• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 09:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

бета хвърля хайвер

Започната от odinra, 11.01.2011 00:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

odinra

здравейте имам следния въпрос:
преди два дена отделих мъжката и женската бета в отделен 20л аквариум,
женска бе покрита с буркан :)
мъжкия направи гнездо и вчера я пуснах при него
мисля че хвърлиха хайвер
цяла вечер се увиваха на кълбо
сутринта видях област от гнездото по бяла от другата по-късно днес имаше 4-5 жълти балончета които после изчезнаха.
женската вече седи далеч от гнездото и като наближи мъжкия я гони
та въпроса ми е колко време хвърлят хайвер и дали е време да махам женската
тя още има бяло топче отдоло
благодаря предварително
само да допълня температурата е 26-27 градуса в аквариума

hanko

трябва да я махнеш вече  ако няма каде да се скрие  мъжкия  ще я бие постоянно  може и да я убие само ще пречи там

оставаш само него  без да го храниш  той ще събира хайвера в гнездото няколко дена докато не проплуват всички малки рибки

odinra

а правилно ли си мисля че белеещата част от гнездото е тази с оплодените яйца а няколкото пожълтели са мъртви и в последствие изядени. извинявам се за глуповатите въпроси но това са ми първите хайверни риби които се опитвам да развъдя :) .
само още няколко въпроса ако не е нахално :)
трябвали да слагам някаква химия при яйцата или нещо по специално.
в момента люпя артемия и има течна храна за новоизлюпени.
в аквата има филтър(гъба) нагревател и няколко дъбчета плуващи на повърхноста

odinra

моята работа май няма да я бъде сутринта като се събудих видях че гнездото се е рападнало на малки балончета които от време на време се пукат някой има ли идея на какво се дължи дали мъжкия ги е развалил или гнездото си е било бъгаво

odinra

някои няма ли да помогне със съвет :(
нещо не са в час тез мойте бети
преди малко женската сама си изхвъли даоста яйца и отиде и ги изяде а мъжкия само гледа а си има супер голямо гнездо само дето май не им дреме за яйцата а даже сега и мъжкия си похапна изобщо не отиват да ги носят към гнездото :(
май нема да има поколение от тези шантави рибета :(

Puncky

Цитат на: odinra - 15.01.2011 19:07
някои няма ли да помогне със съвет :(
нещо не са в час тез мойте бети
преди малко женската сама си изхвъли даоста яйца и отиде и ги изяде а мъжкия само гледа а си има супер голямо гнездо само дето май не им дреме за яйцата а даже сега и мъжкия си похапна изобщо не отиват да ги носят към гнездото :(
май нема да има поколение от тези шантави рибета :(
Ами аз мога да ти помогна със скромния си опит, тъй като май никой друг не дава съвети.всичко което ти пиша е от доста кратък опит, но само това мога да предложа.
Аз също се опитвах да развъдя бети, но не ми се получи първите 2-3 пъти в смисъл от едното люпило имам само една рибка. Това което мога да ти кажа е че хвърлянето на хайвера трае около час. Мъжкия е изял неоплодения хайвер, по принцип изяжда хайвера ако нещо не му харесва, чел съм и за много фрапиращи случаи дето мъжкия просто не го бива за татко. Примерно моя мъжки първия път си изяде хайвера беше направил гнездо, мръстиха се всичко супер и после просто изплюска хайвера. предния път си е събрал голяма част от хайвера и си го беше качил в гнездото. Хайвера се вижда като малка бяла точка в мехурчето. След като мъжкият и женската се чифтосат, мъжкият качва хайвера в гнездото, а женската се опитва да си изяде хайвера за това я махаш. Ако ти е достатъчно голям аквариума, мъжкият няма да бие женската защото тя стои далече, а мъжкаря пази гнездото. Хайвера се излюпва за 24-36 часа. Чел съм, че след няколко дни е хубаво да се извади и мъжкия. И.... подходяща храна за малките.
Не че не са ти читави рибите просто не си оцелил момента или нещо друго свързано с условията. Това не трябва да те обезсърчава опитай пак, може да вдигнеш и температурата още малко. Опитай да оставиш мъжкаря няколо седмици сам в аквариума където ще ги развъждаш, храни и двамата предимно с жива храна това е важно особенно за женската. Водата трянбва да е престояла някъде мисля, че бях чел, че е хубаво и нивото на водата да намалиш до 15-тина см.
Ами това е от мен пак ти казвам, че не съм някой опитен акварист. Ако някой има повече опит или не е съгласен моля да ме поправи.
Поздрави и успех.