• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 15:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Евтаназия.

Започната от ivan_251, 08.03.2010 20:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivan_251

Днеска го приложих на една болна неонка,потеже не исках да скапвам крехкия баланс на нов 32 литров аквариум.Сравнително начинаещ съм и не искам да риукувам живота на здравите риби и растения.Симптомите бяха зле,криво тяло,издут корем,отказва да се храни.Мисля,че в книгите пишеше че е воднянка.Такава ми я продадоха преди месец.Изоставаща от другите,зле  беше.Условята на аквариума са добри,смятам,че в магазиа се е разболяла.

Потопих я в ракия.Искам да попитам безболезнено ли е за рибата и има ли друг начин без да хабя безценната течност.

Вие прилагалили сте евтаназия и по какъв начин или ги мятате в тоалетната,така де мисля че мятането в талетната е далеч по-мъчително за рибето.

LuDiQa

Спирт
Рибата се слага в 20% разтвор на спирт. Може просто да се сипе водка, на който не му е жал за нея. Смъртта е безболезнена. Пък и да умираш така е къде по приятно от това да умираш от цироза.
Два домата пресичали улицата. По едно време единия го сгазила кола, а другият се провикнал хилейки се:
- Ставай бе, кетчуп!

Luton

Цитат на: ivan_251 - 08.03.2010 23:48
Каква пързалка ве човек?
Имах предвид тоалетната
не е много хуманно ама е бързо и не ангажиращо
Айде със здраве

ПС. Какво е това "ВЕ" . Ние използвахме класическото и много популярно в казармата "БЕ". Явно вече остарявам. :-D

Black Adder

Цитат на: amrasel - 09.03.2010 03:13
... идеята за евтаназия на рибата - хуманно спор няма  :-D
Хуманно идва от Human,демек - човек.
Не знам какво е това криворазбрано чувство, че трябвало да не коли прасетата, а да ги умъртвяваме с райски газ, да не колим говедата, а да и пускаме ток, и да не хвърляме болните рибки в тоалетната, а да хабим ценната ракия за целта.
Утре, като се позатопли времето, сигурно някой ще предложи, да пръскаме комарите с Шанел N:5, та да умрат по-щастливи.
Ами че то, в крайна сметка, ако се погледне реално на нещата, ние всички се явяваме едни надзиратели, затворили горките рибки в малки или големи затвори, без съд и присъда и то  - доживот.
Поне пускайки ги в тоалетната, умират свободни все едно са изиграли 5 сезона на Prison Break . *ROFL*

Etilena

Цитат на: Black Adder - 09.03.2010 04:02
Хуманно идва от Human,демек - човек.
Не знам какво е това криворазбрано чувство, че трябвало да не коли прасетата, а да ги умъртвяваме с райски газ...

Прасетата са за храна и други хищници им гризват гърлата, за да ги хапнат. Аквариумните риби са за удоволствие и естетическа наслада, т.е. не са за нашето оцеляване. В това е основната разлика, мисля. Е, чак ракия не трябва да се хаби, наистина. Една кутийка с вода, рибата в нея и в камерата да замръзне - бялата смърт - безболезнено, просто и чисто.

vasso

То това с алкохола е стара практика. Не си струва обаче.

vasso

За големи риби май ударът с чук между очите е добро решение. Иначе тоалетната е тясна и трябва в боклука. *CRAZY*

HaIr4o

как може да сте толкова брутални? *NO* не разбирам...не знам,може би аз не съм в ред , но да се подиграваш сс смъртта на едно животно, което очевидно не е направило нищо... щом е закупено значи си поел отговрност да се грижиш за него. Ако тази грижа вкючва да го убиеш,за да предпазиш другите обитатели-да ,но поне го направи бързо и безболезнено... :buff: не знам, не ви разбирам... *NO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

vasso

Тук се обсъдиха доста такива варианти-уверявам те, че тоалетната е най-гадният начин на смърт. Рибата остава жива известно време. С алкохол или внезапен удар е много по-добре.

HaIr4o

ясно ми е това :-) на мен лично всички риби са ми били живи и здрави и никога не ми се е налагало да отстранявам болни рибки :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

Raven

Разчиствам темата, спрете със спама *spam
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kapacitet

И на мен ми се е налагало няколко пъти да отстранявам видимо много зле изглеждащи рибки. За мен нaй- "безболезнения" начин е чрез замръзяване във фризера в торбичка с малко вода от аквариума. Това го бях чел някъде тук във форума. Всички останали методи за мен са нечовешки.

valnata

И на мен се е налагало, и винаги съм ги пускал в тоалетната. :-D Като я засиля в канала пускам водата+дозата препарат и готово. *THUMBS UP* :-D

iek

Различни гледни точки по въпроса , като за мен най-логично е евтаназията да става с предварителна анестезия или просто с предозиране на анестетик, ако въобще има нужда от прилагане на специални мерки, тъй като няма убедителни доказателства, че рибите изпитват болка. Лично аз предпочитам да оставя нещата в ръцете на природата, изваждам рибата едва тогава, когато съм сигурен, че е умряла.