• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 01:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Рибите ми умират странно!

Започната от pachoo, 27.05.2010 18:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Здравейте, от 4-5 месеца съм собственик на аквариум 120 литра подарен ми от комшията. Всичко в аквариума е добре гледам си 3 даниота, 4-5 Gold moon platy, около 10тина молинезии, 5 сомчета палеатус, едно САЕ, 3-4 хелерчета, двойка бети(на около два месеца са) и една хокейка(от скоро). Странно защо, но от време на време мине се месец все ми умира по една молинезия. Гупите ми всички умряха, но за тях виня старата бета, която беше като звяр. Последната умряла молинезия я извадих днес. Това, което забелязах преди да я видя изплувала с корема нагоре беше, че се залежава на дъното и се качва нагоре само да яде. Платичките умираха по същия начин. Значи аквариума го стартирах преди Нова година и от тогава до сега би трябвало да е минал азотния цикъл. Водата е бистра, чистя дъното всяка седмица, като го сифонирам, изтеглям 20-30 литра вода и слагам прясна дехлорирана с Sera AQUATAN(или нещо такова беше) След като сменя водата и изчистя стъклата на аквата с дунапренена гъбичка, която се използва само за това им капвам 1-2 капки металиново синьо за дезинфекция. По принцип умрелите рибки са на не повече от 6-7 месеца защото бяха в бебешката ясла и от там отидоха в голямата аква.

митко

Дай инфо за техниката.Филтри,помпи,лампи,грунд,абе всичко което се сетиш.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

pachoo

Значи осветлението ми е 2 пури по 18W около 36 вата, имам два филтъра Sun sun единият е 800 литра на час другия 400 като втория го използвам за кислород. Нагревателя ми е 75 Вата. Грунда е около 6-7 см речен филц фракция 5-10мм. Като растения гледам бакопа, валсерния, дъбче, еугерия, анубис, кабомба. Всички растения са в перфектно здраве даже раздавам на колеги от Варна. Друго като оборудване не се сещам. Просто странно измират и това е а рибките са на по 7-8 месеца.

piterd

Привет колега pachoo,
В някъкъв филм си се вкарал с идеята, че рибите ти умират странно.
Всъщност рибите ти умират травиално ( просто умират ), и за това има причина (причини).
Цялата информация и наблюденията ти, целят да ни покажат някъква странност, но след безпристрастия ми прочит на твоето мнение, такава не виждам.
Купи си тестове за вода и проследи какво става в твоя аквариум. Възможно е да влизаш в гранични стойности на някой от параметрите и по младите риби да не издържат.
Не зная дали азотния цикъл е преминал през твоя аквариум. Надавам се да не е, щото неговата работа е да се зацикля в аквариума ( Някой други цикли имат свойството да преминават).
Ако ти е скъпо да си купиш тестове за водата, то промени нещо в начина по който се грижиш за аквариума. Аз например бих изхвърлил химията която ползваш. Всичката. Бих пробвал с по големи смени или на по често. Абе на случаен принцип може и да уцелиш проблема.
Наблюдавай поведението на рибката, и ако има нещо, което ти е направило впечатление ( извън тезата полежа на дъното и после обърна корема ) можеш да го споделиш. Има достатъчно опитни колеги, които да поставят правилна диагноза ( стига рибката да е болна ).
Успех с разследването.

petarvalchev

А колко са ти големи рибите? Да не би просто да им е дошло времето?

митко

Цитат на: pachoo - 27.05.2010 18:39
. По принцип умрелите рибки са на не повече от 6-7 месеца защото бяха в бебешката ясла и от там отидоха в голямата аква.
Причината не е възраста на рибите,а по скоро параметрите на водата.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

dok70

Храненето, режима и вида на ранЪта не са за подценяване! ;-)
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

pachoo

Ами храня ги всяка сутрин след като включа лампата (между 7 и 8) редувам и храната с сера випан, нутрон грийн, нутрон колор, и дафня с 7-8 зрънца чернодробна. Вечер не ги храня, защото сутрин им давам предостатъчно. Лампта я гася между 20 и 21 часа.

Similar topics (4)

57530

Публикации: 34
Прегледи: 11129

2579

Публикации: 14
Прегледи: 8887

20478

Започната от dobriii

Публикации: 16
Прегледи: 9558

24435