• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.06.2025 23:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

избелване на бели камъни

Започната от Raven, 15.09.2005 13:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

даите някаква идея как да си избеля бели варовикови камъни.
стояли са много време на открито и от киселинни дъждове прах и прочие са почернели.
а отвътре са снежнобели но хубавата им част е отвън.
с варене не става - пробвах.
с търкане също защото са много наядени и четката не хваща навсякъде.
с киселина някаква :?:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Киснене в оцет за малко...

penchod

Пробвай с белина или Вениш :?

tishovsx

@Raven
...нали каза, че С4 в по голяма доза и малко от горе - върши работа или не съм те разбрал :P
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

Цитат на: "raven"даите някаква идея как да си избеля бели варовикови камъни.
стояли са много време на открито и от киселинни дъждове прах и прочие са почернели.
а отвътре са снежнобели но хубавата им част е отвън.
с варене не става - пробвах.
с търкане също защото са много наядени и четката не хваща навсякъде.
с киселина някаква :?:
Не знам черното какво е, дали не е разни мухъли и прочее, освн прах.Абе първо сода каустик после разредена солна к-на! Стандартно.Ако не помогне, поне ще е купон! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Цитат на: "tishovsx"@Raven
...нали каза, че С4 в по голяма доза и малко от горе - върши работа или не съм те разбрал :P

е да де ,ама ми трябват бели камъни а не кварцов пясък :twisted:

N.Nobs

Пробвай с Кислол,мойте светнаха.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Joro Vn

Да, с кислол става- това е около 4% солна киселина. Става също и с азотна и фосфорна к-на. Ако са концентрирани, за предпочитане е фосфорната, т.к. реакцията на разтваряне е по-умерена. Потапя се за кратко време и след това се изплаква обилно с вода. Ако не се получи от първия път, пак се повтаря до удовлетворителни резултати. Тези манипулаций е най- добре да се извършват на открито, или поне в проветриво помещение.

dido

Това ми напомня на първото ми ецване на платки, бях 6-ти клас, преди около 18 години.

Знаех, че може да се прави с азотна киселина, но не знаех точната процедура. Отидох при даскалицата по химия и направихме пробата - с концентрирана азотна - 68%. Вдигнаха се едни задушливи оранжеви облаци, потече една синя течност и от пистите не остана нищо  :lol:

По-късно се светнах, че тя работата ставала, ама с разредена азотна...

Joro Vn

Пак ще кривнем от темата, ами айде. Оранжев облак- цвета е от NO2. Т.н. "лисича опашка". Виждал съм го доста пъти в промишлени количества- много е ефектно, особено когато "позатъмни" слънцето. Ако не знаеш за какво иде реч, може да ти запушат подметките на обувките при евакуацията ти :D . За ецване на платки се отказах и от разредена, пак подяжда дирите. Трябват доста опити за концентрация и време на ецване. От значение е и предварителната подготовка на платката. Ако ти трябва азотна, прати някоя автоцистерна да ти я напълня :D  :wink: . Производството ни е 4-но число в тонове/денонощие.

Stas

Та по повод почистването. Не знам какво точно е т.нар. кислородна вода за рани, но с нея мисля, че ще стане. Не знам и доколко е вредно, но щом се чистят рани с нея едва ли и е точно токсична.

dido

Водороден пероксид, Н2О2, силен окислител, иначе безвредна, разпада се до вода + кислород.

Stas

Да, мерси. Иначе практическата страна съм научил от майка си: чисти какво ли не от какви ли не повърхности. Даже неща, които бих се заклел, че не могат да се изперат ...:)

Raven

ще видя каква киселина мога да си намеря и ще пробвам.
преди имах в къщи малко азотна киселина но я изхвърлих.
имах и глицерин - с него си мажа ловджииските обувки,и много ме сърбяха пръстчетата да ги смеся :biggrin

камъните са много хубави но цветът им е отврат - имат и стари налепи от лишеи и за това си мисля че натриевата основа ще е по подходяща - тя добре разтваря органични материи.

dido

...щеше да откриеш посмъртно нитроглицерина.

Similar topics (5)

11674

Публикации: 7
Прегледи: 5316

7424

Започната от cardin

Публикации: 5
Прегледи: 5660

1032

Започната от Стамен

Публикации: 14
Прегледи: 10620