• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 17:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпросче за молинезиите.

Започната от n1k3r, 08.01.2011 16:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

n1k3r

08.01.2011 16:51 Last Edit: 08.01.2011 22:20 by Caxapa
В акариума имам 1 двойка гупи, хелери, молинезии и 1 сомче (торакатум май така се казваше).  Тези рибоци съм ги гледал преди 10тина години и сега нещо ме притеснява. Вчера и днес забелязвам, че 2-те молинезии са въртят една до друга, та това ли е любовния им танц ако имат такав? Или нещо не се харесват ?
А другото ми въпросче е с какви други рибки могат да съжителстват ? По-точно с хайверни рибки имам предвид.
Аквариума е 50л.

А и още 1 въпросче но е извън темата. > >  Каква крушка е препоръчително да ползвам ? Луминисцентна крушка или с нажежаема жичка ?

MeTogu

С почти всички хайверни риби може да се гледат молинезии.Без големите американски цихлиди и африкансите цихлиди.Харациновите всичките стават за аквриум 50 лита,но не прекалавай с видовете.Такъв е танца им ако са мъжка и женска.А ако се перчат една на друга а не плуват една до друга.Може да сложиш каквато крушка искаш ти или ти пасва на дължината за да нямаш тъмни сектори в аквариума.Примерно една малка Т4 луминисцентна,също може да е и енергоспестяваща кушка с обикновенна фасунка Е27.Всичко е въпрос на избор и възможностите от мястото.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

миа

Цитат на: n1k3r - 08.01.2011 16:51
Вчера и днес забелязвам, че 2-те молинезии са въртят една до друга, та това ли е любовния им танц ако имат такав? Или нещо не се харесват ?
Наблюдавайте ги и ще си проличи. Ако се хапят, спускат се рязко един към друг, явно не се харесват. Ако мъжкият се перчи и обикаля женската, а и тя не бяга от него, най-вероятно след около месец ще си имате малки  :-).

А другото ми въпросче е с какви други рибки могат да съжителстват ?
Могат да съжителстват с всякакви миролюбиви рибки-неони, даниота, кардинали... Проблемът е, че като се има предвид бързият темп на размножаване на живородките, аквариумът бързо ще се пренасели.

хелери, молинези
Приблизително колко?

Луминесцентната лампа се предпочита, но трябва да бъде вградена в капак. Ползват се и насочващи се халогенни лампи.
Аз лично съм с крушка с нажежаема жичка, тъй като това е най-простият и лесен за изпълнение начин. Трябва крушката да бъде отдалечена от капака, в противен случай може да нагрее толкова, че той да се пукне.

n1k3r

Днес по обед забелязах, че двойката молинезии се въртят и се хапят. Но иначе почти постоянно си ходят 2-те.

А за осветлението мога да сложа всякакъв вид крушка. Попитах за него понеже някаде четох, че с обикновенна крушка се хващало водорасли.

миа

Да, силната светлина от крушката с нажежаема жичка спомага за развитието на водораслите, но в един добре балансиран аквариум, в който няма излишък на хранителни вещества, те рядко се появяват.