• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 21:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

скалар-побойник

Започната от vertigo_26, 07.07.2010 21:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasso

Хах, знаех си, че ще започнеш да говориш как няма злоба, даже мислех да напиша да не си правиш труда, ама то се усеща. Естествено, не пречи да не съм прав понякога, НО е редно всяка тема да си е за нея си. Иначе е злепоставяне, без доказателство ( от което има нужда, защото ходи доказвай, че нямаш сестра :-D).

ico

Цитат на: vasso - 10.07.2010 23:31
Хах, знаех си, че ще започнеш да говориш как няма злоба, даже мислех да напиша да не си правиш труда, ама то се усеща.
Щом ти харесва тоя филм...  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

morriddin

*offtopic ico, vasso, пийте по едно и не се карайте бе, хора - колегата сигурно не иска да я чете вече тая тема... :-D Дето се вика: Вземете си по два чифта скаларии, единия да ги сменя, другия да ги прави каквото ще...
Накрая спретнете една отделна темичка по случая, и...готово! :-)
Сега на въпроса:
Аз от три години си гледам два чифта големи скаларии в 180л. аквариум - битки не видях, като изключим тези, докато си установиха територия. След това, имаше просто заплахи, но никога "бой"! Хвърлят си хайвер редовно, бранят го доколкото могат, но нищо повече - като го хапнат другите рибки, всичко се нормализира. Като купих обаче още 4 да подновя линията, историята придоби злокобен характер: Големите се опитаха да претрепят малките...
Наложи се спешна евакуация на дребосъците в друг аквариум! След няколко дни адаптация, почнаха битки и при тях...(за около два дни)! *CRAZY* Аквариума беше добър за размерите им, но битките не престанаха, докато от яд не ги върнах при "батковците"! Там ги подложих на мъчения точно 3 часа, върнах ги в тяхната си локва - 94л., и им пуснах за "приятелчета" чифт дърти златни трихогастри! Всичко се укроти! Няма кавга, няма агресия!
Та, думата ми ми беше - оставете рибките да си установят йерархия - не е жестоко - в природата все така се получава, та затова е онуй нещо "естествения подбор", ако го нямаше, щяхме да гледаме само каракуди в аквариумите си!
Успехи от мен! *THUMBS UP*

vasso

Така е, подобно поведение съм наблюдавал и при мен. Затова казах, че няма нужда да се притеснява колегата толкова, то пък излезе, че давам грешни съвети ит.н. Иначе наистина стана много спамът и се извинявам за което. *privet*

elblanko

Цитат на: morriddin - 11.07.2010 02:31
Та, думата ми ми беше - оставете рибките да си установят йерархия - не е жестоко - в природата все така се получава, та затова е онуй нещо "естествения подбор", ако го нямаше, щяхме да гледаме само каракуди в аквариумите си!
Успехи от мен! *THUMBS UP*
В природата не е точно така, там по слабите риби има къде да избягат, а в аквариума няма.
Те рибетата не искат да се убиват а само да изгонят натрапника от територията си, но става сечено защото той няма къде да избяга.
Така че това сравнение не е много удачно. *DRINK*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37