• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.06.2025 00:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ремонт на машинка за въдица?

Започната от boxy, 23.09.2010 11:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boxy

Здравейте колеги,
имам следния проблем, вчера ходих за риба (за 1-ви път) имам във нас две въдици едната чисто нова седяла с години на терасата, а другата ползвана. Предния ден преди да замина на риболов реших да прегледам въдиците и да се запозная с тях, но се оказа, че имам проблем на новата въдица машинката е развалена. Когато въртя да прибирам месината (влакно) или там както се казва шпулата (мисл, че така му викат) не се движи да навива правилно месината седи си на едно място докато си въртях забелязах, че и самата шпула се върти свободно в двете посоки, хванах я и тя излезе с оста си от машинката?!? Надявам се да сте разбрали какво точно се случва и дали има оправия. По късно ще направя снимки.

blue1914

Колега, дай снимки и повече инфо за макарата и по-конкретно шпулата. Ако е с преден аванс, има вероятност да ти е докрай разхлабен и за това така да става. Ако е със заден аванс, то може шпулата да не е вкарана правилно (малко вероятно). Другия вариант е да има авария по оста на макарата. Дай снимки да видим за кво иде реч и да даваме...акъл.  *DRINK*
БЕЗ БИТКА НЯМА ПОБЕДА!

boxy

Да забравих да кажа, че отпред има една врътка която на където и да я въртя трака като тресчотка и никакъв ефект. Но въпроса по скоро  е защо шпулата не се движи напред назад за да се навива кордата по цялата шпула и защо излиза с оста от механизма? Ще я снимам по късно просто сега съм на работа.

blue1914

Единственото логично обяснение е, че оста се е откачила от червяка. Т.е. макарата е счупена. Дали има начин за ремонт е трудно се каже. Ако е откачена от зегерката, която го държи може и да стане, но ако е счупен червяка или оста, трудна работа. Дано да греша в разсъжденията си. Ама все пак направи снимка довечера да я видим. А звука като тричотка си е нормален, това е звука на аванса :)
БЕЗ БИТКА НЯМА ПОБЕДА!

boxy

ето на тази снимка се вижда как шпулата излиза с оста от механизма.
Снимките са малко кофти, гледам, че има болчета довечера ще я разглобя да видя какво има вътре  :popcorn:

blue1914

Вътре има един червяк, който се върти от зъбно колело, което пък от своя страна се върти от дръжката (манивелката). СПоред мен или ти се е откачила оста или е счупен механизма, който хваща оста. Разглоби и виж дали може да се ремонтира, ако ли не, на боклука.... за 15-20лв ще вземеш нова и готово.
БЕЗ БИТКА НЯМА ПОБЕДА!

vali7447

Здравей, шпулата заедно със винта ли излиза или само тя ?
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

boxy

Отворих машинката и ..... парчета явно водача който я движи напред назад е раздробен незнам поради каква причина :-| отиват в коша :buff:

Асен Евгениев

Цитат на: boxy - 23.09.2010 21:57
Отворих машинката и ..... парчета явно водача който я движи напред назад е раздробен незнам поради каква причина :-| отиват в коша :buff:
Причината е ясна, некачествено изпълнение. Макари на по 30 год. работят без проблем. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (2)

44522

Започната от nevenaskorpi

Публикации: 18
Прегледи: 10883

19583

Публикации: 36
Прегледи: 28388