• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.08.2025 09:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasso

Ако можеш сложи още малко грунд и сложи повече растения. Мидата ако ти харесва я дръж, но не се връзва според мен. То пък, нямаш лампа... Ако искаш прегледай основните теми и направи както трябва аквариума, за да не го мислиш после...

tonro

Утре трябва да се погрижа за  капака и да взема смукател и ще видя и за растения  *THUMBS UP*

Ивайло Гиздов

За тези растения трябва и осветление. :-)

Bolta

Цитат на: bolta - 17.08.2010 01:07
... Ако си много нетърпелив за рибоците ...изчакай поне седмица ( макар , че трябват 2-3 седмици )...
Цитат на: vasso - 17.08.2010 02:10
...И след седмица може да слагаш ...
... ако имаш някой приятел с  аквариум - да вземеш от него аквариумна вода ...
... и си използвал филтър или вода от друг аквариум.
Цитат на: bolta - 17.08.2010 01:36
...Доста хора си гледат рибите без стъклени капаци - те се слагат заради по-малкото изпарение на вода и заради предотвратяването на изскочила от акватиума рибка...
...Хубаво е да има капак...
..Стартирай го - нареди му грунда , напълни го с вода, посади някое растение , пусни филтъра да работи непрекъснато (в твоя случай гъбата с помпичката), вземи си и лампа , която в първите дни да не свети повече от 3-4 часа ...
...стига да е добре направен стартът.
vasso можеше да обясниш на колегата защо е хубаво да има капак и кой старт е добре направен  *privet*
Цитат на: bolta - 17.08.2010 01:36
За чистене на дъното можеш да използваш някакъв обикновен маркуч (потапяш единият край в аквариума , а от другия засмукваш - ама внимавай само да не засмучеш и вода и го насочваш към кофата).
... Може да напълниш маркуча с вода, потапяш го и започваш да чистиш дъното, няма смисъл да смучеш от него.
*thanks *THUMBS UP* *DRINK*

tonro

Всичко е готово  направих капака  *DRINK*
А през  колко време трябва да сменям 1/3 от водата  през ден или  *dontknow*

vasso

Bolta, проблем виждаш ли някъде? Просто леко се дублират мненията. Иначе, главно се изказах заради специфичността на всеки аквариум и това, че не може да се обляга на някакъв период, определен като норма- няма такъв. Понякога и 2 седмици не стигат, понякога може и след 5 дни да се пускат рибите.

Bolta

Цитат на: tonro - 17.08.2010 16:02
Всичко е готово  направих капака  *DRINK*
А през  колко време трябва да сменям 1/3 от водата  през ден или  *dontknow*
Колега tonro , ето няколко статии , които ако не си прочел - ти препоръчвам да прегледаш :
Стартиране на сладководен аквариум.
Стартиране на сладководен аквариум: записките на един начинаещ !
Каква техника ми е необходима.   
Грунд и камъни в аквариума.
Колко рибки мога да гледам в ... литра аквариум.
Как да опазим рибките си живи, здрави, щастливи и красиви?
Смяна на водата.
Тук , ще намериш отговор на почти всичките ти въпроси .
П.П. И не ти ли прави впечатление , че почти всеки твой пост е редактиран от модератор . Не можеш ли да се постараеш малко повече в правилното изписване на думите и поставянето на препинателни знаци .

tonro

Caxapa

Колега Тороно!  Това е така нареченият смукател. Аз лично ползвам друг но съм купил такъв какъвто се предлага по нашите магазини във Виена.  Твоят също върши работа и много от колегите в България използват същия вид. Водата се сменя1/3  на седмица и се изсмуква "детрита"- акитата на рибите със смяната на водата.Лично за го правя всяка ьедмица понеже имам малко повече риби на брой в аквариумите си. Значи-храня повече и рибите цапат повече. В един от аквариумите изсмуквам мръсотията  на всеки 2 седмици. Там имам около 7-8 рибки на 60 литров аквариум и ги храня оскъдно, което значи, че цапат по-малко. Около корените на растенията не завирам фунията за да не повредя корените и внимавам.  Но като цяло е нужно да прочетеш темите които колегата БОЛТА ти е маркирал със синьо за да добиеш добра представа за живота и цикъла на аквариума който искаш да създадеш. Ако спазваш тези нормативи ще се радваш на красив и добре потдържан аквариум със здрави рибки. Успехи!

Лора

Приканвам, всеки който мисли, че може да помогне с нещо на някого да го направи. Четете хубаво постовете преди вас и допълвайте без да повтаряте, за да няма такива дразги като колегите bolta и vasso.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

tonro

Хора става  ли да  сложа рибите в новия аквариум , до сега са минали  4 дена  утре  ще мога ли да  ги преместя в новоя

ico

Мести ги, то така или иначе в стария ти аквариум няма нищо освен вода. Премести и филтриращата гъба, да работи паралелно с новия фитър (ако има такъв де). В новия аквариум нали сложи от водата на стария, когато го пълни преди 4 дни?  Ако не си го направил, го направи сега и 1-2 рибки може да пуснеш за няколко дни, преди да прехвърлиш всички.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tonro

Еми в големия съм купилл също гъба даже е малко по голяма , а водата е престояла  некаде около 2 дена и я сложих и нагласих аквариума  сега сме  четвърък , не требе ли да минат поне 5 дена  *UNKNOWN*. А ребите са ми 5 на  броия а  2 ще оставя щото  са бременни а дугите 3  може да ги сложа  става  ли  :-) :-) :-)

ico

Сложи тогава няколко литра вода от стария аквариум, да върви филтъра няколко дни и тогава прехвърляй риби...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tonro

Similar topics (5)

5747

Публикации: 13
Прегледи: 7442

32275

Публикации: 3
Прегледи: 4194

43122

Публикации: 17
Прегледи: 7693