• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.05.2024 22:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво е това?

Започната от Hristo Stoyanov, 15.08.2009 00:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hanuman

Колеги освен за дезинфекция има и лампи които се използват за осветление и излъчват в УВ спектъра.
Това иска да каже колегата според мен. Между другото аз съм за използването на УВ лампи за дезинфекция защото решават много повече проблеми отколкото създават в това съм се убедил.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

botan

Цитат на: NikolaV - 16.04.2010 15:03
Добре... Това Ви повярвах, че е вредно, поръчах Джойс дхус и вече е само скелет ;)

Са други две гадини:


Дебело е около 3-4 мм.
Това са бриозои. Малки, неподвижни колониални организми. Не са опасни.
А безгръбачното от първия пост може да е твърд корал. Огледай му хубаво основата преди да го махнеш и/или виж дали се движи насам натам по камъните. Ок сега видях че си го убил. Щом е останал скелет, честито, уби си първия твърд корал.

NikolaV

Мда... Благодаря! :)
Е, вече няма да бързам толкова...

botan

Цитат на: NikolaV - 14.07.2010 10:00
Мда... Благодаря! :)
Е, вече няма да бързам толкова...
Най-доброто което можеш да направиш!  *THUMBS UP*
Също така бих те посъветвал да слушаш другите но да вярваш само на себе си. Морските аквариуми са с особен характер всеки е различен и всеки иска различна техника и грижи.
А относно УВ-то и планктона....да убива го, но също и скимера го убива, така че....

ludiqdoctor

Ботан без да иска тръгна в много правилна посока. С риск да остана почти неразбран ще се опитам да обясня как точно и на български работи скимера, връзката с УВ лампата, през която протича водата, и сами ще си дадете отговорите.
Скимера избива така наречените "частици" с определена големина които са "разтворени" във водата. Поне така си го обясняват повечето хора (грешки при превод ли... и аз не знам). До тук добре, ама не е баш така. Скимера избива от водата молекули на биохимични съединения които са междинни продукти от обмяната било на въглехидрати, мазнини или протеини. Ето тук идва голямото ми несъгласие с това скимерите да се наричат "протеин скимери". Какво означава това? Че избиват само протеин? Пълни глупости! Ако ви се занимава с опитни постановки а съм се занимавал достатъчно много с подобни експерименти, ще видите че един изолиран скимер, който работи на байпас в солена вода, ако му се налее малко кола или сметана за кафе полудява да хвърля пяна. Не мисля че основната съставка и на двете е протеина. Съгласихте се нали. Така. Да се върнема на големината на молекулата. Скимера не може да избие нитрат, нитрит, фосфат или каквото още се сетите което е с прекалено ниска молекулна маса или е стигнало етап на неорганично съединение. Ще използвам за най-лесно протеина като пример: протеина е изграден от полипептидни вериги. Има първична, вторична, третична и четвъртична структура на протеина. Скимера избива молекула която е с големината на толкова дълга полипептидна верига на която могат да действат оксигениращите свойства на атмосферния въздух ( не говоря за скимери работещи с озон!). Ролята на УВ лъчите в случая се свеждат до това че УВ лъча действа по фотохимичен начин на по-големите белтъчни молекули като ги накъсва на по-малки и удобни за скимера. Всички тези проблеми с кафенясването на дъно и камъни под всякакви форми се дължат на развитието на организми които успяват да се хранят с тези високомолекулни "разтворени" съединения във водата, които са неусвоими за коралите. Ако все още не ми вярвате, сравнете количеството на пяната от скимера без и със
УВ лампа. За да звучи още по убедително резултата, направете тестове за органично замърсяване на водата с тест на Салиферт. А най-голямото доказателсвтво че УВ-то действа в положителна насока е че никога, ама никога не съм виждал аквариум който е УВ и да има проблеми с кафявото (поне от тези които аз съм консултирал лично). Относно убиването на планктона и полезните бактерии не мисля да го коментирам щото е нелепо да се твърди че с подходящо подбрано УВ може да се убият полезните неща. Лъча не може премине през клетъчната стена за това време през което водата преминава през Ув лампата. Ако се получи пренасищане на водата с озон, който контактува пряка с клетката - тогава съм съгласен.
Надявам се че съм бил полезен и поне малко да си е заслужавало писането на тоя ферман.
: 14.07.2010г 22:10ч
П. С. Това имах предвид като казвах че само с ядене не става - треа и акъл. Нещо станало и се почва едно тюхкане и "разсъждаване на празно".  За процесите които протичат в нашите аквариуми не е достатъчно това че ги виждаме - трябва да си ги обясняваме на по-сериозно химично и физично ниво, за да се разбира точно какво става. Не го ли правите това, се получава едно безкрайно лутане от простотия на простотия, всеки дава акъл, ма пробвал не пробвал давай... и накрая....Та така.
Забравих да кажа, щото има хора, които си мислят че съм тук само за да се заяждам затова предварително да уточня: на никой не съм отказал съвет (има много такива сред вас). Поздрави на Летния и Ноби!  Те поне горе долу ме знаят колко мога. Ама да почваме да си обясняваме нещата от А, Б... не може. Предварителната информационна подготовка е гаранция за намаляване количеството на грешките и безцелното хвърляне на средства.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

MeTogu

Полезна информация.Аз лично благодаря.Толкова много неща ми се изясниха за аквариумите в които има кафяво (щото в моя нямам и не ползвам УВ и скимер като се сетя) и да знам какво да им казвам на хората поне къде им е проблема.
В смисъл че не умаловажавам ролята на тези уреди,но като гледам колко донбе е всичко при мен скоро няма да вземам.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ludiqdoctor

Мето, хората питат - аз обяснявам. На никой не си налагам мнението.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Coral Master

Интересно!
ludiqdoctor, благодаря за изчерпателния отговор!

Ама аз нали си падам експериментатор, та не мога да не пробвам ... но понеже химията не ми е силната страна, ще дам статийката ти на жена ми, която е доктор по органична химия. Тя ще ми даде насоки (надявам се) как да направя смислени опити и в крайна сметка ако мога да подобря работата на двата ми скимера в съмпа.
Ако имам нещо интересно, ще пиша.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

tishovsx

Според мен по добрия избор е добавяне на озон в скимера от колкото УВ лампа, пак казвам Доктора има своята теза и аз се съгласявам с нея.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

ludiqdoctor

Пускането директно на озон в скимера не е изобщо удачно решение за аквариуми, които са в стаята в която живеем. Не че не върши работа (спорно е дали е по-добра, аз лично не мисля). А отделнни стаи да се правят в БГ за морските аквариуми....хората нямат 5 лв да се усмихнат...Какво става с излитащия от скимера озон във въздуха - дишаш го, повишени концентрации - проблеми със белите дробове, световъртежи да не продължавам. Корал мастъра, жена ти доктор по органична химия - ми използвай потенцилите с които разполагаш де!
Ае поздрави на всички.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

N.Nobs

Цитат на: tishovsx - 15.07.2010 00:08
..., пак казвам Доктора има своята теза и аз се съгласявам с нея.

A аз не, но ще се разпростреме над темата след ден, два.Само ще вметна че със УВ лампа няма как да повлияеш на кремъчните водорастли защото няма как да премахнеш силикатите с нея.Нито има как да повлияеш със нея на принципа на работа на скимера.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

ludiqdoctor

На принципа НЕ, но на качеството на работа - ДА
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

torsade

ЦитатОтносно убиването на планктона и полезните бактерии не мисля да го коментирам щото е нелепо да се твърди че с подходящо подбрано УВ може да се убият полезните неща. Лъча не може премине през клетъчната стена за това време през което водата преминава през Ув лампата.
Принципно ако скоростта на водния поток в лампата е по-висока от скоростта на светлината, вероятно лъчът няма да премине през клетъчната стена...
Иначе идеята за постигане на подходящи фрагменти от УВ-то, които после да се отделят от скимера, може и да е вярна.
Охлювът не ни е враг!

hanuman

Цитат на: torsade - 15.07.2010 17:23
Принципно ако скоростта на водния поток в лампата е по-висока от скоростта на светлината, вероятно лъчът няма да премине през клетъчната стена...
Колега ти чуваш ли се какво приказваш. Как скороста на водата ще е по-бърза от светлината. *ROFL*
Искаш да кажеш може би, че ако времето за контакт със светлината на клетката е по-малко то съответно тя няма да бъде увредена.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

N.Nobs

Цитат на: ludiqdoctor - 15.07.2010 11:05
На принципа НЕ, но на качеството на работа - ДА

Същото се постига със малко по-голям скимер и без УВ.
Казваш че си по опитните постановки.Дай да си представиме следната - 2 отделни съда със "стерилна" солена вода, и в двата работят еднакви скимери(хубави).Единя е със УВ лампа, другия без.Сипваш и във двете по една бутилка кола, според тебе ще има ли разлика в количеството отделена пяна?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Similar topics (3)

51378

Започната от big_head


Публикации: 4
Прегледи: 3555

35943

Публикации: 0
Прегледи: 3321