• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 18:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Здравейте, от една новобранка :) !

Започната от macipis, 14.11.2010 21:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

macipis

От 2 седмици само ви чета и натрупвам опит. Но опита се натрупва главно с практика :).
Имам аквариум 40 литра с много красиви рибки - 14 на брой, някои от които не са съвместими, но ще ги махна след като семейството им се нарадва :). Както ще видите по-долу на снимките имам 3 пистии, а по-нататък, когато стана добър акварист ще почна и да засаждам. Не съм доволна от луминисцентната бяла лампа, която купих, защото цветовете на рибките се губят. Но пък е практична, защото е водоустойчива и стои в аквариума, поради което спестявам място. Засега проблеми нямам, като се има предвид, че съм го стартирала преди 2 седмици, надявам се и да нямам :). Полагам всички необходими грижи, като смяна на вода, температурна подръжка, хранене, време за сън :).... Само едно ме дразни : от светлината на тази лампа водата изглежда някакси странно - като мътна, бяла... и рибките не са такива, каквито са. Затова моля, някой да ми каже, ако знае дали някъде продават водни лампи, които да осветяват аквариума както трябва и да дават естествено достатъчно светлина за пистиите ми :).

Поздрав,
Деси

Giorgio_Armano

просто смени лампата с друг светлинен спектър, да излъчва по мека светлина или влизаш в първия сносен магазин и си вземаш един grolux
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

macipis

Но това са само пури, доколкото виждам в интернет. Аз искам лампа, която директно да си я включвам в контакта и да е влаго и водоустойчива като тази.

Giorgio_Armano

следващ вариант енергоспестяваща
;)
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

macipis

....или да купя гролукс, както ми каза, да я лепна зад аквариума и под лампата да сложа някой по-ефектен гръб :), а?
Лошото е , че просто нямам място над аквариума за лампа. Пъхнат е под един рафт и съм го издала колкото да отварям да храня рибите и подържам водата със сифончето.

nikolay0876

LED осветление ти е варианта.

tomatomov197

Добре е да измислиш нещо за да си сложиш нормално осветление и растения .  Те скоро ще ти почнат проблемите с амоняк и нитрити .  Особенно в твоя претоварен аквариум  *NO*
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

wwladoo

Здравей колежке,добре дошла в този прекрасен форум.Пистиите ти в най скоро време ще загинат,гледам си напълнила аквариума малко повече от колкото трябва,намали малко нивото и отгоре имаш капки конденз на стъкленият капак,а тя Пистията не го обича да капят капки върху листата и,почват да загниват!!!Иначе добре си го подредила и чистотата е на ниво,но както ти е писал колегата,скоро ще имаш проблеми с тези изкуствени растения,има непретенциозни бързорастящи растения които ще ти свършат прекрасна  работа,да заработи аквариума нормално!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

macipis

Благодаря ви за включването :) ! За нивото и изкуствените растения разбрах, че трябва да ги махна, но какво още друго, за да не ми е претоварен ? След около месец ще сменя грунда и дъното ще бъде по-скромно, подходящо за засаждане. Сега е нов и детето се радва на всички джунджурийки :). Знам, че е риск за аквариума, но с него на глава не мога да изляза на този етап :). Чакам да му мине мерака и ще го вкарам в час.
С колко трябва да намаля нивото на водата?

Поздрав

MeTogu

От горе трябва да имаш около 2.5-3 см празно място.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

wwladoo

Цитат на: MeTogu - 15.11.2010 09:33
От горе трябва да имаш около 2.5-3 см празно място.
*THUMBS UP*----и леко нещо да подложиш на едното алуминиево прагче, на стъклените капаци,примерно една летвичка половин сантиметър дебела за да се получи наклон към едната част за да могат капките от конденза да се отичат в единият край а да не капят върху листата на пистията!!!Подводната лампа не помага на пистията за растежа,тя иска светлина отгоре,не отстрани!!! ;-) :-)Трябва ти по ситен грунд,за растенията 3-4мм мисля е подходящ,рибките ти са малки на размер,засега няма да имаш проблеми,стига да не ги прехранваш(това обикновенно го правят децата,дава се храна един път на ден храна и то толкова ,че рибките да изяждат за 2-3 мин.,рибка умряла от глад няма но от прехранване доста ;-)-впоследствие ще имаш проблем с калихтите--с този малък литраж,те стават големи а със златните рибки проблем с обема и растенията--естествените,те ги унищожават!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

macipis

Точно толкова има вече :). Днес направих малко реформи, че като ми казахте толкова неща, се притесних. Сложих принцесите в друг 10 литров аквариум, защото не им е мястото при другите обитатели, които всъщност са:
3 хелера - 1 мъжки и 2 женски
5 данио
2 тернеции
2 неона / ще купя още 5 скоро /
2 сома
2 охлюва
Та днес махнах морското дъно и оставих само едрия грунд, купих още черен по-ситен и засадих 5 вида растения. Ще изчакам да се поутаи малко водата и довечера ще пусна снимки да си кажете мнението :).

Поздрав

tomatomov197

Ще трябва и осветлението да засилиш , иначе скоро ще умрат растенията .

macipis

А за лампата реших да я дам в зоомагазина, да я продадат. А ще си пусна пак класическата нощна лампа засега, която всъщност много добре осветява / 40W /. По-нататък ще купя 2 пури и ще ги сложа върху капака, пък като трябва да отварям , ще ги повдигам.
: 15.11.2010г 12:12ч
Смених крушката с 60W. искам да попитам колко време отнема да се избистри водата? Филтърната помпа ми е 300л/ч. Днес почистих гъбичката веднъж, защото ми се стори, че е необходимо и докато извадя помпичката се разхвърчаха едни боклуцииии..... Взех да се отчайвам малко, но се надявам до ден-два да се избистри. Също смених около 9 литра вода, което е задължителното за седмица....
....и моля ви не бъдете крайно критични, че съм много чувствителна :) !

Поздрав

tomatomov197

Новите аквариуми се замътват докато им се завърти цикъла .  Не се отчавай толкова бързо , все пак още не са почнали да ти умират рибки .  Сменяй по-често вода засега .

Similar topics (5)

8965

Публикации: 14
Прегледи: 6989

14378

Публикации: 5
Прегледи: 4372

28267

Започната от Zoran

Публикации: 10
Прегледи: 7179

10059