• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 22:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Малки хелерчета - умират

Започната от ekaro, 03.09.2010 14:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ekaro

Здравейте,

За съжаление трябва да се включа с не особенно приятна тема :(

Пред месец една хелерка ми роди 16 хелерчета. Типът им не е от червените а жълто тяло, с черна опашка и някои от плавниците са червеникави. В началото за около седмица нямаще проблеми. Захраних ги с Тетрамин бейби (TetraMin Baby). Но от тогава до сега едно по едно умират. Преди да умре някое започва да не може да се изкачи нагоре и седи само на дъното. След няколко дни умира.  Четох във форума, че има такъв случай и съветите, които сте дали на колегата. Имаше иде за мехурче, не добро почистване, смяна на вода, ит.н. Това което съм изпълнил и аз е следното: слециално за тях имам едно 5 л. аквариумче - 30д / 15ш / 11ш. Голо дъно. Малка гъбичка с камъче, което работи нон стоп. Сифонирам през 1-2 дни около литър и добавям престояла вода. Рибетата ги храня сутрин и вечер с една пинсетка с количество което те успяват да изядат за кратко. И да падне нещо на дъното имам 2 охлювчета да го унищожът. Поддържам с автоматичен нагревател температура около 25-26 градуса. Има и една 10 сантиметрова лимнофила на повърхността ... колкото да има нещо. Водата е бистра и има характерния мирис на прясна ...

.... и пак продължават да умират. В момента са 6.
... ами това е ... моля помагайте ....

предварително мерси

tetra

ekaro Ще се опитам да Ви дам някои съвети във връзка с умиращите  хелерчета,който може да се вземат като превантивни за подобряване на ситуацичта-тъй като е трудно да се дават диагнози без присъствието на пациента.Добре е когато се сменява водата на новородените да се долива от общият аквариум.Захранването на новородените трябва да е с жива храна-единственно тя ни гарантира най-големи шансове.Всички
останали храни се подават авариино и кратковременно.До колкото разбрах всичко друго е наред.Успех.

ekaro

Цитат на: tetra - 03.09.2010 22:51
ekaro Ще се опитам да Ви дам някои съвети във връзка с умиращите  хелерчета,който може да се вземат като превантивни за подобряване на ситуацичта-тъй като е трудно да се дават диагнози без присъствието на пациента.Добре е когато се сменява водата на новородените да се долива от общият аквариум.Захранването на новородените трябва да е с жива храна-единственно тя ни гарантира най-големи шансове.Всички
останали храни се подават авариино и кратковременно.До колкото разбрах всичко друго е наред.Успех.

Тетра, благодаря за отговора.

Притеснява ме доливането с вода от общия аквариум. Нали идеята да се долива прясна ( преседяла ) вода е с цел да се разреди / обмени старата в аквариума. Ако добавя стара от общия а не 10% - 20% прясна какво печеля?

Асен Евгениев

На моите хелерчета им доливам вода от чешмата, престояла един ден. Никога не съм ги захранвал
с жива храна, жертви - 0. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

avrora

бременна ли е хелерката ми