• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 19:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Умря ми хелера

Започната от niki05, 06.10.2010 15:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niki05

Обем на аквариума:45л....

Височина: 60......

Грунд
Дебелина на дъното:4 см...........
Размер на камъчетата:0.5...........

Осветление:2х18...........

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):да...........
Аераторна помпа (с гъба):не...........
Вътршен филтър л/ч:450...........
Външен филтър л/ч:не...........
Система за СО2:май не ...........

Филтрите работят непрекъснато от 20.09.2010

Дата на стартиране на аквариума:20.09.2010...........

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
не..........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:не..........

Вода
Сменям по ....литра (процента) на всеки....дни. Не съм сменяла още
При смяната: Водата е (престояла)/(от чешмата направо). Водата е с температура 26 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 26 градуса.

Храна
Видове храна:на люспи, Италианска в пласмасова кутия с добавка на витамини. Името не съм запомнила
Колко често храните рибките си:2 пъти сутрин и вечер...
За колко време рибките изяждат порциите си:5 мин. май

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:10
Колко % от дъното са бързо растящи:само 1 вид е
Колко плуващи:няма такива..

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 13............
Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):13

Сега малко история. Надявам се да не ви отегча. На 20.09.2010г. купих 45л. аквариум. Китайски с пълно уж обурудване. В магазина ме посъветваха да поставя термометър, нагревател, грунд, керамика на филтъра за развъждане на микроорганизмите. Дадоха ми и препарати за стартиране на аквариум и живи микроорганизми, които поставих след 24 часа. Купих си и растения които засях още със стартирането. Сложих и кичозна керамика / замък/ вътре в аквариума / аквариума е подарък на дъщеря ми която е на 5г./. Детето е добро и изпълнително и не слага и не отваря аквариума без да съм до нея.
Та на 20.09. пуснахме помпата и нагревателя и така до 02.11.. На 02.11.2010г. купихме 2 хелера /мъжки и женски/, 2 молинези / м. и ж./, 2 плати /м. и ж./ и 6 гупи / три м. и три женски/. На 04.11 добавихме и 1 сомче.  На 06.11 мъжкия хелер умря. Водата е чиста, температурата 26 постоянна- не изключваме нагревателя, има растения, но явно има и проблем.
Изчетох много от написаното тук, но незнам защо е умрял. Притеснявам се да не продължат да умират. Още не съм купила нов хелер :'(. Дано тази вечер в къщи да няма много сълзи.
Мисля тази вечер да не ги храним, за да не би да сме ги прехранили.
Някакви други идеи?

deadline78

не се отегчавай понякога дори най добрия акварист има жертви.просто си купи нова рибка и храни равномерно 1 път на ден.те винаги ще намерят кво да хапнат!! дори и да пропуснеш 1 - 2  дни.смело в магазина и ново рибе *privet*
: 06.10.2010г 16:04ч
имате малко рибки,така че 2 пъти месечно сменяйте по 15 литра вода!градусите са горе долу добре 26-28 градуса.препорачвам да смените храната и да минете нещо на тетра гранула а защо не и тетра дискус.и ако са две пурите спрете едната мисля чче за 45 литра аква е много 2 пури.
ако държите на красив аквариум може да добавите за съда и някво коренче от мангрово дърво ,вписва се добре в интириора и може да замести кичиозния замък!мангрови коренчета има  в почти всеки зоо магазин на цена от 7-8-36 лв

tomatomov197

Може би е умряла защото са сложени наведнъж всички риби.   Не слагайте нови рибки преди да се стабилизира аквариума и хранете по веднъж на ден , като храната да изчезва за 2 мин.  Смяната на 10-15 л вода седмично само може да помогне .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hanuman

За една рибка няма да се притесняваш. Температурата е добра. Имаш доста рибки така, че е хубаво поне на 8-10 дена да сменяш по 10-15л вода. А осветлението е никога не е повече добре си е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

niki05

Притеснявам се да не съм вкарала някаква болест в аквариума. Първите риби ги купихме от 1 магазин, но както казах на 04.11 добавихме 1 сомче от друг магазин. За жалост съпруга ми е подържал торбичката със сомчето в аквариума да се климатизира, че беше студено и след това излял сомчето с водата. Чак ме е страх да се прибера в къщи, защото ще е с малката и ако са се натръшкали ще е ужасно.
Да сменя ли сега 10-15л. вода. Дали ще е добре или ще им навредя повече. *dontknow*

Caxapa

Да, може още от днес да започнете с процедурата на смяна на водата НО стига да спазите няколко условия.
1) водата да е с температура на тази в аквариума.
2) препоръчително е да е престояла в отворен съд-туба, кофа поне 24 часа.
3) препоръчително е да направите тест на водата преди смяната и след нея.

Alexfield

И аз смятам, че най-вероятната причина за смъртта на хелера е че от 0 риби изведнъж са се увеличили на 10-12. Полезните бактерии не са били достатъчно, за да разградят отпадъците от рибите. Това често се случва при рязко увеличаване на брояна рибите.
Има и вариант самата риба да не е била читава и да е умряла от стрес.
Препоръчвам нови риби да се купуват чак след седмица.
Смяна на вода: всяка седмица 10 литра - по възможност престояла 24 часа (или повече).
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

BOJO

Цитат на: deadline78 - 06.10.2010 16:26
не се отегчавай понякога дори най добрия акварист има жертви.просто си купи нова рибка и храни равномерно 1 път на ден.те винаги ще намерят кво да хапнат!! дори и да пропуснеш 1 - 2  дни.смело в магазина и ново рибе *privet*
имате малко рибки,така че 2 пъти месечно сменяйте по 15 литра вода!градусите са горе долу добре 26-28 градуса.препорачвам да смените храната и да минете нещо на тетра гранула а защо не и тетра дискус.и ако са две пурите спрете едната мисля чче за 45 литра аква е много 2 пури.
ако държите на красив аквариум може да добавите за съда и някво коренче от мангрово дърво ,вписва се добре в интириора и може да замести кичиозния замък!мангрови коренчета има  в почти всеки зоо магазин на цена от 7-8-36 лв

не съм съгласен :
- 45 л аквариум без рибки и изведнъж 12 рибчета. Аквариума не е стабилизиран. Рибчето може да е умряло по много причини , но една от тях е амоняк. Затова , изчакайте с нови рибчета поне 2 седмици и веднаха смяна на 30 % вода. Може и да не е престояла , достатъчно е само да се избистри от въздушните мехурчета. Водата при този обем се сменя задължително седмично : живородките цапат много и доколкото знам изпражненията са токсични. Това съм го чул, не съм сигурен, но е възможно да е истина .
- хранете по един път на ден по малко само.
- замъка ако е за дете е добре , макар че не ми харесва и на мен. Моя син носи едни камъни, които хич не се вписват, но се радва да си види подаръка в аквариума :)
- за храната си вземете храна за живородки, като гледате срока на годност. Едно пликче струва 1-2 лева.  Не купувайте насипни разфасовки.

niki05

Благодаря за съветите. Днес ще сменя водата, 10-15л., защото за снощи нямах престояла, а и нямам комплект за тест. Ще мина да си купя и помпа за сифонизиране на дъното. Нали ми трябва такава?
Другите риби са добре.
Снощи малката имаше гости и не се сети много бързо за рибата. Само към 8.30 имаше " Мамо къде ми е онази хубавата, голяма, оранжева рибка. Видях даже и сомчето, а нея не.". Забаламосах я че се е скрила, но днес този номер няма да мине.

Zero`Cool

kолежке не се притеснявай смъртни случаи има особено в началото на един аквариум ... т.е. докато не се стабиизира азотния цикъл така че успех за по нататък и според мен не купувай още рибки че още по-зле ще стане изчакай малко може само да купиш същия хелер за да не забележи детето
http://el-inst.eu/ - електроуслуги за района на Пловдив
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffenixbg.org%2FBanner-goliam.jpg&hash=e213dcbcb0444422efcaba8fe2e60796a376c0a5

niki05

Купих нов хелер. Смених водата. За сега нещата са добре.
Купих мангово дърво и добавих още растения. Изглежда приемливо ще го кача утре да го погледнете, че си забравих флашката днес.

deadline78

Браво с мангровото дърво се доближаваш до естествената среда на рибките,винаги сам бил фен на корените и дънерчетата и особенно на тях ако имаш закрепени 2-3 анубиас но за жалост моя анубиас е от ситния но скоро ще си зема от по големите листа.

niki05

Това е аквариумчето. Приемам предложения за разместване или какво още да добавя.

deadline78

12.10.2010 17:51 #13 Last Edit: 12.10.2010 19:09 by Caxapa
ами не е зле но аз докато разглеждах на колеги аквите ти препорачвам валисинерииките да са всички в задния десен ъгъл,просто сортирай  по вид и височина така че най ниските да дойдат най отпред може да добавиш от най ниската криптокорина, към дънерчето прикрепи 2-3 от ситния анубиас,добави само един по разчуопен камък и по него може да захванеш от този мъх дето е на топка.засега добре действаш.ако добавиш и една двойка молинезия велифера ще стане супер.просто залесявай по вид и височина и ще стане 6 аквата

Леко редактиране на поста за да добие смислова яснота.

Никак не е зле.  Aз  разглеждах, на колеги аквите и ти препоръчвам: валиснерийките да са всички в задния десен ъгъл. Просто сортирай  по вид и височина, така че, най-ниските да дойдат най-отпред. Може да добавиш от най-ниската криптокорина. Към дънерчето прикрепи 2-3 от ситния анубиас, добави само един по- разчупен камък и по него можеш да захванеш от този мъх дето е на топка.За сега добре действаш. Ако добавиш и една двойка молинезия велифера ще стане супер. Просто залесявай по вид и височина и ще стане 6 аквата.

tomatomov197

Цитат на: deadline78 - 12.10.2010 17:51
ами не е зле но аз докато разглеждах на колеги аквите ти препорачвам валисинерииките да са всички в задния десен ъгъл,просто сортирай  по вид и височина така че най ниските да дойдат най отпред може да добавиш от най ниската криптокорина, към дънерчето прикрепи 2-3 от ситния анубиас,добави само един по разчуопен камък и по него може да захванеш от този мъх дето е на топка.засега добре действаш.ако добавиш и една двойка молинезия велифера ще стане супер.просто залесявай по вид и височина и ще стане 6 аквата
Това е едно от най-дългите изречения на света  *THUMBS UP*
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Similar topics (5)

4111

Публикации: 2
Прегледи: 3221

19235

Публикации: 19
Прегледи: 9498

41193

Публикации: 8
Прегледи: 3263

22258

Публикации: 2