• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.03.2025 13:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Няколко въпроса "?"

Започната от mojiganga, 18.12.2010 15:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mojiganga

Здравейте.
За пореден път ще се обърна към вас за съвет.
Днес си купих 2 малки коренчета Микрозориум. Въпроса ми е мога ли 2те да ги прикрепя близо едно до друго на 1 камък/дърво или по добре на два отделни и кой е по добрия вариант камъка или дървото, както и дали е удачно да го засадя в грунда?
2рия ми въпрос е кога могат да се отделят издънките на анубиас нана?
Благодаря предварително/  *privet*

Bolta

Здравей ! Можеш да ги захванеш , където и както си пожелаеш . Не е проблем да са едно до друго . Струва ми се , че по ефектно е да са прикрепени към корени . Направи така , че да ти допада визуално тяхното разположение. Засаждането на този вид растения, може да се осъществи, като ризомата се оставя над грунда (важи и за Анубиас).
За Анубиаса - мисля ,че можеш да отчупиш част от ризомата , като на тази част да има поне 5-6 листа , но не съм много сигурен .

Асен Евгениев

Чупил съм парче от Анубиаса с едно листо, тръгва си без проблеми.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

BatV

18.12.2010 15:42 #3 Last Edit: 18.12.2010 18:50 by Caxapa
Режи смело анубиаса. Аз гледам да има по 3-4 листа. С по-малко не съм пробвал.
По-добре и двата вида се развиват като са прикрепени към корен или камък , а не засадени в грунда.

MeTogu

Цитат на: Bolta - 18.12.2010 15:30
Засаждането на този вид растения, може да се осъществи, като ризомата се оставя над грунда (важи и за Анубиас).
За Анубиаса - мисля ,че можеш да отчупиш част от ризомата , като на тази част да има поне 5-6 листа , но не съм много сигурен .
Специално за микрозорума и корените не трябва да са му заровени,а най-добото място за него е пред филтъра.
Съвета ми е да са отделно завързани.Защото понякога стават такива ....
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

mojiganga

Благодаря за бързите отговори.
Отностно въпроса за Анубиаса, явно не ме разбрахте. При мен има издънки на изцяло нови растения и се чудя кога да ги отделя.

Bolta

Прав си MeTogu , сгрешил съм в поста си  (wasntme), макар че имам микрозорум и то не малък . Наистина голямо коренище има и въобще не ми е минавало през ум да го засаждам . Корените си висят свободно в основата на един корен.
Цитат на: mojiganga - 18.12.2010 18:53
Благодаря за бързите отговори.
Отностно въпроса за Анубиаса, явно не ме разбрахте. При мен има издънки на изцяло нови растения и се чудя кога да ги отделя.
Как така има издънки Анубиаса? Той расте на ризома, чупиш я и готово.

mojiganga

Цитат на: Bolta - 18.12.2010 18:55
Прав си MeTogu , сгрешил съм в поста си  (wasntme), макар че имам микрозорум и то не малък . Наистина голямо коренище има и въобще не ми е минавало през ум да го засаждам . Корените си висят свободно в основата на един корен.Как така има издънки Анубиаса? Той расте на ризома, чупиш я и готово.

Aми незнам, просто явно се е отчупило листенце и на неговото място ризомата се е разклонила оформило се е като клонче с 2-3 листа.

Асен Евгениев

Цитат на: mojiganga - 18.12.2010 19:34
Aми незнам, просто явно се е отчупило листенце и на неговото място ризомата се е разклонила оформило се е като клонче с 2-3 листа.
И така е готово за отделяне.

mojiganga

Mерси и за последно тъй като съм пропуснал предните постове.
Като го отделя растежа му ще се ускори ли?

MeTogu

Не особенно,но ще подпомогнеш развитието на майчинто растение.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

Цитат на: mojiganga - 18.12.2010 21:06
Mерси и за последно тъй като съм пропуснал предните постове.
Като го отделя растежа му ще се ускори ли?
Може и да мине доста време, докато зацепи, всеки път е различно. Особено ако го преместиш в
друг аквариум.

wwladoo

Моите наблюдения при отделянето на анубиаса са изчакай,издънката да стане с долу горе като големина листа поне наполовината на майчиното растение,защото ако са много малки,като я отчупиш,почва да вади само дребни листенца!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

56196

Публикации: 7
Прегледи: 6042

7539

Публикации: 1
Прегледи: 2811

30879

Публикации: 13
Прегледи: 5876

2825

Публикации: 19