• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 17:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Австралийски прав рак?

Започната от Mufi, 22.10.2010 00:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mufi

22.10.2010 00:22 Last Edit: 07.11.2010 13:01 by Mufi
Здравейте :)
Нова съм във форума, въпреки че честичко взимам инфо от тук, когато ми потрябва и ви следя с интерес.
Няма да споделям за мен, имам конкретен въпрос :)
Ще си взимам (утре) Австралийски (така ми казаха в магазина) или както аз го открих по-късно и тук - Кубински прав рак. Но вече съвсем се обърках, защото разбрах, че и други видове раци могат да бъдат сини или впоследствие да сменят цвета си. Ще кача снимка щом докарам добичето у дома.
Другото, което ми е по-важно от това какъв точно вид в момента е, дали мога да сложа морски камъни и миди? Знам, че някои видове риби са чувствителни към солите, които евентуално могат да се отделят от тях, и се притеснявам за рака.
Другото, което може би ще ви е интересно е, че животинчето ми е доста голямо, по мои наблюдения над 15 см  :-P
Жена е, казва се Себастиана (най-вероятно ще сменя името) и е синичка. Ще си търсим мъж по-натам, ама такъв звяр май-трудно ще открия.
Аквариумът ми е 32 литра, за сега толкова можах да си позволя финансово. Имам външна помпичка и нагревател, който ми прави мизерии - цял ден е включен не може да направи 24 градуса... На 22 седи и се чудя дали няма да й е студено на убавицата?  *dontknow*
Ще се зарадвам на съвети и споделен опит.
Благодаря предварително  *thanks

raiko

Ако размера действително е 15 см. , то това не е кубински рак(те са доста по-малки). Най-вероятно е австралийски рак от рода cherax(може би- cherax tenuimanus). 32- литров аквариум не е достатъчно голям. Или си вземи по-голям аквариум или се откажи да  купуваш този рак!

Mufi

Благодаря за бързия отговор :)
Продават ми го на минимална цена, защото търсят някой да се грижи за него. В магазина е в почти същия аквариум.  Там според мен няма толкова добри условия, а и искат да го махнат... Предпочитам да го взема, а по-голям аквариум ще взема възможно по-скоро. Имам желание да го гледам добре  :-)

Извинявай raiko, но този cherax tenuimanus не е ли силно застрашен вид?

"Cherax tenuimanus, known as the hairy marron or Margaret River marron, is one of two species of crayfish in Southwestern Australia known as marron. It occupies a narrow range within the southwestern biogeographical region of Margaret River. It is currently listed as critically endangered on the IUCN Red List, because of the threat from the wider ranged smooth marron, Cherax cainii, which was introduced to its habitat."

raiko

Синята форма на този вид рак е по-рядко срещана.По-разпространена е кафявата цветова вариация. В природата може наистина да са застрашен вид, но тези раци се отлеждат в много ферми в Австралия и се използват за храна.Доколкото знам достигат размер до 38 см. във фермите:
http://kangarooislandgold.com/kangaroo-island-freshwater-crayfish/
Има възможност твоят рак да е Cherax Destructor. Те преди време също са внасяни в България.

bluefire

Ако пуснеш една снимка няма да е лошо аз имам рак които беше син а сега е кафяв и до колкото четох в нета всичко се дължи на храната но ако го видим ще е по лесно

Mufi

Пускам снимки на Себастиана. В момента я храня с Tetra Wafer Mix + Spirulina и Sera Crabs Natural. Предполагам, че е правилно. Какво мога да давам за разнообразие, имам предвид някаква натурална храна, която аз мога да приготвям? По думите на човека от зоомагазина, тя е Австралийски рак 100%. На мен ми е трудно да ги различавам, не съм се занимавала до сега с раци и други безгръбначни...
Тя се държи странно последните няколко дни. Повечето време лежи, а вчера дори лежеше настрани като куче. Аз се уплаших, че е умряла, но като почуках на стъклото тя се събуди и се размърда. Има моменти, когато е активна, но не е както преди. Снощи беше излязла с главата си над ръба на аквариума! Понякога забравяме да затворим капака, и тя се възползва. Понякога яде гъбата на помпичката. Това го е правила и в зоомагазина и ме успокоиха, че нищо няма да и стане. Аз не съм много сигурна обаче... Има дни, в които не е толкова гладна, но понякога е способна да изяде много. Внимавам да не я прехранвам, яде по 4-5 до 6 гранулки на ден. Сутрин изяжда по едно и повече не иска, вечер яде повече. Камъните по дъното са черни и кафяви и тя обожава да рови и да си прави дупки, в които ляга да спи. Сваля термометъра и гъбата и се катери по нагревателя. Не знам какво мога да сложа вътре, мисля, че и е скучно, но аквариума е малък и не се сещам за подходящо разнообразие. Мислех да взема Анубиас, но вероятно ще го изяде, а да дам 10 лева на вятъра не ми се иска  :-D
Голяма е сладурка, но е доста плашлива. От хора, които правят резки движения около аквариума се плаши, но преди няколко дни единият ми плъх се разхождаше около нея и тя го следеше с нездрав интерес, обикаляше аквариума точно където се движеше плъха, все едно ще го изяде ако й падне. Не знам обаче кой би победил, все пак плъхчетата обичат рибка  *CRAZY*
Ако й взема другарче, може би друг вид рак, който най-вероятно ще е доста по-малък, дали ще е грешка, има ли вероятност от канибализъм? Ще се радвам да намеря същия вид, но до сега не съм попадала на такъв в интернет.

ico

Какво другарче.. мисли за нормален съд, че 20-30 литра вода са недостатъчни за такова животно. Катери се не от скука, по-скоро не му е добре в лошите условия и липса на укритие.  Скоро май ще се отърве от мъките щом полягва "като куче"...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

bluefire

направи укрития примерно големи камъни които да оформят дупка,кокосов орех ,нещо глинено има в зоо магазините можеш да даваш зеленчуци като разнообразие(грах,зеле ,чушки,и др

Mufi

Мисля за нов аквариум, но ще е поне след месец-два... Пък и за другарче говорех, когато се сдобие с ново жилище ;) Ще взема тази седмица нещо за укритие - имам в магазина изкуствени скали и дървета, но те стават по-скоро за риби, тя няма да се побере в дупките им. Иначе това полягване е през деня, вечер е особено активна  :-D А както разбрах това са нощни животни. Дано всичко да й е наред. Не знам как трябва да подобря условията освен укритие и по-голям аквариум. Температурата в момента е 24-25, може би е леко топла? Ще й давам зеленчуци, а трябва ли да взема подобрители за водата, както трябват на рибите - акватан или токсивек, нитривек? (сори, но познавам основно на Сера продуктите, поне тези използвах когато имах аквариум, пък и на работа сме с тези)

ico

Опреснявай със сифониране възможно най-често двайсетина процента от водата с престояла темперирана. Не сипвай в аквариума "подобрители". Измисли някакво укритие, дори да е някаква пвц тръба от железарията с подходящ диаметър. Храни по-рядко и по-малко.  Щом не ти се рискува с растения, които наистина е вероятно да изяде, намери клонки от върба. Потапяш долната им част в аквариума и за няколко дни ще пуснат корени във водата и листа над аквариума.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

raiko

Храни го и с парченца сурова риба.

Similar topics (4)

59451

Публикации: 2
Прегледи: 4790

8765

Публикации: 13
Прегледи: 8505

23835

Публикации: 4