• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 20:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Пасват ли си тези рибки?

Започната от Walfman, 10.04.2010 17:47

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Walfman

Здравейте, аквариума ми е 150л. и съм си избрал няколко чифта рибки. Искам да ми кажете дали могат да съжителстват мирно заеднo.

Pseudothropheus demasoni - 2
Metriaclima estherae - 2
Melanochromis auratus - 2
Hoplosternum thoracatum - 2
Hypostomus plecostomus - 5
Cynotilapia чинуни - 1
Archocentrus nigrofasciatus - 2
цилиндрикус - 2

И тези 2 веда на които не им знам имената:

: 10.04.2010г 16:04ч
Искам  само да допълня, че почти всички рибки са на по 1 и 2 години освен птрелигоплихтите те са на 5 години.
Ако някой те обиди, СПРИ, помисли, преброй до10, и след това пречукай гадното копеле!

BOJO

Не , не става. Не е добре да смесваш цихлиди Африканци и Американци, а ти това си направил + сомове от 50 см . Отделно си смесил видове от Малави и Танганика, което аз лично не харесвам :)
Малавииците се гледат на по големи групи заради агресията.
Прегледай малко повече информация за видовете които си харесал и дай отново

Walfman

Кои да махна, ако искам да си оставя?
Melanochronis auratus
Metriaclima estherae
Pseudotropheus demasoni
Archocentrus nigrofasciatus
Ако някой те обиди, СПРИ, помисли, преброй до10, и след това пречукай гадното копеле!

Ogi_

Цитат на: Walfman - 14.04.2010 10:01
Melanochronis auratus
Metriaclima estherae
Pseudotropheus demasoni

Постепенно можеш да започнеш да търсиш нов дом на "сомчетата". Ако ти харесат повече африканците може да решиш да махнеш Archocentrus nigrofasciatus - но ако и тях си ги харесваш и ги оставиш не е проблем.

Не е фатално да ги гледаш и така за в момента, не ти е толкова малък аквариума - засега е добре и рибите ти не са много като бройка.

Божо, да не плашим новите цихлидари, че сме кът, трябва да се "вербуват" попълнения  *privet*

150 л. са добре като за начало. Успех !
Снимки на рибките ми преди и сега !

Телефон: 0896 276 109

tomatomov197

Ето ти една табличка за съвместимост на видовете-http://www.aquariumlife.net/fishcomp.asp
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

BOJO

Цитат на: Walfman - 14.04.2010 10:01
Melanochronis auratus
Metriaclima estherae
Pseudotropheus demasoni

Оги, няма да плашим а ще му помогнем. Та моето мнение в случая :

Melanochronis auratus - 1 мъж / 3 жени - рибочетата са красиви и няма те дразнят
Metriaclima estherae - 1 мъж/ 3 жени - същата работа както при ауратосите.
Pseudotropheus demasoni - ако са малки трудно се различават мъж жена. Вземи още поне 5 демасони.
.............
Ако искаш да запазиш американците - нигрофасциатум - чифт + някакви малки тетри за пълнеж на аквариума - 8-10 бройки.
.............
Тези които са на снимката (тези на точките ) мисля са също цихлазоми - американци но не съм савсем сигирен. Може да ги бъркам с хемихромиси. Откаде ги взе и за какви?

Walfman

Взех ги от съботния пазар, за цихлиди и стояха при демасонита и ауратуси, а и нямам възможност да взема още 5-6 демасонита, защото са по 12лв. такаче ще почакам, а относно тетрите дай някакво предложение....

Ogi_

Цитат на: Walfman - 16.04.2010 22:15а относно тетрите дай някакво предложение....

Вместо тетри, можеш да се сдобиеш с няколко Cyprichromis-а това са цихлиди от езерото Танганика, устомътещи и с интересно поведение, не случайно ти ги предлагам вместо тетрите, защото обитават повърхностните слоеве на водата и плуват на пасаж и няма да се конкурират за пространство с видовете, които имаш, знам някой ще каже че съвсем ще се смесят езерата, но по-добре да се смесят езерата отколкото цели континенти и родове ...

На цена 5-6 лв. на бройка можеш да си ги намериш, добре е да вземеш поне 4-5, така че си направи сметката ...

За демасонитата не се хвърляй толкова - наистина са много красиви, но вътрешновидовата им агресия е ... разочароваща, ако са по-голяма група както казва Божо е по-добре, но пак повече от един мъжки в аквариум не оцелява - изчакай ги така и ги наблюдавай дали се гонят, ако едното е преследвано непрекъснато от другото е най-добре да го изкараш, ако решиш да купуваш - опитай да избереш само женски ...

Ето една снимка на Cyprichromis sp. "Leptosoma Jumbo" - естетсвено ще трябва да ги погледаш докато започнат да изглеждат така:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.malawi-keller.ch%2Fimages%2Fstories%2FTanganjika-Cichliden%2FCyprichromis-leptosoma-Jumbo-Tricolor.jpg&hash=7b44922881ad12f1e4271096010c38fb831b19dc

Пиши, ако има други въпроси !  :-)

Walfman

От къде мога да си купя? 
Защото в зоомагазина до нас нямат!

Ogi_

Цитат на: Walfman - 17.04.2010 16:10
От къде мога да си купя? 
Защото в зоомагазина до нас нямат!

Има един съфорумец от цихлидния форум - Здравко от Свищов с никнейм 'doncamillo' (може да ти ги прати с автобус)
В момента продава няколко такива, може да видиш обявата и негов телефон в тази тема от цихлидния форум, надявам се да не ме баннат за този линк, а ако ме баннат, ще си понеса стоически наказанието  :karamse:

Може би на лично трябваше да ти го пусна, но може и да има и някой друг да се интересува от рибките и затова пускам ...

Ако има някакви проблеми с комуникацията ми пиши лично съобщение.

Walfman

Искам да попитам дали мога да сложа и 2 скаларии в аквариума?

Ogi_

Цитат на: Walfman - 17.04.2010 23:19
Искам да попитам дали мога да сложа и 2 скаларии в аквариума?

Аз лично не знам дали на скалариите ще им е приятно в аквариум с Melanochronis-и, Metriaclim-и и Pseudotropheus-и
Можеш да пробваш, тъкмо ще се ориентираш, кой вид ти харесва повече ...

Ако търсиш разнообразие, можеш да го постигнеш с още малавийци, например:
3-4 Pseudotropheus elongatus Mpanga
3-4 Labidochromis Hongi
3-4 Labidochromis Cauroleus

Можеш да си ги намериш в София, ако си ги вземеш в по ранна възраст 2-3 см. може да ти излязат под 5 лв. за бройка.
(не напразно споменавам цената, защото знам, че тя винаги е от значение, за съжаление)

И трите вида са атрактивни като цветове и поведение още от най-ранна възраст, първите са тъмносини със светлосини раиета, вторите са розово-лилави с тъмносини раиета и ръждиво-оранжежи отенъци а третите са лимонено жълти, въпреки че са невероятно красиви при добро гледане, поведението е това което е най-атрактивно при тези рибки ...

Walfman

Днес сложих 2 скаларии в аквариума, и според мен се чувстват добре.

Ogi_

Цитат на: Walfman - 19.04.2010 10:27
Днес сложих 2 скаларии в аквариума, и според мен се чувстват добре.

Дано да продължават да се чувстват добре  :-)

BOJO

Цитат на: BOJO - 15.04.2010 11:35
...............
Ако искаш да запазиш американците - нигрофасциатум - чифт + някакви малки тетри за пълнеж на аквариума - 8-10 бройки.
.............

Малко се е получило недоразумение : имам предвид АМЕРИКАНСКИТЕ цихлиди + Тетри.

.........................

Въпросче: скалариите още ли се чустват добре ?

Similar topics (5)

14702

Публикации: 5
Прегледи: 4316

53820

Публикации: 5
Прегледи: 3608

50089

Публикации: 7
Прегледи: 4190

39592

Публикации: 1