• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 21:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нови попълнения в аквариума

Започната от Rider, 27.03.2010 21:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rider

Напоследък доста промених аквата си . Сложих още  грунд, взех си растения (Anubias Barteri , Ludwigia palustris ) и разкарах някои риби като бетата и още 10 гупи. И  до днес в аквата ми живееха 15 гупи и 2 анциструса. И реших да си взема една двойка молите и една двойка хелери.Та въпросът ми е дали ще имам някакви проблеми с пренаселването?
П.С.
Обем на аквариума:60л

Височина: 35

Грунд
Дебелина на дъното: 4см
Размер на камъчетата:3мм-5мм

Осветление:1 пура от 15 вата

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):да
Аераторна помпа (с гъба):не
Вътршен филтър л/ч:450л/ч
Външен филтър л/ч:не
Система за СО2: не

Филтрите работят  непрекъснато
Дата на стартиране на аквариума:10.12.09

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
НЕ
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:преди 3 седмици лекувах ихтио и използвах нистатин

Вода
Сменям по 20  литра на всеки 14 дни.
При смяната: Водата е престояла минимум 24 часа. Водата е с температура 24 градуса.
Температурата на водата в аквариума е ....градуса.

Храна
Видове храна:BEA на  JBL , Vipan i Vipargan на сера
Колко често храните рибките си:2 пъти на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:под 1 минута

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 30
Колко % от дъното са бързо растящи:10
Колко плуващи:0

Риби:
Полово зрели(видове, брой):15 гупи
Млади риби(видове, брой):4 гупи , 2 хелера, 2 молита
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):2 хелера, 2 молита

Лора

Така като гледам направо си го пренаселил. И каква е тази смяна на 14 дни? Водата се сменя всяка седмица. Прочети за смяната на водата и ще ти стане ясно, какво махаш и какво вкарваш, като я сменяш.
Мисля, че и ти зимата поне веднъж седмично си отваряш вратата на балкона за да проветриш...
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

vasso

Доста са рибите, дано нямаш проблеми, но тези гупи се размножават доста и аз не бих пазил поколението. :-)

миа

Вие шегувате ли се?Това са  живородки, при това в 60 литра!Колко да е голяма една гупичка?Според мен аквариума с по-нормален брой риби не може и да бъде.Проблем ми се вижда малкия процент залесеност на дъното-едва 30%, тези рибки обичат да се крият из растенията и ще се чувстват много по-конфортно, ако има достатъчно укрития.Ако има по-голям брой растения няма да е проблем и увеличаването на броя риби (става въпрос за родените в самия аквариум, с допълнителните укрития се увеличава и шансът им да оцелеят).

Rider

Утре ще кача снимки , за да придобиете представа.Последно чие твърдение е вярно?
П.С. Гупите са от порядъка на 3-4см.
А за растенията не мога да преценя колко процента е заселено,както казах по-горе утре ще пусна снимки.

vasso

Няма вярно и грешно твърдение- индивидуално е при всеки. Ако поддържаш аквариума и има достатъчно растения може да си позволиш и по-голям брой риби. Зависи от конкретния аквариум.  *DRINK*

Rider

Мерси за бързия отговор! И един въпрос още : Днес когато пуснах новите попълнения те почнаха да се движат по стъклата наготр-надолу.Това нормално ли е ?

Лора

Най вероятно е от промяната в параметрите на водата. Затова новите рибки първо се темперират и приспособяват постепенно към новата вода.
Например: Може да ги сложиш в една кофа с водата от пликчето и постепенно се налива вода от аквариума. Така няколко пъти през 10-15 мин. После внимателно се слагат в новия им дом.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Rider

Лора аз ги държах в пликчето,което беше потопено в аквариума 10-15 мин.После доливах 3 пъти вода от моя аквариум в пликчето през 5 минути.Грешни ли са били моите действия ?
А иначе рибките си ядът.

Асен Евгениев

Водата от пликчето не трябва да се излива в домашния аквариум.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Rider

Знам и аз така направих.Отидох до мивката (тя е в тоалетната на 2 метра от стаята с аквариума) сложих нещо като цедка на отвора за препазна мярка.Взех кепчето сложих го над мивката и излях водата с рибите над него.После пуснах рибките в аквариума.И това ли е грешно?

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

freza

здравей те -всички новозакупени рибки първо се слагат в отделен аквариум или съд -или да го наречем карантинен период-там те се приобщават към качествата на водата в която живеят
Гледайте водата да бъде еднаква с тази на аквариума в който ще ги пуснете занапред,в последсвие ако някоя от рибките забележите че не е добре я отделете в отделен съд тя може да е болна особено ако сте закупили рибки от различни места в този случай вече и другите са болни това значи че започва лечение на всички -затова разделяйте закупените рибки от различни места в отделни съдове- водата от пликчетата не изливайте никога в съда който ги слагате ловите внимателно с кепчето и след всяко ловене изплаквате кепчето в разтвор направен от малко сол и калиев перманганат-е тука е основния проблем в България никои не го прави за това много хора имат болни рибки и бърже им минава страста към тях.
          основен съвет всеки аквариум с отделно кепче ,да не влиза друга вода от друг аквариум даже и една капка е фатална в нея може да има 100 микроорганизма който променят всичко
бъдете внимателни и ще се радвате на здрави и хубави рибки-мисля че бях полезен-чао
ЗАНИМАВАМ СЕ С ЖИВОРОДНИ РИБИ 20 години
имам награди от 2 изложби ,мисля ,че ще бъда полезен на форума-за контакти пишете на
e-mail-freza@abv.bg- 0887581153

Rider

Фреза мерси за всичко , което каза ще си взема поука , но проблемът , е че в момента нямам място дори и за един 10л аквариу. За напред ще се опитам да си закупя.А нормално ли е това ,което правят на стъклото:да се движат нагоре надолу по него?