• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.07.2025 16:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Колеги, какво мислите за ГМО

Започната от Luton, 21.03.2010 02:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ironic_

По принцип замисъла на ГМО не е лош, напротив. По-устойчиви растения на паразити, болести и атмосферни условия, повече добив, по-малко световен глад.

Обаче ...

Първо, наистина това е създаване на нов организъм и консумацията му не е ясно в дългосрочен план как се отразява на здравето.

Второ, целия замисъл е опорочен, защото както винаги има едни лоши богати компании, които произвеждат семената, правят ги инфертилни, за продават всяка година от тях, правят пестицидите към тях, въобще превръщат се в обсебен източник за печалба, твърде далечна от първоначалния идеалистичен замисъл.

Цялата работа с протестите обаче ми е пресилена. Струват ми се отвличане на вниманието от най-належащите и наболели неща. Чергата ни гори, а някой сочи и вика "Гледай, ГМО!"

Колежката носи и черпи с печена соя "Кой иска ГМО?" Досега никой не й е отказал  *CRAZY*

Асен Евгениев

ГМО водорасли - цитат:

Генно модифицирани водорасли могат да произвеждат до 80 кг водород на акър за ден при определени условия, според последните проучвания на Масачузетския технологичен институт [1] като прогнозите за евентуална комерсиализация най-рано към 2012 г.

Главните доводи за перспективата за употреба са:

Водораслите произвеждат до 100 пъти повече мазнини на акър в сравнение с други маслодайни култури (соя, слънчоглед, рапица)
Водораслите използват въглеродният двуокис — главният причинител за Парниковия ефект
Водораслите изискват само слънчево греене и вода (която би могла да бъде и негодна за пиене)
Водораслите не се конкурират с други култури — суровини за хранително-вкусовата промишленост   / Уикипедия /
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Luton

Какво би станало ако примерно
ядем ГМО картоф
и какво той ще направи
с нивата на съседа? (най-грубо казано)

Raven

И аз мисля че това беше някаква пресилена истерия.
Няма точни и ясни изследвания доказващи че от ГМО продукти се хваща рак и какво ли не, няма изследвания доказващи че ГМО продуктите ще превземат и унищожът естествената ни флора и култури, изобщо твърде малко неща около ГМО и влиянието им са ясни и доказани че да се вдигне цялото общество срещу тях.

По скоро беше опит за утвърждаване и изява на разни казионни доморасли "зелени" организациики, 99% от хората които подскачаха и скандираха бъкел понятие си нямаха за какво иде реч.

Със сигурност ГМО не са много полезни, но пък Е-тата в храните са много по разпространени и много по вредни, с доказано вредни влияния, защо никой не скача против тях?

Изобщо това с ГМОто беше една пи ар акциика от която полза имаха и двете страни- подскачащите се почувстваха като важно гражданско общество, а правителството "уважи" искането на основният суверен - народа.
Целият цирк ангажира обществото ни достатъчно дълго и беше един вид ток шоу- изобщо ползи и за двете страни.

Лично мое мнение е че всички тези "зелени" , "еко" , пембени и прочие организации са безподобни паразити и трябва да бъдат изключително щателно разследвани и разтурени в този си вид.
В момента всичките тези тумори са машинки за пари и смучене на субсидии, а нищо полезно и смислено няма свършено от тях, само погледнете проблема с бездомните кучета който до голяма степен "заслуга" на една такава организация.

Такива организации са необходими и полезни, но не и във видът в който процъфтяват в момента.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Luton

Идеята ми е следната.....
ако има някой, който да каже (покаже)
лошото в тая работа би било добре
Защото и аз мисля, като "raven"
какво лошо има в това да имаш, примерно
по-добра техническа култура и по-добри добиви
при по-добри условия(евтини разбирай) :-)

Миряна

Нещо което ще навреди на организма е лошо! Резулати от ГМО върху животни са показали сериозни отрицателни изменения. Моята свекърва тече постоянно разни книги и естествено си е взела и за гмо, а там точно това пишело и то от виден учен. (Тя чете внимателно избрани книги)
Онзи ден показаха пчелар, на който му измират пчелите отново заради гмо.

Сега ...не знам дали си внушавам, но на мен ми предстои раждане скоро и се ровя в нета за информация свързана с бебета. Прави ми впечатление, че много бебчовци се раждат над 4 кг, даже 5 (момичета, момчета нз) и те не са рядкост напоследък. За мен това е от храната, която е била консумирана по време на бремнността. Не стига, че в продуктите има много изкуствени неща (Прост пример е в закуските или други храни в които би трябвало да има "айца", за сметка на това навсякъде пише яйчен прах или яйчен меланш!) Честно казано, ние не знаем какво ядем.
Твърдо против съм Гмо!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Fcsyrovhmb%2F538237_3797678353034_21052137_n.jpg&hash=7f354611765e38613a09ec04546b6d458529bb4a

NO CARRIER

Писах в някаква подобна тема, пак ще пиша. Имаше проучвания, че в резултат на консумация на ГМО са се появили доста от новите и по-трудно лечими инфекции. Вирусите и бактериите мутират, а нашият организъм няма защитни сили спрямо тях. Иначе да - дават много по-висок добив, устойчиви са спрямо разни болести и т.н. Но догодина не можеш да си ги ползваш за семе и пак трябва да си купиш от монополиста.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Асен Евгениев

Ягодите, които продават по 10 лв. килото са устойчиви на студ и болести, красиви, едри и червени са, но нямат никакъв вкус. :-!
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Black Adder

За увреждане на хората, консумиращи ГМО едва ли може да се говори. Ако си много гладен и вестник намокрен можеш да изядеш и надали ще се увредиш.
По-скрит остава факта (както се спомена и по-горе), че всички тези Генно Модифицирани растения (организми) почти не се размножават самостоятелно.
Та който успее да ги наложи (както Монсанто) ще владее пазара и ще диктува цените след 10 г. Щото нормално иначе няма как да се посади и 1 стрък царевица.
За по-любознателните, ето и едно филмче: Светът според Монсанто
(като предупреждавам, не трябва всичко да се приема за чиста монета, само като база за размисъл и размърдване не сивите клетки )

Luton

Да обаче!!
В края на краищата
никой,няма сериозни данни че това е лошо

vasso

Не може тук да изясним проблема. Учените НЕ могат още да докажат какво е вредното влияние( и дали изобщо го има). Така че и да питаш няма кой да ти каже 100% истината. Има само отделни предположения. Например негативно влияние върху пчелите. Иначе, както казах, американците са нагледен пример за нация, която употребява подобни храни сравнително дълго и положението им хич не е розово. Съвсем естествено НЕ може да се твърди, че това е от ГМО, НО не трябва да се изключи и този вариант. Аз предпочитам да не консумирам подобни неща, докато не се изясни как влияят.
Напомня ми случката, за тези времена, когато тютюнът се наложил като нова мода- не било ясно дали е вредно или полезно- някои твърдели, че лекува главоболие и дори зъбобол.  ;-) Ще разберем скоро.

ironic_

Цитат на: vasso - 21.03.2010 18:57
... американците са нагледен пример за нация, която употребява подобни храни сравнително дълго и положението им хич не е розово.

От това, което съм чела, на американците голям проблем им е глюкозно-фруктозния сироп, който и при нас масово и мълчаливо се наложи като евтина съставка в различни продукти. За нея никой не протестира, а е доказано, че е увеличава риска от развитие на рак на гърдата, например. Да не говорим за затлъстяването и диабета ...

Деян

Замислете се бе хора!

Американците ядат ГМО от доооста време, ако  беше толкова вредно колкото го изкарват - досега нито един нямаше да е останал. Били дебели - това не е от храната а от начина на живот - телевизор - работа - телевизор - легло.

За пчелите - тоя човек не знам дали се чуваше какво говори. Поне също имам щастието да съм пчелар - пчелите умирали по цветоветовете или не се връщали в кошера - това е отравяне с пестициди. Не се е замислил човека че може да е минал големия лош самолет и да е ръснал малко в близките ниви или над платформата с кошерите. Загиват много бързо. И понеже е трудна работа да осъдиш фирмата - хайде да е ГМО, пък дано Бойко даде някой лев компенсация.

А и без ГМО доматите са гумени, краставиците чиста вода, млякото сиренето и кашкавала ама хич не са това което трябва да са, кренвиршите и по принцип колбасите нямат месо, но това не е ГМО.

И май то ще излезе  по - малкия дявол, а?

sliven

И аз мисля подобно на Деян.Мирянке забрави ли, че имаше Чернобил!? ПАЗИ Боже !!!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

miTko

Цитат на: Black Adder - 21.03.2010 18:03
За увреждане на хората, консумиращи ГМО едва ли може да се говори. Ако си много гладен и вестник намокрен можеш да изядеш и надали ще се увредиш.
По-скрит остава факта (както се спомена и по-горе), че всички тези Генно Модифицирани растения (организми) почти не се размножават самостоятелно.
Та който успее да ги наложи (както Монсанто) ще владее пазара и ще диктува цените след 10 г. Щото нормално иначе няма как да се посади и 1 стрък царевица.
За по-любознателните, ето и едно филмче: Светът според Монсанто
(като предупреждавам, не трябва всичко да се приема за чиста монета, само като база за размисъл и размърдване не сивите клетки )

И това не е точно така. Доказано вреди на опитни животни. Освен това няма доказателства и че не вреди на човек. Аз искам доказателства за това.
Това за размножаването също не е точно така, колкото са по-низши организмите, толкова по-възможно е да се размножават. Тук се споменават водорасли. Изтървани в природата, не е ясно какво ще направят. Просто водораслите се размножават по начини, невъзможни за соята и царевицата. Вярно е че най-екзотичните комбинации от висше растение+генетичен материал от животно няма да успее да се възпроизведе. Те дори присадените дървета не могат да се възпроизведат, обаче да си призная това не ме успокоява. Разбирам, че изхранването на човечеството минава през развитие на ГМО.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

866

Публикации: 13
Прегледи: 6651

44388

Публикации: 21
Прегледи: 15587

40027

Започната от aquario

Публикации: 3
Прегледи: 2973