• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 17:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Риба дракон нападна румънските плажове.

Започната от kamaro, 03.08.2010 01:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasso

Ходил съм преди доста години там. Според мен ги няма по населените територии, по-скоро в някакви странични плажове може да се мернат. Иначе в Шкорпиловци има доста неприятна внезапна дълбочина веднага след като се влезе, после става пак плитко. :-)

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Alexfield

Като малък много ловях риба на кейовете на Златни пясъци. Хващаха се 4 вида риби: Сафрид, Попче, Морско куче и Морски дракон.
Наличието на Морски дракон в Черно море не е новина. Винаги ги е имало и ще ги има. И медузи има, и щипалки има, но нищо смъртоносно.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

ico

Търси се материал за новинарските блокове.
То не бяха нашествия от комари, сякаш преди не сме виждали. На времето какви комари имаше...  :-D Тая година не съм включил още изпарителя.
Че жаби, та валяли, та опити правили, бабите уплашени...  :-D Заливат с идиотщини простия народ.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Лора

Цитат на: ico - 04.08.2010 14:00
Търси се материал за новинарските блокове.
То не бяха нашествия от комари, сякаш преди не сме виждали. На времето какви комари имаше...  :-D Тая година не съм включил още изпарителя.
Че жаби, та валяли, та опити правили, бабите уплашени...  :-D Заливат с идиотщини простия народ.

А, ти майтап си мислиш за комарите. Ела да видиш, как са ни изяли. След 18.00ч неможеш да излезеш навън. През деня жега, решиш да се разхладиш и се натъкваш на друга напаст, комарите. А от Румъния какви мутанти дойдоха, не е истина. Онзи ден снимах един, който беше цял сантиметър... Ще извадя снимката и ще я кача. За съжаление неможах да го утрепя и да го снимам в/у линийка да видите наистина размера му.

Снимката не е много добра, опитах се да поизсветля комара за да се види.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi35.tinypic.com%2Fs64ubc.jpg&hash=8fb1012e1719b42ec4277846f83c9a4b134b4c8c
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

ico

А преди нямаше ли комари? Съмнявам се... От Свиленград съм и там е осеяно с отводнителни канали по нивите покрай р.Марица. На облаци се движат и може да полудее човек, ако замръкне на открито. Но преди години имаше много повече комари. След деветдесета година като позатвориха заводите, които тровиха водата и дребната риба се възстанови, комарите са осезаемо по-малко.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Joro Vn

Дракона, както и скорпида, са риби, който не са типични за плитките води, особено на плажовете. Доколкото имам достоверна информация, в Румъния към момента има т.н. цъфтеж на водата. Това е прекомерно размножаване на планктон в резултат на подходящи условия- топла вода и наличие на храна /органични и др. замърсявания на водата/. Количеството планктон изчерпва кислорода от водата и тогава всичко живо умира, ако не успява да се "изтегли от бойното поле". Това важи най- вече за дънните риби. По нашето Черноморие до преди няколко години редовно се наблюдаваше летен цъфтеж на морето. Във Варна и около нея е имало случаи, когато куцо и сакато с кофи е събирало полумъртва риба, изхвърлена на брега. Предполагам, че цъфтежа на водата в Румъния е принудило рибата да се изтегли към брега, в това число и дракона.
    А колкото до Шкорпиловци, там си е място, което от край време се слави с дракона. Но ... при риболов, естествено, на плажа не би трябвало да присъстват. Колкото  пъти съм ловил от "естакадата", винаги се е закачал дракон. Миналото лято един мургав събрат ги изкара няколко наведнъж на дънен монтаж, и докато някой го "светне" за какво иде реч, човека вече беше почнал да ги откача поред. Разбира се, имаше съболезнования после от наша страна, ама да си е бил в час, и да пита навреме.  :-) Рибарите там, като вадят мрежа в лодките, имат дървена бухалка, с която ги ... в борда, докато мрежата минава през него. На моменти съм слушал почти мелодично потропване.  ;-)

Rendaka

Цитат на: Peakone - 03.08.2010 05:03
Най-много да си удължиш отпуска с 2-3 дена болнични :-P
Не съм на почивка, а по работа, но успях да се домогна до плажа и му отделих няколко часа, както й на екстрите който предлага от женски пол и решили да свалят колкото се може повече дрехи от себе си , но това е друга тема. В крайна сметка нищо не ме ужили.

За напастта от комари смея да твърдя , че я има в североизточна България - Русе, Варна, достоверност за което представят краката ми които са сменили цвета си от кафеникав в червен. Докато си бях в Пловдив да ме ухапят два три комара на вечер, естествено съжалили за наглостта си, но тук е някакъв ужас и действат в комбина - единият те залъгва, докато останалите се радват на шведската маса, в крайна смтка млякото си е мляко , ама сиренето е с пари, не са ли ги учили, като малки гадовете....Твърде вероятно е общината да не отделя средства за борба с насекомите и да не пръскат отрови за комари, жътварки и пр., докато в моя роден край това се прави, ако не всяка вечер, то през вечер и популацията им значително налмалява, а това колко е добре за природния цикъл - не ме интересува, нали на мен ми е добре :)

Поздрави!!!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

Асен Евгениев

Пръскаха, ама те са устойчиви гадовете. icon_axe
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

24601

Започната от filio

Публикации: 299
Прегледи: 126249

16894

Започната от danchi

Публикации: 14
Прегледи: 6853

6344

Публикации: 15