• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 15:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Евтаназия.

Започната от ivan_251, 08.03.2010 20:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

usera

То като ще е в тоалетната, по-добре да се остави да се "удави" на сухо  :-)

Живко

Мисля, че е редно да се спомене, че порцелановата смърт и изхвърлянето в боклука, не са оптималното решение. Съществува вероятност заразите да се прехвърлят на обитатели по местните водоеми или дори животни, а това не е добре, ама никак!
Дълбоко замразяване, обеззаразяване в спирт или формалин и горене е правилният подход.

Дали рибите изпитват болка няма никакво значение. Изпитват стрес със сигурност. Дали е предизвикан от болка или нещо друго няма значение. Важното е, че стресът е в състояние да ги убие. Така, че е все едно дали нашата намеса им причинява стрес или болка.

Вярно е, че сме затворили рибите в стъклен затвор. В природата обаче също има положения, в които рибите се оказват в естествени затвори, при маловодие и бедствия. Обикновено в естествената им среда условията далеч не са толкова добри, колкото в аквариум или поне е така през по-голямата част от годината. Много малко райски кътчета има по света. За това си мисля, че рибите се кефят, когато им се предоставят оптимални условия. Щом се развъждат.... поне този факт потвърждава, че им е добре или просто нямат достатъчно мисъл да осъзнаят положението :-)

Всичко, което написах няма връзка с ефтаназията или поне не пряко.
Не, че аз винаги спазвам правилата, но е добре да се знае, че фразата "Пусни я в порцелановата пързалка" не трябва да се приема буквално.
Никой не се е родил научен.

elderonth

Аз практикувам изхвърляне от терасата,според мен смъртта е доста бърза.Другия вариант е замразяване,не бих хабил ракия за подобни цели. *THUMBS UP*

Ogi_

Цитат на: HaIr4o - 10.03.2010 02:48не знам,може би аз не съм в ред , но да се подиграваш сс смъртта на едно животно, което очевидно не е направило нищо... щом е закупено значи си поел отговрност да се грижиш за него. Ако тази грижа вкючва да го убиеш,за да предпазиш другите обитатели-да ,но поне го направи бързо и безболезнено

И аз съм на такава вълна, но скоро ми се наложи да евтаназирам две рибки, бяха се натровили (по моя вина) и агонизираха, не знам дали рибите могат да изпитват болка, но на тези двете със сигурност им беше много гадно ... сложих ги в чашка с вода и във фризера, успокоиха се и заспаха след няколко минути.

Рибите са студенокръвни и ниската температура забавя жизнените им процеси и те просто заспиват (изпадат в летаргия), това е най-хуманният и достъпен начин, в домашни условия ПОСТАВЯНЕ ВЪВ ФРИЗЕРА.

Другите методи, описани като методи "за сурови хора" и "за още по-сурови хора" на мен поне не ми се нравят.

Който е суров, да ходи да качва Еверест (образно казано), а не да си укрепва суровостта с обезглавяване на хелери и с биене на кои-та с чука по главата ...

Снимки на рибките ми преди и сега !

Телефон: 0896 276 109

Асен Евгениев

Евтаназията /и спрямо животните/ в България не е ли забранена?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

nikolaytoshev

akapulko евтаназията  в България е забранена от закона. Не, че някой ще те осъди за евтаназия на каквото и да е животно, защото все още нямаме свестни закони за животните у нас.

Асен Евгениев

Евтаназията спрямо неизлечимо болните животните  е забранена, а клането на млади и
здрави животни /включително деца - агънца/ е разрешено, даже препоръчително. :-D

nikolaytoshev

*offtopic Исках да кажа, че автаназията на хора е забранена. Иначе в България хората убиват животните  за удоволствие. И там е проблема.

Асен Евгениев

В Уикипедия пише, че преди няколко месеца е забранена евтаназията на бездомни животни.
Това за България ли се отнася?

vasso

Не знам, но тук много често съм виждал как домашни, неизлечимо болни кучета ги приспиват. Относно рибите- повечето не са живяли никога в естествена среда и не знаят изобщо какво представлява животът извън аквариума, така че не се притеснявайте за това.

kdravia

Цитат на: akapulko - 08.05.2010 20:34
Евтаназията спрямо неизлечимо болните животните  е забранена, а клането на млади и
здрави животни /включително деца - агънца/ е разрешено, даже препоръчително. :-D
Тва е идеята,как може за кучета и котки да е забранена,пък за прасета,телета и т.н. да не е,а напротив,да се убиват съвсем умишленно.Не ме разбирайте погрешно и аз ям месо,но идаята ми беше такава,кой решава,кое животно може да се убива и кое не? *dontknow*
Докато има шарани,ще има и рибари!

valnata

Ние хората решаваме. На 6-ти този месец кой реши хиляди агънца да отидат във фурната? *BRAVO* Така сме си устроили живота. Някои животни умират и се ползват за храна, докато кучетата и котките все още не сме ги метнали. Аз съм за евтаназията ако кучето, котето и др. е неизлечимо болно и се измъчва. Предишното ми куче(боксер)  го приспа доктора понеже не можеше да се движи(беше стар 14 годинки) и много се мъчеше горкия.  :-(