• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 14:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

ЮАР 2010

Започната от Raven, 06.06.2010 15:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Асен Евгениев

Пак се оляхте. Става въпрос за фрапиращи случаи, които са максимум 2-3 на мач и които
могат да променят изхода на двубоя / и спечелването на купата дори/. Не става въпрос
съдията да тича до страничната линия и да гледа повторения. Делегати на съответната
футболна централа стоят в апаратната и казват в слушалката на съдията: "голът беше
от засада" или "топката влезе на половин метър зад голлинията". Зрителите на стадиона
и пред телевизорите въобще няма да разберат за намесата им. Във футбола има правила,
които трябва да се спазват, иначе няма да е футбол. И не ми казвайте, че е нормално
да загубя финала на световното заради нередовен гол примерно, и да чакам 5, 10, или
40 години съдбата, съдията или "божията ръка" да ме компенсират на някое друго световно.
Как ли пък не!
:buff:
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Luton

Подкрепям колегата akapulako,
винаги е супер зле, когато някой друг решава изхода на мача
пък било то и без да иска!
Началниците във футбола имат необходимите ресурси за да подобрят това нещо!

Balkandjiev

Абе и аз съм съгласен ама как ще препечелват някой страничен лев Евро футбол ще фалира. Защо си мислите, че някой не се е сетил за тези вариянти, просто не изнасят на някого.!?

ceco

13.07.2010 14:23 #213 Last Edit: 14.07.2010 01:28 by ceco
Цитат на: akapulko - 13.07.2010 02:10
Пак се оляхте. Става въпрос за фрапиращи случаи, които са максимум 2-3 на мач и които
могат да променят изхода на двубоя / и спечелването на купата дори/. Не става въпрос
съдията да тича до страничната линия и да гледа повторения. Делегати на съответната
футболна централа стоят в апаратната и казват в слушалката на съдията: "голът беше
от засада" или "топката влезе на половин метър зад голлинията". Зрителите на стадиона
и пред телевизорите въобще няма да разберат за намесата им. Във футбола има правила,
които трябва да се спазват, иначе няма да е футбол. И не ми казвайте, че е нормално
да загубя финала на световното заради нередовен гол примерно, и да чакам 5, 10, или
40 години съдбата, съдията или "божията ръка" да ме компенсират на някое друго световно.
Как ли пък не!
:buff:
А бе Асене, що не вземеш вместо футбол да гледаш театър или опера *STOP*
Ако стане така, нали няма да има повод да псуваме. Тогава защо да гледаме футбол? Друго си е да кажеш видя ли го този п........ каква дузпа не даде ?
Ами Сашо Диков какво да прави ? Да стане филмов критик?! Сещаш ли се колко ще е досадно. Ще дава някой филм разбит на кадри и само ще има ''Асене я пак върни кадъра с колата, че не видях номера''.
Виж, че и тези допълнителните съдии в шампионската лига не са от особена полза. Проблема е, че трябва да се вземе решение и то веднага. Ако някой, нъкъде гледа и съобщава на съдията пак не става. Самият съдия носи отговорност и трябва да е убеден в решението си. А пък и футболистите по 20-30 пъти на мач ще напускат терена и ще ходят да псуват и блъскат тези в стаята.
Сещащ ли се, че примерно Кривия все ще си е по стълбите, а човека е на възраст.
Та както казах в началото или откажи футбола, или пий повече по време на мач.

Асен Евгениев

Рано или късно техниката ще навлезе, неизбежно е. Вече има принципно съгласие на
дебелаците от ФИФА за чип в топката, да се знае кога е преминала голлинията.
И с какво това ще навреди на футбола, че толкова сте се разпискали срещу навлизането на
техниката? Още две - три такива технически нововъведения и ще се реши въпроса
с най-фрапиращите случаи. Истината е, че на някои не им изнася, но това не означава,
че трябва да ги търпим вечно.

Peakone

Да се сложи чип в топката няма да помогне с кой знае какво. Такива спорни ситуации стават доста рядко. В конкретния случай, като колега напълно оправдавам съдията, като знам колко бързо се развива всичко и именно, че са световни финали той няма да рискува да отсъди нещо, в което не е убеден. А колегата на тъч линията може да е нямал видимост от футболисти или гредата.

Това, което е по-проблемно е засадата и винаги е била. Там техника просто няма как да се използва. Ползването на повторения е абсурд. ФИФА в годините променят правилата така, че да не са бави играта и да е по-бърза и динамична (пример е промяната на засадата като на една линия вече не се счита за нарушение).

Погледнете една статистика колко колометра бяга средно на мач главния съдия. Не е никак малко нали? Е ще ви кажа, че физическата умора от избяганото растояние е нищо в сравнение с психическото натоварване.

Вие гледате 15 повторения от 15 различни камери, забавен кадър и т.н. за да видите някакво тънко положение и се хващате за 20см, но не мислите, че хората на терена очите им трябва да са отворени на 10 и трябва да виждат неща и да вземат решения за части от секундата.
А колко пъти от различните камери виждате различни неща? В смисъл, че от едната камера не се вижда нарушение, а от другата 100%-ово. Замисляли ли сте се, че е същото и на терена?

wwladoo

Колега,съгласен съм с теб за някои неща,че при съдията психическото напрежение е голямо, и то на финал на световно, да не говорим и за части от секундата трябва да види и прецени!!Съгласен съм за това ,че случаите с топката преминала, или не, гол линията са по редки от спорните ситуации със засадите,но нищо ,нека чипа да сложат, ако желаят господата сега,защото е фатално и решава мачове!!А пък всичко еволюира,и ако искат въпросните или други господа след тях(ако имат огромното желание,играта да е честна) по- късно постепенно всичко ще се изчиства във времето(ама само ако имат ОГРОМНОТО ЖЕЛАНИЕ, а не комерсализация и издути джобове)Няма невъзможни неща,играта футбол е измислена от хората,правилата също--колко пъти са ги сменяли през годините,да не давам  примери имало е неудачи ,имало е и хубави неща в правилата и евоюлира нали,иска желание и всичко става,може да не е изведнъж със магическа пръчка но става!!!Така че няма НЕ МОЖЕ,има НЕ ИСКАМ,и да се направи така,че да не се отнема от красотата на футбола и да има повече честност,никой не говори за 100 проц.--това е утопия,това го няма никъде,но в рамките на нормалното,с цел фрапантните случаи да се ограничат до минимум!!!Процеса ще бъде много бавен може би но и това е нещо ........  ;-) :-) *DRINK* Просто да се вижда,че нещо се прави ,след фрапиращите случаи,взимат се мерки,пробва се.... пък току виж нещо проработило в дадената ситуация ....какво значи при засадата не става,става с техника до там гл. съдия да е единствено отговорен и то не от сигнал от страничният съдия или човек пред монитор(специално за засадата) -ХАХАХА( недейте така,бе момчета, не се излагайте млади сте,има къде по съвременни техники ) , а от техника-в смисъл субективният фактор сведен до минимум, а той да преценя даденият играч в засада влияе ли на ситуациата или не,но иска време много време и хора ангажирани да го измислят като хората и внедрят !! Поне аз така си мисля !!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Peakone

Нека сложат чипове, нямам нищо против. Но да се гледат повторения или някой, който гледа на монитор да казва на съдията има ли нарушение или не е просто абсурд. Както казах ФИФА променя правилата с цел играта да не се накъсва толкова много, да е по-динамична и атрактивна за феновете, а за 2рото... ми то по- добре направо да няма съдия и да се отсъжда според видяното на монитора...

Още повече се прави от мухата слон. С изключение на тези 2-3 ситуации съдийството беше ОК. А специално за финала мога да кажа, че Уеб се справи добре и не повлия на крайния резултат.

stanilabg

Цитат на: Peakone - 14.07.2010 06:03
Но да се гледат повторения или някой, който гледа на монитор да казва на съдията има ли нарушение или не е просто абсурд.

В 21-и век? Задължително. В хокея как е? И там са се дърпали, ама го внедриха. ;-)
Аз съм на мнение, че двата странични съдии трябва да отпаднат. Две релси с високоскоростни камери ги заменят без много мислене. Вместо да БЯГАТ толкова много километри, без да се НАТОВАРВАТ психически, ще си стоят в някоя стаичка, ще гледат по монитори (пиейки кафенце) и ще подават информация на главния съдия.
Нямало да има тръпка...Тръпка ли е, 20 000 души (примерно) да дадат по 100? за билет и да им прецакат отбора? Солидна тръпка. ;-)
То и по кръстовищата е нямало камери да те снимат как минаваш на червено, ама вече е реалност. Колко ли полицаи са псували, изпускайки възможността  да ти вземат "глоба" на място, дори това да им е струвало МНОООГО усилие и психическо натоварване от разправията с наглите шофьори, дали са минали на червено или не. ;-)

Асен Евгениев

Те и в тениса се дърпаха, ама внедриха орловото око, защото на хората /и състезателите/ им писна
от човешки грешки. Все пак нашите очи не са толкова съвършени, а топката лети с огромна
скорост. Никой не обвинява съдиите, в повечето случаи те просто няма как да видят ситуацията.

wwladoo

Стига да искат ,,големите,,от ФИФА и УЕФА,и тем подобни закостенели организации-всичко може!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Миряна

Тениса е малко по-различен спорт и там почти няма зависими съдии, защото орловото око е на линия, а и там почти няма спорни моменти.
Един представител на ФИФА каза, че без съдия няма да е истински футбол, но естествено ако сложат орлово око, така някой няма да може да прави далавери, то затова и не слагат. Та този човек каза, че тази тема била дискутирана много пъти, ама дума да не става за компютърно следене.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Fcsyrovhmb%2F538237_3797678353034_21052137_n.jpg&hash=7f354611765e38613a09ec04546b6d458529bb4a

Peakone

Грешките в тениса са основно при прекосяване на линията, докато във футбола това не е толкова голям проблем, но все пак може да се направи чип в топката, който да дава сигнал, дали с вибрираща лента на ръката на съдията или друг сигнал.

Друг вид технология във футбола, в този му вид невиждам как може да се въведе. Например видео наблюдение и отсъждания от разтояние както се спомена... за да имаш добра видимост върху игровата обстановка камерата трябва да снима от високо. Като снима от високо се губи добрата видимост при единоборствата (подбутвания, подръпвания и всякакви такива), тук не става въпрос само за някаква линия, не случайно има правило определящо начина по-който съдията трябва да се движи по терена, за да има добра позиция към игровата обстановка. Ами зрителната измама, за която споменах в предишен пост? Става атака, вкарват гол, но чакаме да се изгледат всички възможни ъгли да сме сигурни, че няма нарушение?  *CRAZY*

Дори и да могат да измислят някакви варианти с технологии идва въпроса с финансите, които ще са нужни, защото няма как ръководеното на футболни срещи в държавните първенства да са едни, а на футболни финали и други международни първенства да са различни. Всички тези разходи ще паднат не само върху футболните федерации, но и върху клубните отбори... и какво става в бедни първенства като нашето дето нямаме 1 стадион(всъщност вече има 1 - Ловеч), че и скоро националите даже няма да има къде да играят (стадиона в ловеч с невероятния му капацитет определено не става).

Въвеждането на технологии няма да запази футбола в този му вид. Дали ще го направи по-добър? Аз лично се съмнявам. Ако не е съдията, "тъпия компютър" ще ни е виновен.

Че във футбола има далавери е така... най-мръсния спорт е, защото се въртят най-много пари, но това не е от сега.
За мен важното е да ми носи емоция, далаверите нека да си вървят... далавери засягащи бъдещето ни се разиграват постоянно, но тези във футбола са ни жизненоважни...

wwladoo

Колега далавери винаги е имало и ще има,но да не са фрапиращи--а колкото до тъпият компютър,наполовината си на моите години,аз да ти казвам,че ако не беше тук той,нямаше да го има тоя прекрасен форум и тая информация,звучи ........А това е най- малкото,което е и прекрасно-знаеш ли на времето как сме търсили инфо и книжлета и сме се опитвали да крадем занаят от майсторите, а те криеха и не казваха нищо!!!Колкото и някои хора да не искат,технолотиите си навлизат не само в спорта,макар и в старите неща да има романтика и шоу повече от сухото отсъждане но живота си върви напред!!! А колкото до стадиона не е един--аз съм обиден---В Бургас има още един и той беше преди този в Ловеч и е с по голям капацитет!!!Ще изникнат и още стига да има ентусиасти,а ще има бъди сигурен!!!! ;-) *DRINK*

Peakone

Мисълта за компютъра ми беше, че все нещо/някой ще ни е крив, нали все пак сме специалисти във всички области.

Дам пропуснах го стадиона в Бургас, извинявам се за което.

Similar topics (5)

26635

Публикации: 20
Прегледи: 10415

21886

Започната от stenli

Публикации: 2
Прегледи: 1681

25479

Публикации: 5
Прегледи: 4436

25812