
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

zlatna_ribka

сори кавкаска овчарка  :-D *CRAZY*
Ако човек не открие нещо, за което си струва да умре, той не заслужава да живее

ico

Цитат на: zlatna_ribka - 17.01.2011 23:14
сори кавкаска овчарка  :-D *CRAZY*
Почти ти се получи  :-P Кавказка овчарка - от Кавказ http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B7
Гугъл много помага в такива случаи.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

izida

Я да взема и аз да се омешам тука.
Ние си имаме БОК. Шегуваме се, че е ходещ китеник, но като почне да лае, малииии, знае си територията и я пази. Другото ни куче е хъски. Него няма да го коментирам (четирикрака корабна сирена).
Наш комшия има бая кучета - БОК, азиатец, немец (другите са ловни). БОК-а и азиатеца му са си баш пазачи от рода "къса синджира" и то кравешкия  >:o. Немеца ходи свободно, не отстъпва на баучене, но към непознати хора, подхожда повече проучвателно, отколкото "първо ште ям, па после докажи, че си наш човек".
А района в който живеем си е запуснат и си имаме сериозна нужда от кучета пазачи и сигурно 90% от живущите си гледат БОК, че някои и по два  :-D

anasarka

Понеже темата е в лафче малко да поразчупим сериозността. Ето го моя свиреп пазач

Къса килими всякакви няма влъкно което да издържи. А мебелите и ламперията са му за сутрешна загрявка. Има свирепо мяукане когато е гладен. Може да те ближи до смърт. Е вярно през по-вечето време спи ама ако го събудиш и е недоспал малиййййй *CRAZY*
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

14361

Публикации: 29
Прегледи: 12013

8841

Публикации: 5
Прегледи: 4119

42184

Публикации: 0
Прегледи: 2263

34760

Публикации: 18