• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 23:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dok70

Спокойно, те си се обичат!
Може да е срамежлива и да се крият... ;-)
Така или иначе малки ще има.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

tomatomov197

И двете женски са бременни .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

dima

Е, тя /оранжевата!/ роди в сряда. Но пък щом казваш, няма лошо.  *THUMBS UP*

tomatomov197

Цитат на: dima - 22.10.2010 12:12

Това са ми хелерите. Оранжевите ги купих заедно, после разбрах, че е добре да са 2 женски и 1 мъжки и седмица по-късно купих воалния /така ли се казва?/ женски хелер.Първите няколко дни мъжкия проявяваше интерес, после се отказа и продължи да си ухажва хелерката от неговия вид. И така е до сега, като тя вече 2 пъти ражда /за 2 месеца-нормално/, а воалната хелерка нито веднъж и няма даже признаци за бременност. Напоследък забелязвам, че мъжкия я гони и я хапе, тя също отвръща, но най-често хапе съперницата си, отколкото мъжкия. Що за рибешки любовни взаимоотношения?
Да не би воалната хелерка да е още полово незряла? На размери е малко по-голяма от другите.
Или прекалено възрастна за поколение...
Само да не се окаже мъжки... *CRAZY*         Ето тук не знаеш дали е женска дори ! 

С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Morphined

Трицветните,също и зелените хелерки почти винаги се бият с другите видове,ако мъжкият в аквариума е само един. Тествал съм го над 100 пъти. Винаги трицветната (червено,зелено,бяло) или зелената в твоя случай напада хелерката от другия вид,в някои случаи и мъжкия хелер.

Не е съвсем "безпроблемно" както ти казват. Аз съм давал жертви така на една и съща зелена хелерка. Първо ми уби една червена като твоята,а после едно червено тукседо.

Ако зелената хелерка започне да проявява все повече и повече агресия се замисли за колко хелери имаш място в аквариума си. Ако е под 100 литра лошо. Мъжките могат да са само един или 4+ не може да имаш 2ма или 3ма,защото ще се изкормят буквално,особено в малък съд. И стигаш до задънено положение. Ако аквариума ти е малък и зелената бие все повече червените те съветвам да я изкараш и преместиш в друг съд за 2 дни,след това да я върнеш. Позабравила,че това е нейн "дом" тя ще се чувства чужда и ще е по-плашлива,много е вероятно да спре гоненията.

dima

Morphined, благодаря за съвета. Ще преместя хелера, за да не стане по-лошо. Аквариумът е 60 л.

Асен Евгениев

Цитат на: dima - 23.10.2010 22:29
Morphined, благодаря за съвета. Ще преместя хелера, за да не стане по-лошо. Аквариумът е 60 л.
По-горе си написал, че няма къде да отделиш хелера. Аквариумът носи на още хелери, напълни го.
Агресията ще се "разводни".
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Morphined

Цитат на: akapulko - 23.10.2010 22:38
По-горе си написал, че няма къде да отделиш хелера. Аквариумът носи на още хелери, напълни го.
Агресията ще се "разводни".

Прав е,това е по-добър вариант. Ако имаш място за още хелери. Не виждам да си писал какъв е аквариума !? Защото да вкараш САМО женски не е решение на проблема,не съвсем. А за да вкараш мъжки трябва да са общо поне 4.Но за да имаш толкова хелери ти трябва аквариум със сносен обем. Та отново на въпроса,колко литра е аквариумът ?

Caxapa

Цитат на: dima - 23.10.2010 22:29
Морфи! Чети бе братче какво ти отговарят колегите. Ясно го е написал-60 литра.

dima

Ако бъда точна са към 63. В тях плуват 3 хелера, 2 гупи, 2 плати, 2 молинезии и 2 коридораса.
За сега не съм го отделяла, нямам свободен аквариум, но мислех да го дам на приятел акварист за временно ползване... Гоненето продължава, но без поражения.

Morphined

Недовиждам бе егати,да не мислиш че нарочно го правя. Пулих се,пулих се и пак не видях къде пише колко литра е :( Сигурно щото очаквах да е в първия пост и него препрочитах...

В 60 литра 11 риби... трябва да вкараш към още 3 М хелера и 3 женски... ще стигне мястото. Вкарай някое и друго растение и малко укрития (мъжкарите ще се подпукват от време на време,но няма да е сериозен бой и ще минат без рани докато се установи доминант) По възможност вземи "зелен" хелер мъжки,какъвто е вида на светлата ти женска,само че тя е воална. Винаги предпочитат собственият им цвят. НЕ че не гонят другите,но по-малко.

миа

Ровя си се аз из нета и попадам на някакъв сайт на който има следното изказване:
http://en.allexperts.com/q/Fish-1472/Fantail-Guppy.htm

Впечатление ми направи това:  that they are a schooling fish, т. е. ,,стадна риба", такава която се движи на пасажи. Ние по принцип не причисляваме гупите към стадните.
Хората дори казват, че гупите умират по-бързо, когато са самотни.

И къде е грешката - у нас или у тях?

MeTogu

19.12.2010 18:40 #357 Last Edit: 20.12.2010 19:09 by MeTogu
Имам в един 160 литров аквариум около 200-250 ендлерки.Мога да ти кажа че наистина се движат като пазаж сардини. :)
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

19.12.2010 20:27 #358 Last Edit: 20.12.2010 23:24 by akapulko
Аз например винаги съм гледал ограничен брой гупи и не ми е направило впечатление да
се групират. Може би и при вас е така. Ако обаче са огромен брой, както е при Методи,
сигурно образуват пасаж, нищо чудно и да са "стадни".
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

macipis

Според мен няма значение дали рибата е пасажна или не, важното е да са по две или повече от различен пол, първо за да има игра и интрига :), второ - потомство и трето хубава гледка за аквариста. А аз доколкото съм чела за гупите, не знам да са пасажни.

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4710

46725

Публикации: 478
Прегледи: 210281