• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 21:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

ГРАДИНАРСТВО

Започната от avrora, 26.12.2010 15:09

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

avrora

Здравейте!Хрумна ми,че мога да открия тема за всички обичащи да прекарват време в градината!
Можем да обменяме идеи и съвети тук!
един въпрос: Някой ще ми каже ли нещо за отглеждането на Ficus kinky?
: 26.12.2010г 12:12ч
намерих нещо: Описание:    
Най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините.
Бенджамина е расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата стране е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порастне доста голямо ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж.
Може да расте заедно с други растения в една саксия, който покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат.
Най популярни са сортовете:
Бенджамин Golden King - с обагрени с жълто по краищата листа.
Бенджамин Midnight Lady - с тъмно зелени листа.
Бенджамин Naomi - с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа.
Бенджамин Samantha - с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата.
Бенджамин Starlight - с обагрени с бяло по краищата листа.
Грижи:    Поливане: Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако Бенджамина е в саксия в дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да улверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, я не в водата, защото рискувате да загният корените.

Пресаждане: Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменето почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надули при поливанията.

Торене: Използвайте течен тор през пролетта и лятото до Септември и Октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджамина също се нуждае от допълнително желязо за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор.
Запомнете, че преторяването не винаги води до добро.
Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на зелязо.

Подрязване: През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат позълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки.
Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някой хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате измиите добре под течаща вода.
Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки.
Място:    Бенджамина се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце за да на изгорят листата от слънцето.
Както всички растения и фикуса се мъчи да се обърне към слънцето, за да предотвратите изкривяване обръщайте на 45° всеки път когато поливате.
Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си.
Размножаване:    Чрез връхни резници, семена и въздушни отводи.
В домашни условия чрез резници, поставени в вода. За да пусне по бързо корени, поставете в водата веднага след отрязването, преди да е засъхнал лепкавият сок, който потича след отстраняването от майчиното растение.
Съвет на градинаря:    Почиствайте листата на водна баня като покриете саксията с найлон. Може да ползвате мека къпра или гъба за целта. Ако го правите често ще имате растение с блестящи листа без да ползвате спрей за полиране на листата, който е вреден за растението понеже блокира малките дупчици по листата, през които растението диша. Ficus Benjamina Golden King Ficus Benjamina Monique Ficus Benjamina Samantha Ficus Benjamina Starlight

NO CARRIER

Това е общо взето. :-) Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

Имам един висок бенджамин, миналото лято заложих няколко издънки за бонзай в една саксия, там омешах зелен и шарен бенджамин.
Хубаво растение  , малко по бавно расте и задължително трябва да се подрязва за сгъстяване иначе става грозно.
Като стайно растение хибискуса ми харесва повече, моите хибискуси съм им хванал цаката с подрязването и стават като зелени облаци.

Бонзая го сплетох около един камък, мисля че ще стане интересно дръвче, но иска доста време.

Сокът на бенджито е доста отровен, ако попадне в окото става лошо!

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

wwladoo

Цитат на: Raven - 26.12.2010 18:22
Имам един висок бенджамин, миналото лято заложих няколко издънки за бонзай в една саксия, там омешах зелен и шарен бенджамин.
Хубаво растение  , малко по бавно расте и задължително трябва да се подрязва за сгъстяване иначе става грозно.
Като стайно растение хибискуса ми харесва повече, моите хибискуси съм им хванал цаката с подрязването и стават като зелени облаци.

Бонзая го сплетох около един камък, мисля че ще стане интересно дръвче, но иска доста време.

Сокът на бенджито е доста отровен, ако попадне в окото става лошо!

Общо взето не съм градинар ,но винаги съм обичал цветята,хола--8м стена ми е бил аквариуми   и цветя--супер комбинация  и релакс като седнеш да си пиеш кафето :coffee: или питието :vino:-действа успокояващо особенно след труден ден  *THUMBS UP* А сега в базата и аз имам един бенджамин е не толкова висок но не го знам от колко години е--просто  много --Raven  не знаех ,че трябва често да се подрязва-никога не съм ,ще се вслушам в съвета ти!!!А и друго изведнъж тази зима много листа почна да хвърля,на това ли се дължи или си въобразявам,въздуха е влажен много и топъл 20-22 гр е в базата- но той е до прозореца където е по хладно ,но и миналата зима , беше при аквите но в по малко помещение бях  и нямаше такова падане на листа !!! ;-) :-)  А снимките забравих--
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Raven

Владо листата ги хвърля когато нещо не му хареса, обикновенно през зимата ако се премести го прави.
Много мрази да се мести, освен това подрязването му оформя короната, иначе става изметнат в разни посоки.
Много пластично растение е , но е бавно и иска търпение.
Твоят определено плаче за подрязване , и то сериозно.
Каквато форма му придадеш сега- така ще е в следващите доста години, а листата се въстановяват напролет.

izida

А как се подрязва? Като хибискуса ли? И има ли значение кога?
Темичката е добра  *BRAVO*

NO CARRIER

И внимавайте с преполиването.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5

Raven

Подрязва се рано напролет, когато тръгне вегетацията, но не и когато е започнала.
Около края на март, подрязва се горе долу като хибискуса- общо взето по усет.
Важното е да се оформи някаква корона.
Все пак за разлика от хибискуса не понася прекалено подрязване, имам еди огромен хибискус в офиса който хвана белокрилки и не можах да го оправя въпреки че изтрових колегите от пръскане с препарати.
Накрая ми писна и го отрязах до дъно, оставих напълно голи клечки, без нито едно листо.
Първите листа избиха три дни по късно и сега върви отлично.
При бенджито ако направите такова нещо почти сигурно ще исъхне цялото растение.

ico

В период на активен растеж бенджамина не се плаши от рязане и обезлистяване. Важно е да се внимава с поливането след махането на голяма част или цялата листна маса. Има ли хубав оцедлив субстрат и нужния дренаж растението си расте без проблеми. Ако не всяка година то през година трябва да му се сменя субстрата на 100% с  нов едър и подрязване на корените. Аз слагам 50-70% керамзит, 30-50% истински торф и натрошени борови кори.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

avrora

Как се подрязва лигустрома?

NO CARRIER

ЦитатРеже се 3 пъти годишно - февруари, май-юни и края на август. Не се оставя повече от 5 см от последния прираст или общата възможна височина за година е чисто 15 см.

http://www.palmi.bg/bg/groups/9-vechnozeleni-i-listopadni-hrasti.html

wwladoo

Цитат на: Raven - 27.12.2010 09:21
Владо листата ги хвърля когато нещо не му хареса, обикновенно през зимата ако се премести го прави.
Много мрази да се мести, освен това подрязването му оформя короната, иначе става изметнат в разни посоки.
Много пластично растение е , но е бавно и иска търпение.
Твоят определено плаче за подрязване , и то сериозно.
Каквато форма му придадеш сега- така ще е в следващите доста години, а листата се въстановяват напролет.
Благодаря за съветите Raven, *thanks *DRINK* ще се възползвам!!!А иначе цветята съм ги поливал винаги със стара аквариумна вода след сифониране и са се чуствали супер!!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Raven

Винаги имам една пълна 20 литрова кофа на балкона с аквариумна вода, дори когато си пера и презапускам филтрите специално преплаквам няколко пъти грубо първо в кофата- това е отлична естествена тор и растенията ми  наистина са в добра форма.
През пролетта разтварям по 5 грама кристалон веднъж на две седмици в тази кофа и правя пролетното торене, след това през лятото торя един път месечно до към края на септември.

Има един стар случай отпреди десетина години, чел съм го в един руски форум.
Руски бизнесмен си направил голям хубав аквариум в офиса , скъпи риби и тн.
Сифонирал в една кофа която скрил в килера на чистачката и и казал да ползва водата за поливане на цветята в офиса.
Чистачката решила че шефа и е стиснат и за това с водата от кофата измила пода и след това исипала водата обратно в аквариума, така спестила разход за вода  :-D

wwladoo

Цитат на: Raven - 30.12.2010 01:04
Винаги имам една пълна 20 литрова кофа на балкона с аквариумна вода, дори когато си пера и презапускам филтрите специално преплаквам няколко пъти грубо първо в кофата- това е отлична естествена тор и растенията ми  наистина са в добра форма.
През пролетта разтварям по 5 грама кристалон веднъж на две седмици в тази кофа и правя пролетното торене, след това през лятото торя един път месечно до към края на септември.

Има един стар случай отпреди десетина години, чел съм го в един руски форум.
Руски бизнесмен си направил голям хубав аквариум в офиса , скъпи риби и тн.
Сифонирал в една кофа която скрил в килера на чистачката и и казал да ползва водата за поливане на цветята в офиса.
Чистачката решила че шефа и е стиснат и за това с водата от кофата измила пода и след това исипала водата обратно в аквариума, така спестила разход за вода  :-D
*THUMBS UP* :-D--  Браво на чистачката ---ето два стари аквариума с по 5 пръста утайка,които ползвам за поливане на цветята,жалко че нямам чистачка ,сигурно и тя би направила същият номер *ROFL* *CRAZY*  ---

миа

През пролетта си взех две бегонийки semperflorens и съм много доволна, още цъфтят. Но розовата ми беше жал да я подрежа и много се изкриви. Червената я клъцнах оттук-оттам и е много красива (особено сега през зимата, когато ни липсват пролетните багри). Та дали ако изрежа двете стъбълца ще избие отново и ще цъфти?

По градинарските сайтове казват, че листата на фикуса опадат, когато е бедна почвата.

И внимавайте откъде си купувате почва! Може да си навъдите едни дребни нахални мушички (торфени мушици), от които много трудно ще се отървете  *CRAZY*.

Нефролеписа ми нещо позагина.  :-(Ще взема пак да го пулверизирам.

А иначе и аз поливам с аквариумна вода, но имам склонност към преполиване и затова не мога да отглеждам дълго растенията *JOKINGLY*.

Някой има ли опит с финикови палмички? Доста ми поникнаха от костилки, но най-големите значително забавиха растежа си. Да торя ли?