• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 01:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструс излиза на повърхността.

Започната от baro, 11.10.2010 10:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

baro

Здравейте на всички ,имам един въпрос аквариума е стартиран на 02.09. тази година размера е 55х30х30 филтъра е вътрешен 300 л/ч марка СънСън .Вода сменям 2 в седмица по около 20 %.Растенията ми са 2 корена криптокорина ,валиснерия ,бакопа и доста хигрофила и роголистник който взеха да му окапват листата и мисля да го махам .Грунда ми е от ситен морски пясък около 2-3 см на дъното и фракция 3-5 милиметра от горе с около 2 см.Температурата е 24-26 градуса.На 26.09 пуснах 3 бр обикновен анциструс а на 30.09 3 бр.бета 1 м и 2 ж.От около ден нещо анцистрисите излизат на повърхността и си поемат въздух и пак слизат долу и са някак по неподвижни от преди .На какво може да се дължи това.Гледам да не прехранвам бетите за да няма остатъци ,а за сомовете пускам краставица и зеле попарени и през ден два таблетки на тетра.

rakim

Може би не им достига кислород,бетите нямат проблеми с това но анцитрусите....Сложи помпа за въздух или направи струята на водата от филтъра така,че да пада малко по от високо и да вкарва въздух.
540л Южна Америка

MeTogu

Много вероятно е да имаш проблеми с пх-то и твърдоста на водата.За да опадат листата на роголистника и лимнофилата има нещо нередно.Може да се наложи и да подмениш грунда с речен пясък.Смени 30 % вода и помисли над това.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

bicho1976

baro

Така за грунда знам че трябва да се смени това е моя грешка че не прочетох на време иначе спазих изискванията по стартиране на аквата.Трябва да си купя тестове мислех че ще мина без тях но явно не става.Проблема се прояви вчера и снощи съм сменил водата.Филтъра е с включена аерация защото за 2 дена сложих флейтата и се получи ципа на повърхността.СО2 не подавам.
П.С. Водата за смяна е престояла поне 3 дена и я смесвам с дъждовна 50 на 50.Да не е от това ,така съм правил 3 смени досега.Значи преди седмица е първия път.

MeTogu

Опресни малко водата и може да се пооправят нещата след махането на ципата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

hanuman

Получила се е ципа защото флейтата не е било до повърхноста(преполагам), а за да действа трябва да е на повърхност и тогава със сигурност няма да се получава ципа. А тоя номер с дъждовната вода за какво го правиш *dontknow*. Това с "поемането на въздух" го правят и моите в един от аквариумите(ех вярно рядко го правят но...) и досега не съм имал проблем. Колкото да подвижноста анциструсите по принцип не са много подвижни риби.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

rakim

540л Южна Америка

hanuman

Цитат на: rakim - 11.10.2010 12:00
А не са подвижни?
Под не много подвижни имам предвид, че са слабо активно в сравнение с риби от по-горния слой.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

ico

Не съм съгласен, че са слабо активни. Моите анциструси не се спират, не плуват като рибите в горния слой, но постоянно са в движение по корените и грунда.
Пък за дъждовната вода ме съмнява доста, дали не се вкарват мръсотии от въздуха пък и от самото събиране, съхраняване... Повече опресняване на водата, по-малко краставици и зелении (като знаем и колко вода има в краставиците... сигурно торовете и пестицидите са повече от сухото вещество в тях).
Както казаха колегите струята на филтъра да бие на повърхността на водата. Аз съм обърнал струята от дъното към повърхността и се получава "извор". така и течението в аквариума намаля.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

baro

Значи анциструсите са 3 единия е сравнително по малък спрямо другите 2 и постоянно щъкаше по растенията и камъните и вчера забелязах че нещо не е както трябва не е така подвижен и си поемат въздух от повърхността.Краставиците са домашно производство  :-D .Дъждовната вода прибавям с мисълта че е по мека от тази от чешмата .Но и тя е от една седмица в една пвц туба да се отлага каквото има.За момента нямам ципа след като си пуснах отново аерацията.Друго за което се сещам наскоро имаше доста често спиране на тока за профилактика за около 2 часа.Днес няма да храня като се прибера довечера ще видя какво е положението.Мерси на всички които изказаха мнение.Форума е много полезен.

ico

И за домашнита краставици си трябва тор.  ;-)
А дъждовната вода трябва да е по-мека, но ако я събираш от покрив примерно, то в дъждовната вода ще има толкова прах и мръсотии, че и по-твърда може да стане при подходящи условия. И колко хубави неща абсорбира дъжда от чистия ни въздух...
Преди време един колега беше дал вода за анализ и дъждовната се оказа не толкова чиста. Пък и смесване на води без тестове... Най-добре си карай на чешмяна, да ти е лесно и спокойно. Ако ти се занимава я преварявай, отлага се някаква част варовик...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

baro

Ще послушам съвета ти ,да водата се събира от една тръба на улука.Ще си взема тестове първо за да разбера колко е твърда водата и тогава ще взема мерки ако се наложи да я омекотявам.А ако си наливам гореща вода от бойлера и съответно я оставям 2 дена да си престои няма ли да върши работа. Сетих се за още нещо Ph има ли връзка с твърдоста ,някъде бях чел че има .За твърда вода Ph е по голямо ,така ли е или се лъжа?

Alexfield

Ако улукът е тенекиен и ръждясал...
Ако в улука има гниещи листа...
Ако дъждът е събрал всичкия прах от въздуха...

А бе я не се занимавай да сипваш дъждовна вода в аквариума.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

hanuman

Цитат на: ico - 11.10.2010 12:52
Не съм съгласен, че са слабо активни. Моите анциструси не се спират, не плуват като рибите в горния слой, но постоянно са в движение по корените и грунда.
Ами явно моите са много мързеливи не знам. Аз досега активни анциструси не съм виждал но....
Колкото до дъждованта вода според мен няма смисъл да рискуваш, още повече ако е събрана от улука.

Similar topics (5)

38819

Започната от teleskop

Публикации: 25
Прегледи: 12633

56738

Публикации: 0
Прегледи: 1942

1889

Публикации: 12
Прегледи: 7056

46230