• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 13:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Развъждане на Данио

Започната от NO CARRIER, 09.03.2005 19:03

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

sasho85

Вчера сутрин започнаха да хвърлят хаивер група рибки данио.Днес като стана забелязах че полвината ако не и всичкия хаивер е плесенясал някои имал ли е такав проблем да даде малко акъл.хаивера е на даното на аквариума няма грунд.благодаря предварително

ogogogo

Може би не е оплоден всичкия хайвер!
Когато хвърлят хайвера и отделиш рибите можеш да сложиш
малко метиленово синьо за да го предпазиш от плесените но го дръж
на тъмно защото си губи ефекта.Предполагам и с трипафлавин става.
Сега може да се опиташ да отстраниш плесенясалия много внимателно
и да пуснеш слаба ареация.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

nikolay0876

Значи...закъснял си. Ако искаш остави, капни малко трипафлавин и изчакай два-три дни, може и да се излюпи нещо, малки са шансовете, но пробвай. Ако не стане, след 7-9 дни пак ги отдели, като не ги храниш поне един ден преди това. Като хвърлят хайвера извади родителите и задължително капни трипафлавин (не метиленово синьо) капка на литър вода. Слаба аерация задължително. Аз бях с гъба даже и нямах проблем.

Caxapa

Има доста писано за данио и хайвера му. Ще се опитам да ти обясня и на теб.  Значи преди слагахме стъклени топчета по цялото дъно, плътно  за да не си хапнат родителите от хайвера. Сега слагат мрежички на няколко см. от дъното. Та необходима е слаба аерация на водата за набавянето на пресен кислород. Силната завихря излюпените зрънца хайвер и ги убива. Нивото на водата е максимум до 15-18 см. при полагането на хайвера. След излюпването  се увеличава постепено.
И сега : Защо са плесенясали хайверните зрънца? Отговора е с няколко  възможности.
1) Има вероятност да не е оплоден.
2) Няма достатъчна аерация на водата.
3) Бактерии които са нападнали хайвера преди да се е излюпил.
  Надявам се да съм бил полезен със своите предположения базирани на личен опит макар и от преди четвърт век.
С поздрави Христо!

Ogi_

Цитат на: sasho85 - 18.04.2010 09:31забелязах че полвината ако не и всичкия хаивер е плесенясал

Още едно нещо може да се отбележи, побелелия хайвер просто е по-лесно забележим и затова да ти се вижда много, нормално е да има неоплоден и побелял хайвер, ако все пак нищо не се излюпи търси причините в температурата, аерацията, може да прибавяш нещо за дезинфекция, както те посъветваха съфорумците ...

Аз все пак си мисля, че вече трябва да имаш излюпени личинки, хайде да се похвалиш  *THUMBS UP*
Снимки на рибките ми преди и сега !

Телефон: 0896 276 109

gipsa

Здравейте , реших и аз да се опитам да развъдя данио.Ето какво направих до сега:
Сложих мрежичка на дъното
Сложих 15 см вода и пуснах рибите(1ж. 3м)
Вече втори ден няма никакъв хайвер,женската ще се пръсне. :duvar:
С какво да стимулирам женската да хвърли хайвер?(пробвах със честите смени на водата)

Desmoria

Ами да ти кажа, шанса да решиш, че ти е писнало и да тръгнеш да ги връщаш в общия, и в последствие да установиш, че цялото дъно е осеяно с хайвер е доста голям.  ;-) В повечето случаи така се получава, но ако си убеден, че на дъното ако има хайвер ще го видиш 100%, тогава чакай.

П.П. Пробвай така да сложиш аквариума, че половината да е на слънце. При мен това вършеше работа винаги. Обикновенно хвърлят рано сутрин.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Bolta

Цитат на: gipsa - 08.05.2010 10:10
Здравейте , реших и аз да се опитам да развъдя данио.Ето какво направих до сега:
Сложих мрежичка на дъното
Сложих 15 см вода и пуснах рибите(1ж. 3м)
Вече втори ден няма никакъв хайвер,женската ще се пръсне. :duvar:
С какво да стимулирам женската да хвърли хайвер?(пробвах със честите смени на водата)
Кажи колко градуса е температурата на водата .
Недей да храниш , повиши температурата на 28 градуса - общо взето другите неща си ги спазил .

gipsa

Ми за сега температурата е 28. Забравих да кажа ,че има и лампа .Която свети денонощно (от 1 ден).

tsokala

Цитат на: elinceto - 10.04.2010 19:34
Ами в един 24 литров аквариум сложих камъчета на дъното и върху тях мрежа. Налях вода, която беше престояла 7 дни, като нивото на водата беше 10 см. Температурата 28 градуса. Пуснах 1 женска с 3 мъжкари. На следващия ден женската хвърли хайвер и веднага махнах родителите. Малките се излюпиха на 3 ден, а не след 48 часа, както пише на повечето места. Казаха ми, че за да се излюпят след 48 часа, трябва непрекъснато осветление. Аз лично вечерта спирах осветлението, защото не знаех , и се излюпиха на 3 ден. Артемията не ми се излюпи и затова ги захраних с жълтък от яйце - първите 3 дни,  но най-добре е да си ги захраниш с артемия.

Новоизлюпеното дание не може да се захрани с артемия, твърде е голяма. При мен малките проядоха артемията чак след десет дни след излюпването им.  *privet*

Bolta

При мен хвърляха сутрин  , но не съм светил денонощно . Развъдното аквариумче беше в кухнята до прозорец и светлината идваше отвън . Макар , че в 15:00 се включват и лампите .
Щом казваш , че женската е доста дебела - би трябвало да стане работата .
Успех !

gipsa

Притеснява ме ,че 3-те мъжки са розово с бели ивици данио , а женската е със синия с розови ивици.
В общия аквариум мъжките се пъчиха на женската , а в размножителния женската гони мъжките , а тях сякаш ги е страх.  :-(

Bolta

Не ги е страх . Точно така трябва да бъде / може би / , защото и при мен беше така .

gipsa

3-ти ден откакто съм ги сложил в размножителния , ефекта е нулев.  :duvar: Мисля си сега да ги оставя в размножителния само , че ще сложа в родилката за живородки женското данио и след 1 седмица ще го пусна при мъжките , дано този път да се получи.

Bolta

Ами пробвай , може пък и да стане така . Доста колеги казват , че трябва да са разделени известно време мъжките и женската , но аз не съм го спазвал това .
Два пъти до сега - точно след като ги отделя , на другия ден хайвера е факт .  *THUMBS UP*
Друг е въпроса , че след това не мога да се справя с малките и за сега се отказах за известно време от нов опит .

Similar topics (5)

11793

Публикации: 42
Прегледи: 28385

58651

Публикации: 1
Прегледи: 2281

59990

Публикации: 1
Прегледи: 2988

15567

Публикации: 19