• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.06.2024 14:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ето какво направих аз

Започната от hunter, 06.11.2010 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Проста физика. За съжаление отдавна вече не помня имената на физиците и самите закони. В твоя случай температурата на процесора (водата) ще пада, а температурата на въздуха ще се покачва докато двете се изравнят. По-ниска можеш да получиш ако имаш допълнително охлаждане - да обливаш радиатора с вода, която да се изпарява или да сложиш елемент на Пелтие. Той пък е с нисък КПД.

П.п. Ето го: Нулев закон на термодинамиката.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

hunter

Не споря, както казах стремя се към най доброто за мен това което би ми свършило работа. Все пак експериментирам. Естествено е че трябва да има изпарение както при един хладилник или климатик си има изпарител. Все още идеята се обмисля. :)

П.П Митко не е чак толкова сложно:) не че не иска мислене или съм някакъв гений дълеч съм от мисълта. Но съм повече от убеден че ако решиш и имаш желание и ти би могъл както повечето да постигнеш добри задоволителни резултати :) Както казваше един колега окото се плаши ръцете не.

NO CARRIER

Аз не ти се карам.  *THUMBS UP* Просто ми се ще да не хвърлиш напразни усилия и да останеш разочарован след толкова труд.  *thanks
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

hunter

Даже не съм си и помислил че се караш нали за това е всичко да се даде съвет идеи да се отсее най доброто и да се направи. Нищо не става от първия път а колкото повече идей толкова по полезно. Така че няма проблем за мен поне да се коментира идеята и да има добър краен резултат от който да се възползват възможно повече колеги:)

chepik

Съгласен съм с NO CARRIER в случая с процесорите сваляш температура от 300 градуса както се вижда от филмчето до приблизително тази на стайната при която процесора си бачка нормално докато целта ти е да свалиш температурата на водата да кажем 35 градуса(стайната) до 26 градуса желаната което няма как да стане освен ако радиатора не се намира на такава температура може да стане ако го поствиш напримерно в някакъв съд с студена вода което според мен е добро решение.Или пък вариант да го оставиш да се облива от студена вода от чешмата.

hunter

Не съм представил пълния вариянт а просто радиатора и за това се получава леко разминаване. Това което ми се върти в главата е да има няколко съдове. Като един от тях ще е филтъра както казах водата преминава първо през филтъра от там отива да се охлади. След като премине през радиатора постъпва по капков път в друг съд който се обмисля. Не ми се иска да е от алуминий за да не навреди на качествата на водата понякакъв начин но поне може да се облече. Този съд трябва да има изпарител което ще е нещо като контейнерче което на свой ред трябва да се празни от събралия се в него конденз. Както казах обмисля се и аз точно немога да определя какво ще излезе нещата се променят във ход. Разглеждат се плюсове и миноси и се изважда най доброто за идеята. Съобразявам се и с размери неискам да е някакъв гигант все пак трябва да гокрия във въпросната кутия. Приемам всякакви критики към момента на идеята и всякакви по-добри идеи:) Пропуснах, според мен от самата циркулация през всичките отделения смятам че също помага за спада на температурата може и да греша.

Асен Евгениев

Защо са тия сложни системи за охлаждане? Пускай вентилаторчетата да духат
косо по повърхността на водата и си готов. Все пак водата няма да се нагрява
до 40 градуса, че да се налага драстично сваляне на температурата.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

hunter

Да така е освен това в стаята си има климатик и едва ли би се стигнало до гаф. Но за спорта както се казва, не че имам много излишно време но обичам да се занимавам. Това за косото с вент бях гледал в руски саит някакви мании изглеждаше добре:) Вярно е че се получава малко претрисане по темата с охлаждането но както казах за спорта, ако излезе нещо ако не здраве да е :)

kamos

Hunter как се казва материала /дървенията / с който си облякъл аквариума. Спедил с какво си го защитил от влагата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

hunter

Матеряла е шперплат 8мм. не съм го защитил с нищо. Вътре е боядисам син спрей до гланц, изпеках го с халогенен прожектор. Това е пак лека защита но влага за сега няма никъде мисля че няма и да има. Отвън съм китвал на места кадето се налага отгоре байц махагон. После много ръце лак пак под формата на спрей. Става сполучливо и със мдф мисля беше матеряла такова пдч нещо си. На баща ми сега правим от такъв матерял 1см. с декоративни лайсни готино е ако има друго питай няма проблем :)

hunter

Ето това е на баща ми което правиме от другия матерял.

paolo6481

Имам едно предложение относно маркучето което минава под радиаторчето.Ако можеш да го замениш с 5-6 стъклени тръбички (наредени успоредно) съединени помежду си с маркучета ще се получи същото като при теб но с по-голяма топлопроводимост.Разбира се идеалния вариант е медна или алуминиева тръбичка но сигурно ще пречи метала на водата,затова предлагам стъклото като материал.И продължавай да споделяш резултатите.Аз поне живо се интересувам.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

hunter

Имам голяма възможност да го направя целия от мед и ще е много по-резултатен но и аз точно поради тази причина пренебрегнах медта. Ще прави окис поне според мен. За стъкло мислих също но нямах представа от къде да взема такива тръбички. Имам реотани за печка които няма да ми трябват и мога да ги изтрамбуша да взема стъклото но те ми идват дебели. Сега поспрях с идеята защото си правя външно филтърче ако мога да го назова така. Утре ще постна снимки сега нямам, навярно много колеги ще ме упрекнат и ще кажат че няма да е ефективен. Но аз имам друго усещане, циркулацията става на принципа на скачени съдове и въздух. Реших да не е с помпа поради 3 причини. Нямам помпа и не ми се дават 12кинта, ще ми трябва по-голям съд заради нея а аз трябва да се вместя в кутията, имам машинка за въздух. Пълнежа е пясък около 1мм. речен пак от Велека. Имам въпрос днес засяках дебита 3л. на час добре ли е? Някъде бях чел че бавна до умерена циркулация е перфектния вариянт по баван от това незнам:) Моята идея е не толкова да събирам говнарии с филтъра а да филтрирам самата вода. Предполагам с бактерии те които ще се завъдят в него след време че би имало полужителен ефект. Почистването така или иначе си го правя със сифониране така че мизерията не ми е дерт. Защо го правя с помпичка за въздух, ами по този начин получава доста. Както казах спестявам си 12кинта (не че са много ама защо да ги да) получавам бавна циркулация на водата и едновремено с това аерация както и горно движение за да няма ципа. Смятам че това са достатъчни причини. Какво мислите вие по въпроса като цяло и дали 3л. на час е много анимично:)

paolo6481

Относно тръбичките-по химическите лаборатории има.Ако имаш позната лаборантка......Относно филтъра-пясъка е ефективен.Можеш да го комбинираш и с друг материал(дунапрен например).Аз преди години си правих филтър от пясък и дунапрен с аераторно задвижване на водата.Ако не ти е много голям аквариума ще си доволен.Относно помпата-ако намериш помпичка от вътрешен филтър не се колебай!Аз пилзвам такива за реактори на СО2.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

hunter

Ето го и него
Малко бълбука и не се сещам как да го обезшумя :-| Аквата е 20л. мисля чв в добре за това съоръжение, моля искажете мнение ако съм сгрешил с нещо и ако може някоя идея че това бълбукане е кофто. С обикновената гъба не правише така. А за тръбичките ще му мисля нямам такава позната ще го мисля:)

П.П. справих се намалих потока на въздух сега мърка като котенце:)

Similar topics (5)

11537

Публикации: 10
Прегледи: 6325

30483

Публикации: 2
Прегледи: 7842

12201

Публикации: 8
Прегледи: 8942

6809

Публикации: 14
Прегледи: 10059