• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.08.2025 04:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marta

Аз се отказвам от тях, ако оживеят още 1-2 седмици хемихромисите, ще ги запазя - те са 3 и ще купя още 2-3. Но ако и те са натровени, ще стартирам наново аквариума. Между другото ще изследвам водата при първа възможност и ще разбера какво Ph и каква твърдост мога да поддържам, ще споделя тук и ако можете ще ме насочите към риби, ест. няма да избързвам с покупката ...

За сега съм се спряла на Tanichthys albonubes Кардинал. По това което чета, отглеждането е подобно на гупите, издържат на промени на водата, както на по-твърда, така и на по-мека... Но за сега имам хемихромиси - червени... но според мен са доста по-лениви от преди ... сигурно са натровени. Лошото е, че аз няма да мога да ги спася.

Ако някой ги иска - мисля че са 2 мъжки и 1 женско... Да ми пише, ако смята че може да ги спаси и да си ги гледа, подарявам ги. От софия съм

nevenaskorpi

Цитат на: NO CARRIER - 04.07.2009 04:25
Когато имаш добре залесен аквариум, не можеш да му сифонираш дъното.

Още повече, че както неведнъж се споменава, за растителен аквариум често се ползват хранителни субстрати и там сифонирането е направо забранено.  *DRINK*

Извинявам се ако не е за точната тема въпроса, но това откри търсачката.
Защо е забранено сифонирането когато има хранителен субстрат? Не може ли поне от горният слой на грунда периодично да се обират мръсотиите без да се задълбава?... При мен не се виждат нечистотиите изобщо, но големия анциструс като "играе" една опашка по дъното ииии...се вдигат едни да не казвам...*JOKINGLY*  но ме дразни, макар че се избистря бързо... Знам, че отпадъците са тор за растенията един вид, но нали имам подхранка...растенията ми не са претенциозни, а аквариумът ми е доста населен.Въроса ми е мога ли да сифонирам повърхностно грунда?

NO CARRIER

За да плуват акитата отгоре, грундът ти е прекалено ситен, както се вижда и от другата тема със снимки от аквариума ти. Роголистникът, който си засадила вдясно, ще изгние първи и ще се качи на повърхността. На валиснерията мисля, че няма да и е проблем. Ти нямаш толкова и такива растения, че да се притесняваш. Сифонирай смело.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Bolta

Цитат на: NO CARRIER - 06.11.2010 03:47
За да плуват акитата отгоре, грундът ти е прекалено ситен,
При мен , грунда не е много ситен и пак има доста акита върху него . Бях отделил преди време анциструса (той е 12см.)в друг аквариум за малко - на голо дъно и ако знаеш за 1-2 дни , какви акита имаше само  :-D . Като спагети бяха . (wasntme)

nevenaskorpi

Цитат на: NO CARRIER - 06.11.2010 03:47
За да плуват акитата отгоре, грундът ти е прекалено ситен, както се вижда и от другата тема със снимки от аквариума ти. Роголистникът, който си засадила вдясно, ще изгние първи и ще се качи на повърхността. На валиснерията мисля, че няма да и е проблем. Ти нямаш толкова и такива растения, че да се притесняваш. Сифонирай смело.
Освен Роголистник има и няколко стръка Кабомба в дясно. Наистина роголистника се измъква редовно, но аз си го бучкам отново (да скрива нагревателя). Валиснерията се развива с бурни темпове... пуска нови стрели всеки ден. Грунда е фабричен на "Prodac" и е ~3 мм. Акитата не плуват отгоре или поне не се виждат много, само ако се заиграят сомчетата по дъното или ако бръкна в аквариума се размътва водата, след което се избистря бързо :)  Аз явно погрешно съм разбрала, че ограничението за сифонирането е свързано със самия субстрат, а то е, да не се бутат растенията за да се развиват необезспокоявани, така ли?
*DRINK*
: 06.11.2010г 01:01ч
Цитат на: bolta - 06.11.2010 04:33
При мен , грунда не е много ситен и пак има доста акита върху него . Бях отделил преди време анциструса (той е 12см.)в друг аквариум за малко - на голо дъно и ако знаеш за 1-2 дни , какви акита имаше само  :-D . Като спагети бяха . (wasntme)

*ROFL* и моя албинос е толкова голям... смятам знаеш какво става като се развихри...при мен, като се обарне рязко и пренарежда грунда  :-D За сега ми е млад аквариума, и не е проблем, ама се притеснявам за напред.

NO CARRIER

Когато сифорнираш: 1. Може да закачиш корените на някое растение и да ги потрошиш; 2. Отнемаш хранителните вещества - акитата.
Можеш да си вземеш мелании, които ще разравят грунда.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

iek

Цитат на: nevenaskorpi - 06.11.2010 03:32
Въроса ми е мога ли да сифонирам повърхностно грунда?
Можеш, дори е желателно от естетична гледна точка, това се прави на около 1см от дъното, като леко правиш "вятър" с края на маркуча. Вредно е дълбокото сифониране с разместване на отделните слоеве на грунда и това важи не само при растителните аквариуми.

nevenaskorpi

MeTogu

Ти сигурна ли си че албиносното сомче е анциструс.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

nevenaskorpi

Ми за такъв сме го купили  :-D той не е съвсем бял, по скоро розовее, може да е мраморен  *dontknow*

MeTogu

На каква възраст е,и в колко литра го гледате че е станал 12 см?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nikkola

Здравейте на всички, днес си напълних аквариума с вода. Сложих "SERA bio nitrivec". Аквариума е с размери 90/40/45 . Насадил съм няколко бързорастящи растения, след колко време ще мога да си пусна рибки?

Bolta

Хубаво е да изчакаш , за да може да се стабилизира аквариума . Препоръчително е поне около 2 седмици .
И когато слагаш риби , не слагай голяма бройка наведнъж , а през няколко дни по малко .
Иначе литража е добър...какви риби мислиш да гледаш ?

click

Здравейте,
Миналата седмица синчетата ме навиха да им взема аквариум и рибки.
В петък взех 25л аквариум с помпичка, филтър, нагревател, грунд (3-6мм) и т.н.
Не съм слагал растения. Взех по двойка гупи, молинезии, хелери и малки сомчета. В аквариума има още една малка рибка, която големия ми син домъкна от училище и от която започна всичко де.  *JOKINGLY* Не мога да определя каква е засега.
В петък измих грунда и останалите неща с чешмяна вода и напълних аквариума с престояла вода. На следващия ден взех рибите.
Всичко беше ОК до понеделник, когато забелязах, че едната молинезия е покрита с бели мъхчета. Веднага я отделихме в един 2л буркан. След яко гуглене изскочиха няколко вероятни болести, повечето заразни. Вечерта закарах болния рибок в магазина, от който го купих, за да търся лекарства. В магазина ми препоръчаха метиленово синьо за 3 дни и повишаване на температурата до 32 градуса. Дозировката за аквариума беше по 2 капки на литър (от прочетеното тук и на други места ми се стори висока и сложих по 1 капка). При болната рибка още в магазина продавачката накапа 7-8 капки. 4 часа по-късно болната рибка все пак умря.
Вчера забелязахме, че почти всички рибки преследват една от гупите. Тази сутрин тя беше с нахапана опашка, триеше се в камъните по дъното и след малко умря.

Въпроса ми е къде бъркам? Гледал съм рибки, когато бях малък (преди около 20г.), но не съм имал такива проблеми, въпреки тоталната липса на оборудване тогава. В малък аквариум, без аерация и т.н. За година-две занимание с това хоби никога не се е случвало да ми умре рибка! Сега, за няколко дни - две!  :-(
There is no place like 127.0.0.1

tomatomov197

Намери темата за стартиране на аквариум.  Рибите се пускат поне 2 седмици след стартирането на аквариума .   Не вземай лекарства.  Сменяй по няколко литра вода всеки ден засега и храни много малко по веднъж през ден .  И се надявай да оцелеят другите.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Similar topics (5)

32484

Публикации: 10
Прегледи: 6233

15262

Започната от kuvert

Публикации: 2
Прегледи: 2944

762

Публикации: 24
Прегледи: 13976

59367