• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 16:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

В съседство с градинското езерце !

Започната от evgeni enduro, 20.04.2010 19:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni enduro

Добър ден. Ще споделя поредната си налудничева идея, която имам!
  От доста време гледам пернати домашни любимци, по-конкретно папагали. Все ми се въртеше някаква идея в главата за направа на просторна градинска волиера, но си оставаше само в идеите ми, защото все не сигаха пари,време, място и т.н.
Преди месец се реших и успях да уговоря  прародителите ми за едно генерално разместване на двора. Това е едно доста трудоемко начинание ама никъде няма лесно. Присвоих си още стотина квадрата от обработваемата /до преди 2 години/ площ на двора и мисля да направя една архитектурна компилация от курник, гьол и софра с навес и огнище  *DRINK*  *CRAZY*. Налага се разрушаване и изместване на пътеките и селскостопанските постройки на дядо ми
Работя сам почти през цялото време и нещата вървят мудно, но славно.
Целта ми беше да изградя волиера за целогодишно отглеждане на птиците, т.е. да има и вътрешно отоплено помещение. Размерите на това помещение са 4м/1.5м/2м д/ш/в/. Дворната част на волиерата е почти три пъти по-голяма от отоплената.

Така.....на 28 февруари грабнах ъглошлайфа и нарязах на парченца металната конструкция на един парник, който не се използва от 2 години и ми пречи на строителството. Желязото отиде за скрап, а париците за първите торби цимент  :popcorn:

РАзчистих терена и изкопах основите на 20 см дълбочина. Сковах кофража и налях едната половина

После взех отвес, нивелир,конец и мистрия и дебютирах като зидар *ROFL*. Добре, че не духаше силен вятър, иначе стените щяха да  паднат още на 4 ред :popcorn:

Отлях и пода на дворната част, както и колонки на стените

Към днешна дата строежчето изглежда така:

Подготвям го за плоча, но времето не позволява да продължа. А е твърде желателно да побързам, защото в момента има няколко човека, които правят външна изолация на къщата ми и ще ги хвана да санират и волиерата.
Приемам всякакви мнения и критики.
Поздрави!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

niky

Браво. Ти тоя бетон за нищо го нямаш :)
Малко арматурата ми се струва малко, но пък е дебела. Аз бих ползвал готова мрежа фи 6 примерно, но с подръчни материали добре се е получило.

Ти казваш сам, аз аз виждам още помощници :-) Или те помагат за почерпката само  :-)

evgeni enduro

Цитат на: niky - 20.04.2010 19:14

Малко арматурата ми се струва малко, но пък е дебела. Аз бих ползвал готова мрежа фи 6 примерно, но с подръчни материали добре се е получило.

Ти казваш сам, аз аз виждам още помощници :-) Или те помагат за почерпката само  :-)

Не е малко. Като наливах колоните нанизвах едни халки на стърчащите пръчки.  А за пода ако говориш мисля, че е напълно достатъчна арматурата!
Гледах да не давам пари за нищо, а да използвам материалите изостанали от строежа на къщата. Да ама не бях проверил цената на мрежата и като я видях ми приседна!

П.С. Помощници мноооого, ама само за маса! Е, първият ден имах един помощник и един от строителния надзор.
ПОследните няколко дни и баща ми се смили над мен въпреки, че се бе зарекъл да не помага за моите щуротии. Удари едно рамо и той!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

Асен Евгениев

Една щура идея и от мен. Както си почнал, може да вдигнеш едно крило за хотелска част. За
кучета и котки хотели много, ама за папагали май няма. А наближава отпускарския сезон...
:-D
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vasso

Много интересно ще стане, поддържай темата като тази за езерото, моля! Иначе и аз се сетих за това има ли нужда от някакви разрешителни за този строеж? А за езерото?

evgeni enduro

Цитат на: akapulko - 20.04.2010 22:38
Една щура идея и от мен. Както си почнал, може да вдигнеш едно крило за хотелска част. За
кучета и котки хотели много, ама за папагали май няма. А наближава отпускарския сезон...
:-D

А освен хотела, да отворя и KFC *CRAZY* Щото като хвърли някое жако топа, да не идат двете хилядарки съвсем на вятъра. После хващам една кокошка от тези на дядо ми и давам на собственика. Ще му обясня, че птицата е сърдита заради съквартирантите и затова отказва да говори!

Сериозно. Това го правя пробно, ако ми хареса си местя оградата с още десетина метра  :-[ и ще направя нещо наистина голямо. Искам да купя по един чифт от всички едри папагали, които могат да живеят при тези условия. Ама в днешно време е малко глупавичко да инвестираме в перушина :-D
А+
LZ1 DRZ

tomatomov197

Имаш мащабни идеи *privet*   Иначе като ти гледам постройката,  можеш да се отбраняваш срещу превъзхождащ те числено противник с тези бойници  *bg*
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Асен Евгениев

Като за скалъпена от подръчни материали си е супер постройката. *THUMBS UP*

evgeni enduro

Цитат на: akapulko - 20.04.2010 23:03
Като за скалъпена от подръчни материали си е супер постройката. *THUMBS UP*

Тухлите са N-та употреба, железата също! Кофражът е от изгнили дъски ама ще изкара и този път!
Всичко е цифра, трябваше да изглежда в пъти по-добре ама.......  *dontknow* Като му плясна изолацията и боята, като направя рамката и го заградя с мрежата ще придобие друг вид. Наливам тесни пътечки от бетон около клетката, декорирани с камъни, пускам птичките и ще се заема с пренареждането на дворното пространство.
Замислил съм го добре, викнах и един приятел архитект да ми направи план и да визуализира всичко като комплекс. Езерцето, водопада, тоя кокошарник и т.н. Лека полека ще преобразувам това бунище от изгнили дърва и купища старо желязо в едно подредено и чистичко дворче.
С години са довличани боклуци от всякакъв вид в нас с мисълта, че "ще потрябват"!!!
Така стоят 20 години и още не са потрябвали, няма и да потрябват! Аз обаче ще им намеря приложение- на скрап или през огъня  *BRAVO*
: 20.04.2010г 23:11ч
Цитат на: vasso - 20.04.2010 22:43
Иначе и аз се сетих за това има ли нужда от някакви разрешителни за този строеж? А за езерото?

Ей, хората застроиха Черноморието без една буква на бял лист, ти за това се чудиш. Тук аз си давам разрешения  *ROFL*
Мисля,че не се налага за волиерата, за езерото съм сигурен. Ако ме надушат ще ме вкарат в графата "Данък Лукс"  *ROFL* *ROFL* *ROFL*
А+
LZ1 DRZ

митко

Аз мисля,че крайният резултат е важен.Дерзай... *thanks
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

vasso

Хах, едва ли. То по принцип и да си затвориш балкона се иска разрешително, така че! Много добре ще стане това, не си го представям завършено, чакам да видя. *YAHOO*

rgeorgieff

Стига сте шашкали човека с разрешителни, че току виж го вписал в данъчната декларация и "лукса" не му мърда  *CRAZY*
Ей в такива моменти съжалявам, че не живея в къща... Идеи бол, ама на балкона не става. Браво!
п.п. По ЗУТ, такъв тип постройки влизат в 6-та категория - никакви разрешителни и строителни бюрокрации не трябват.

Асен Евгениев

То оставаше и за курник да искат разрешителни. *CRAZY*

JEM

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7