• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.08.2025 04:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

deepblue

Благодаря Eliz :) От София съм , но не знам никакви магазини , включително и за нагреватели. Сега тренирам с 20л аквариумче докато натрупам опит и смелост за по-голям.

Eliz

Погледни в раздел "Магазини",по специално адреси на магазини по населени места!

deepblue

А, и още нещо, извинявам се. Купих от пазара някаква сол за водата, една синка на капки, а днес един ми каза да съм слагал сода.  Да слагам ли от тях във водата(или изобщо нещо) и в какви количества ?

nikolaytoshev

Не е нужно да слагаш сол и в никакъв случай не слагай сода.

marta

Здравейте, искам да попитам един много важен за мен въпрос. Имам този http://zoomagazin.eu/index.php?more=1&clear=1&cat=31&cat1=48&cat2=5685&cat3=9021&id=8513&start=0 аквариум.

Не искам да отделям пари за други филтри.

Интересува ме, какви рибки ще мога да гледам вътре, естествено ще си набавя нужните подобрители за водата, ще сменям колкото често е нужно, ще купя растения и всичко необходимо за видовете. Искам да гледам рибки само от 1 вид, искам да се размножават (казвам това, защото някои риби или много трудно хвърлят хайвер или не хвърлят в аквариумни условия). Ще го стартирам както трябва за азотния цикъл, мисля че доста четох по въпроса. Просто ми препоръчайте риби, и брой, защото имам тъжен опит с един вид риби, на които просто не успях да им предоставя нужното качество на водата и те се натровиха. Цихлиди бяха - африкански. Нужно беше да купя външен филтър, тип кутия, както и да сменям вода на 3 дни и още куп неща, които нямам физическата и материалната възможност да направя. Опитите ми с препаратите бяха късни и просто си умряха. В магазина ми препоръчаха амазонски аквариум - такъв аквариум по=лесно ли се поддържа?

MeTogu

Здравей,Марта добре дошла във форума.
За стартирането на аквариума ще е много полезно освен подобрителите за вода да си намериш и 10-20 литра вода от работещ вече здрав аквариум.Това много ще псомогне за завършването на азотния процес в кратък срок.
Рибки който искаш да се развъждат мога да ти препоръчам за начало Гупички.Купуваш си някоя определна порода и гледаш само нея.
Не е нужно да е само един вид риби в аквариума,даже е препоръчително да имаш и сомчета да почистват дъното.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

tomatomov197

Здравей , казали са ти за амазонски аквариум заради растенията които можеш да гледаш с твоето осветление - криптокорини и анубиаси .  Като сложиш и малко корени и си ок.  Има много красиви цихлиди -джуджета , но за по-лесно размножаване е по-добре да си харесаш живородки някакви .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Eliz

И аз смятам,че гупите са добре за начало-например 8-10 гупи и 2-3 сомчета(най-добре панда,защото не стават по големи от 4-5 см,а това е препоръчително за аквариум с този обем).Успех.

marta

Здавейте и благодаря за отговорите. Моите цихлиди умират един след друг и сега ми останаха само Хемихромиси. Умряха от натравяне с амоняк или Ph не в норма. Докато занеса вода да се изследва, те загинаха, тъжно ми е, но разбрах, че просто не съм достатъчно опитна за такива риби, макар да ми казаха, че са много издръжливи.

Третирах с нитравек и слагах акуатан всеки път когато сменям вода (само с акуатан всеки път), но 1-2 седмици след като ги пуснах започна масовия гроб. Четох за странното им поведение и диагнозата е натравяне. После разбрах, че интервала на Ph, който е добър за тях е много малък, но хемихромисите явно могат да издържат. Но наистина не искам цихлиди, ако успея да ги подаря ще си стартирам както трябва нов аквариум. Проблема е че имам варовикови камъни, дадох над 60лв за тях и не искам да ги сменям, харесват ми. Гупи не искам да гледам, имала съм преди, както и златни, както и хелери... Няма значение, че няма да са живородни, може пак да се размножат. (Винаги съм искала да изгледам рибки докато дойде време да си имат малки).

Скалариите са вид цихлиди, за които четох, че успешно се размнижават, издържливи са и се чудя дали няма според вас да успея да ги изледам?
А ако не успея да намеря собственик за хемихромисите ще взема други хемихромиси, но се притеснявам, че филтъра ми просто ще ги умори. Вие какво смятате. И колко хемихромиса е добре да живеят заедно, знам че са териториални, но в аквариума и достатъчно укрития и по камъните има множество дупки.

Ако само гупи мога да гледам в този аквариум с този филтър... ще гледам.
Имам представа, че трябва да се поизхарча допълнително за препарати, растания и риби, ще го направя, но просто не искам да купувам нов филтър. Просто не искам да виждам масов гроб.
А мога да си позволя на седмица 1 път да сменям вода.

А ако все пак някой знае, преди да съм купила тестовете, в район Изток в София, горе долу какво е Ph-то?
п.п. 3 години гледах група гупи и хелери, все още не са мъртви, подарих ги защото просто не искам вече този вид. Явно на тях им харесваше водата в квартала, дори някой път не съм чакала 24 часа преди да им сменя вода. Но нямах идея за азотен цикъл и т.н.т. Мислих си, че новия аквариум си има всичко нужно и мога да се хвърля на красиви риби!

Caxapa

Здравей Марта! Бих ти препоръчал да започнеш пак с гупи и хелери. Да мине известно време с грижи около тях и едва тогава да започнеш с някой вид риби, ако щеш и цихлиди. Мнозина казват, че гупи и хелер били прости като фасула но точно те са на грешно мнение.  Всяка риба си има своите особености и изисквания.  Но като за начало дай актуална снимка на аквариума и дай параметри на техниката-като литри на час на филтъра и  с какво осветление си.

tomatomov197

Цитат на: marta - 25.10.2010 20:54

п.п. 3 години гледах група гупи и хелери, все още не са мъртви, подарих ги защото просто не искам вече този вид. Явно на тях им харесваше водата в квартала, дори някой път не съм чакала 24 часа преди да им сменя вода. Но нямах идея за азотен цикъл и т.н.т. Мислих си, че новия аквариум си има всичко нужно и мога да се хвърля на красиви риби!

Много дълголетни гупи извади  =-O
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

marta

Добре ще напиша параметрите на аквариума: 80х35х40 - при което разбрах, че не става за скаларии. 112л

Луминисцентна лампа: 2 х 18 вата, филтър: Aquael Circulator 650 (върти 650л в час ), нагревател с термостат или 150 или 200w -- всички са в комплекта с аквариума, лампите са закачени на капака и така.

Зачетох се за рибите кардинал. Видях, че са в категория - много лесни за отглеждане, размножават се лесно, а и аз няма да правя общ аквариум, а искам само кардинали. Примерно около 20. Въпроса е дали ще могат да живеят с декорация от такива камъни:
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.aquaportal.bg/forum/index.php%3Faction%3Ddlattach%3Btopic%3D168.0%3Battach%3D1258%3Bimage&imgrefurl=http://www.aquaportal.bg/forum/faq-chesto-zadavani-vuprosi/grund-i-kamni-v-akvariuma/&usg=__2opYA8qkIjCRLWOE3kOtgjkEstY=&h=480&w=640&sz=50&hl=bg&start=0&zoom=1&tbnid=x2w9BGYAb4Hy6M:&tbnh=138&tbnw=185&prev=/images%3Fq%3D%25D0%25B4%25D0%25B5%25D0%25BA%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25B0%25D1%2586%25D0%25B8%25D1%258F%2B%25D0%25BA%25D0%25B0%25D0%25BC%25D1%258A%25D0%25BD%25D0%25B8%2B%25D0%25B7%25D0%25B0%2B%25D0%25B0%25D0%25BA%25D0%25B2%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%2583%25D0%25BC%26um%3D1%26hl%3Dbg%26biw%3D1152%26bih%3D560%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=746&vpy=234&dur=428&hovh=139&hovw=185&tx=100&ty=84&ei=TdDFTI_dO4iSswam35HpCA&oei=RNDFTOH7AcTTjAeNt-y7BQ&esq=4&page=1&ndsp=15&ved=1t:429,r:8,s:0
които най-вероятно са по-варовикови?

А гупи са ми умирали, но нормално след примерно 6-8 месеца! Но това според мен си е подчти естествена смърт за гупи, но малките им остават и непрекъснато се поддържа живот.

Caxapa

ХМ, уж всчко е в нормите а някак ти измират рибите. Но гупите не са измирали  така масово. 
Тогава> вземи да прочетеш за даден вид риби които ти харесват и искаш да отглеждаш в аквариума си. Прочети за тях и дали това което имаш отговаря на тяхните изисквания. Едва тогава пристъпи към покупката на тези риби.

marta

Просто за малавийци се оказа слаб филтъра явно и се натровиха, а гупите съм ги гледала в 50л аквариум, обикновен със стъклен капак, без осветление (слагах им по малко нощна лампа) и на непряка дневна светлина. Мислех си, че новия аквариум е оборудван добре и се хвърлих на рибите, които най-много ми харесват, правех всичко, нооо....

А за кардиналите - харесват ми защото не са дребни като неонките, стадни са, мога да гледам повече индивиди в 112л и да се радвам на зеленина, както и евентуално на малки. Тъй като винаги в магазините и на пазара ми казват даа, ще живеят, да много са издръжливи, не ви трябва нищо... аз дадох сумати пари за цихлиди. За това, защото знам какво ще ми кажат - "даа кардиналите ще могат да живеят с варовикови камъни... " и накрая да не получа пак масов гроб за закуска....! Реших се да пиша, защото никъде не намерих тема: кои са подходящите риби за моя аквариум. Цихлидите ги харесвах, четох... и....

Caxapa

Много колеги се занимават с малавийци но все са с много по-големи аквариуми. И верочтно е друга подредбата на аквариумите им. Един от тях е BOJO. Вероятно доста от колегите които са се занимавали с този вид риби ще споделят опит за отглеждането както и да дадат насоки.

Similar topics (5)

9722

Публикации: 17
Прегледи: 7868

19239

Публикации: 4
Прегледи: 5851

9839

Публикации: 8
Прегледи: 9331

45419

Публикации: 11