• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Растения без въглероден двуокис?

Започната от rakim, 17.09.2005 17:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

rakim

Може ли в аквариум с обем 240л да се гледат растения без система за въглероден двуокис?
540л Южна Америка

zmeq

Не, обезателно трябва.
Има ли аквариума 100 литра няма как иначе.
Ако е по-малък растат, странна работа, но факт.

Raven

няма никакъв проблем,но някои растения вървят и изглеждат по добре със СО2.
аз съм карал повече със самоделка с мая отколкото със бутилка и пак резултата беше идеален.
аквариума от конкурса ми тази година беше със СО2 - захар+мая.
пък стана.
така че нито скъпата система е задължителна нито пък СО2 изобщо ,но помага.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Тони

Зависи от растенията, аз нямам система пък мога да кажа че някои растения при мен се чувстват добре - растът си. Други нещът  :? , някои пък, ги ядът рибите... Зависи също от осветлението, вода, рибите, торове и т. н. т.
Обаче аквариумите с СО2  :arrow: друго си е :wink:

От един месец чета по форума и вече съм много светнат 8)
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Stas

Цитат на: rakimМоже ли в аквариум с обем 240л да се гледат растения без система за въглероден двуокис?

Да, може. Само някои "лесни" растения. И до време (около 3-4 месеца). После започват да спират растежа си и да линеят. И това може да се компенсира с торове, осветление и т.н. Ето, хората си го казаха, но... Има едно "но" - определено си има видове растения, които не вървят без CO2. (Например глосостигма, микрантемум, танелус...).

Не съм разбирач, но това е до момента практиката ми. А и мнение на други, по-опитни от мен акваристи.

dido

Целта на подаването на въгледвуокис е да увеличиш темпа на растеж на растенията, както и да успееш да отгледаш някои 'капризни' видове.

CO2-то е един от основните ограничаващи фактори за развитието на растенията в аквариума. Всъщност те са:

- светлина
- въгледвуокис
- храна (торене)

Трите фактора са зависими един от друг, т.е. трябва да има определен баланс между тях. Ако увеличиш светлината без да увеличиш въгледвуокиса и торенето, това няма да се отрази благоприятно на растежа.

Съответно увеличаването на торенето и осветлението се постигат сравнително лесно. Единствено допълнителното подаване на СО2 е по-голям проблем.

Въгледвуокиса се разтваря във водата чрез следните механизми:
- дифузия през повърхностния слой в посока атмосферен въздух<->вода
- допълнителен продукт от гниенето на органика в аквариума - храна, детрит, останки от риби и растения.
- химични процеси при превръщането на бикарбонати<->карбонати<->въгледвуокис (балансирани, зависят от pH и карбонатна твърдост на водата)

От гореизброените процеси най-голям дял има дифузията. Тя съответно зависи от площ на повърхността, движение на повърхностните слоеве, температура, pH и т.н

При всички положения ако искаш да 'ускориш' растенията тези естествени механизми няма да ти доставят нужното количество въгледвуокис и тогава се налага да го внасяш допълнително. Можеш да го направиш като:

- използваш бутилка със сгъстен СО2. Сравнително скъпо удоволствие. Ще ти струва между 100 и 400 лева за такава система.
- използваш химически методи, самоделка - апарат на Кип.
- използваш биологически метод - т. нар. система 'Кока-кола' с мая за хляб и захар.

Последната е една от най-евтините и ефективни алтернативи, използва се от много хора тук съвсем успешно. Цената е 1 чаша захар, половин лъжица мая за хляб и 1 литър вода на всеки 2 седмици :-)

rakim

А къде из форума пишеше как се прави самоделка с мая?
540л Южна Америка

Longanlon

В раздел Книги и документи

miTko

Не преувеличавайте! Може и без доп.подаване на  CO2 и то години наред.Гледал съм криптокорини, амазонка,валиснерии,мъх,хигрофила, анубиас...Растат по-бавно, но могат да живеят.Някои от тях се развиваха чудеасно и дори цъфтяха(анубиас нана, амазонка).
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Никой не твърди обратното - че без допълнително подаване на СО2 не може. Казваме на човека защо аджеба го правим.

Stas

Вярно е. Може. Аз досега съм без. Но имам вече застой в растежа.
Което си трябва, трябва си!

jelo

Да, може. Само някои "лесни" растения. И до време (около 3-4 месеца). После започват да спират растежа си и да линеят.
Не съм разбирач, но това е до момента практиката ми. А и мнение на други, по-опитни от мен акваристи.[/quote]

при мен се получи точно така: растенията ми вървяха много добре, обаче до време. Не съм им подавал нито СО2 нито торове, защото не знаех.

zmeq

Все пак има лека разлика м/у торовете и СО2-то.
Ако не ториш просто няма.
Ако не подаваш Со2 просто е малко.

С малко Со2 растенията растат бавно, но без тор не растат.

kraltchev

Да, няма проблем без СО2 стига да използваш само определени растения.

Както дидо каза - светлината ште определи дали аквариума ще е чист.  Използвай малко светлина (0.2 -0.3 вата на литър) и няма да имаш никакав проблем, дори стъклата няма да има нужда да чистиш.  Дори и водата да е мръсна (да речем 30-50 азот и 5 фосфат!)пак всичко ще е чисто.

-Николай

Stas

Хм. Интересно е и това решение. Иначе само се чудим какво още да наблъскаме във водата... Все повече и повече осветление и... накрая - бум на водорасли!

Как би изглеждал такъв аквариум: осветление/химия/растения...
Предполагам, че за рибите не е особено важно, т.е. едва ли има ограничения.

Similar topics (5)

20624

Отговори: 44
Прегледи: 29610

36689

Отговори: 9
Прегледи: 7169

26570

Отговори: 1
Прегледи: 4307

17624

Отговори: 5