• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

28.07.2025 01:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем със златните ми

Започната от kolegata_86, 21.04.2010 18:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kolegata_86

Здравейте,имам следният проблем. В 200л аквариум гледам 3 златни(2 женски и 1 мъжка) и 3 калихта(мъжки). Женската златна, която е най-малка на размери 6см. бива постоянно гонена и бутана от мъжката(7см.) и от време на време се включва и другата женска(8см). Направо я побъркват и незнам на какво се дължи. Тя успява да избута гъбата на аератора и се свива м/у стъклото и гъбата и си седи там, просто не я оставят на мира. Моля, ако може някой да ми помогне да намеря решение. Голямата женска е от скоро при мен. Може да добавя и снимки довечера. Благодаря

nikolay0876

Здрасти, щом си им опредил пола, значи са полово-зрели, а щом са такива...Така правят, когато хвърлят хайвер, даже и женска с женска пак хвърлят само че не се опложда, поне при мен съм го забелязъл. Аз също имам 2ж и 1м и той си ги редува, хвълят най -много до седмица, особено след смяна на вода, задължително настава гонка. А за малката ти ж. нах-вероятно не е готова да хвърля, не знам, но така мисля. Ако има още нещо-питай.

kolegata_86

Наскоро гледах клипче как японците развъждат златни и видях, че изкарват хайвера от женската като я натискат по корема, и по същия начин оплождат хайвера, като изкарват семенната течност от мъжката. И на мен ми мина през главата, че моите може да искат да се размножават. За това сутринта натиснах женската по корема и не излезе нищо, но от мъжката излезе семенна течност. Тези двете са оранжеви и са си били заедно и преди. Само другата(голямата) не съм я пипал, но ми изглежда, че е женска(ще я поогледам по-добре). Та ми беше странно за какво пък голямата женска ще гони малката, а и на куп също я тормозят  :-( . Трябва ли да ги отделя в друг аквариум, който обаче нямам и да добавя ли нещо в/у което да си хвърлят хайвера, че после да мога и да го извадя, иначе ще настане голямо угощение в общия аквариум. Какъв е бил на цвят твоя хайвер, забелязва ли се? Благодаря за помощта, но наистина е странно и двете да я тормозят яко и тя да си търси къде да се скрие и да си е на спокойствие.

nikolay0876

Ако нямаш опит с тази дейност (изцеждането) НЕ ГО ПРАВИ, остави всичко на МАЙКАТА ПРИРОДА. А иначе да, трябва да ги отделиш в по-малък аквариум 30-40 литра поне, с мрежичка отделена от дъното на 3-4 сантиметра... и ги оставяш, те си знаят работата. При мен са хвърляли досега само сутрин, един път ги отделих да видя какво ще стане, и сега 50-60 бр на 2 седмици които като поотраснат не знам какво ще ги правя. Така че ако нямаш идея за поколението, остави ги да хвърлят в общия аквариум. А хайвера е белезникъв, почти прозрачен и такъв бива да си остане, докато започне да се люпи.

kolegata_86

Дано да си прав колега и благодаря за помощта. Ще ги наблюдавам и ще видя до къде ще стигнат нещата. Ако имах някакъв малък аквариум можеше и да пробвам да ги развъдя, но в момента не ми се иска да ги държа в лиген. Да са живи и здрави рибетата и след време може да опитам. Колко пъти в годината хвърлят хайвер, знаеш ли? С каква храна ги храниш новоизлюпените, гледам че препоръчват за новоизлюпени артемия, а това си е голяма занимавка да я излюпваш постоянно. Иначе ще прочета по-подробно за развъждането на златните, само съм поглеждал от горе, от горе. Ще драсна някой ред, а може и снимчици като видя развоя на обстоятелствата.  :-) *DRINK*

nikolay0876

Значи, зимно време, можеш да свалиш температурата до 15-16 градуса. т'ва 3-4 месеца. После вдигаш до 22-24. И така до септември-ноември. ще хвърлят почти всяка седмица. Мойте като ги гледам засега всяка седмица хвърлят, даже тази седмица едната два пъти я цеди мъжкия, така че време за опити ще имаш много, само дали си решил после какво ще ги правиш. Щото на едно хвърляне... зависи от женската може и над 500 бр. да излезнат. Аз мойте ги видях късно и ги отделих в едно 10!!! литрово аквариумче и за 2-3 "процедури" - ся имам 50-60 парчета.

kolegata_86

Току що проверих по добре пола на рибките и се оказа, че малката женска си е женска, а най-голямата златна която имам от скоро не е женска а мъжка  :-). Липсваха и точките по хрилните капаци което ме заблуди, но си има по гръдните перки, а и от нея излезе семенна течност. Сега разбрах каква е работата :-). Само че във женската няма хайвер, а на нея вече и липсват люспи, доста видимо от едната страна. Ще видя до къде ще стигне тая борба. А тия люспи порасват ли си сами отново, някой знае ли? Ако я отделя с двата мъжки ли трябва да е или с един само, някаква идея за храна, ако може link?

nikolay0876

Добре де ти последно к'во имаш? Недей да ги цедиш. Те си показват, смисъл нали различават се достатъчно половите белези. И ако тази новата е малка и не е полово зряла, а си имал два мъжкаря които са готови, ще я тормозят. За люспите не знам дали ще се възстановят. има по-учени от мен да кажат. За храната-директно артемия, няма начин ще си играеш да люпиш и това е. Щом искаш бебета требе да ги гледаш *ROFL*

kolegata_86

Последно са 2 мъжки и една женска. Женската би трябвало да е полово зряла също, тъй като са заедно с по-малката мъжка от малки. За сега не мисля да ги размножавам, само да не уморят женската. Странно ми беше, тъй като за пръв път се държът така. Каквото стане, аз няма как да се намеся, така че тяхна си работа, не мисля да ги разделям, освен да намеря още една женска, че да не тормозят само тая  :-)